Alle natuurlijke behandelingen tegen haaruitval


Beauty
17/02/2020
Iedereen heeft wel eens last van haaruitval, zowel mannen als vrouwen. De oorzaken variëren, maar gelukkig bestaan er natuurlijke remedies.

Een natuurlijke massage om haargroei te stimuleren

Niets overtreft een hoofdmassage om de bloedsomloop in de hoofdhuid te stimuleren. Maar daar begin je niet zomaar aan! Als je lang haar hebt, begin je met het ontwarren van de haarlengten met behulp van een haarborstel die aangepast is aan jouw haartype. Daarna spreid je je vingers en plaats je ze ter hoogte van je nek. Begin met het langzaam maken van kleine, ronde bewegingen. Klim geleidelijk op naar je kruin, om je hele hoofd te masseren en geen enkel plekje met hoofdhaar over te slaan. Let erop vooral niet te wrijven!

Herhaal deze massage twee keer per week als je normaal of droog haar hebt en één keer per week als je haar snel vet wordt.

Plantaardige olie: natuurlijke hulp bij haaruitval

Tal van plantaardige oliën versterken je haar, bevorderen de haargroei of voorkomen haaruitval. Je moet ze enkele uren voor het wassen van je haar laten inwerken. Dit zijn de efficiëntste plantaardige olies:

 • Mosterdolie stimuleert de haargroei en beperkt haaruitval;
 • Nigella-olie versterkt het haar en beperkt haaruitval;
 • Castorolie stimuleert de haargroei;
 • Kokosolie versterkt het haar en beperkt haaruitval.

Mosterdolie is weliswaar uiterst doeltreffend, maar kan in een pure toepassing een prikkend en verhittend effect hebben. Daarom wordt deze olie bij voorkeur verdund met een andere plantaardige olie.

Essentiële oliën om haaruitval te beperken en haargroei te bevorderen

Voor toepassing verdund met een plantaardige olie, helpen essentiële oliën je in de strijd tegen haaruitval:

 • Essentiële olie van atlasceder beperkt haaruitval
 • Essentiële olie van rozemarijn bevordert de haargroei
 • Essentiële olie van laurier beperkt haaruitval
 • Essentiële olie van scharlei of muskaatsalie bevordert de haargroei

Let op dat je essentiële olie met voorzichtigheid gebruikt: je moet ze steeds verdunnen en nooit gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Voordat je een essentiële olie gebruikt bij een kind dat jonger is dan 6 jaar vraag je altijd eerst om medisch advies.

Enkele tips om haaruitval te voorkomen

 • Het is van het grootste belang dat je voeding evenwicht is. Haaruitval kan immers veroorzaakt of versneld worden door voedingstekorten, vooral door een gebrek aan zink en/of ijzer. Dat gebrek kun je eventueel herstellen door opname van sommige natuurlijke voedingssupplementen, zoals spiruline of biergist.
 • Behandel je schilfertjes! Aangezien roos een verband kan hebben met je haaruitval, is het heel belangrijk dat je het behandelt zodra het verschijnt. De shampoos van Head & Shoulders helpen je bij het gezond en roosvrij houden van je hoofdhuid.
 • Draag zorg voor je haar! Borstel het niet langer dan nodig, gebruik een haarborstel die aangepast is aan jouw haartype en trek je haar niet al te vaak in een paardenstaart of een knotje strak omhoog.

Zin in meer? Print de kortingsbonnen van al onze verschillende merken.

En jij, welke natuurlijke tips tegen haaruitval ken jij?