Beschadigt chloor je haar?

Beschadigt chloor je haar?

Beschadigt chloor je haar?


Wat chloor met je haar doet
Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
 
Zwemmers zullen echter niet meer last hebben van haaruitval dan andere mensen. Er is wel wat bewijs dat aangeeft dat mensen die echt extreem veel met chloor in contact komen eerder een droge hoofdhuid en schilfertjes kunnen hebben, en eventueel last van dunner wordend of uitvallend haar, maar dit is enkel bij blootstelling aan veel hogere chloorniveaus dan wat je in een normaal zwembad vindt.

Veranderende haarkleur door zwembadwater
Die groenige teint die je soms in het haar ziet (meestal blond haar) komt niet hoofdzakelijk door het chloor in het zwembadwater. De verkleuring komt eigenlijk door geoxideerde metalen in het water, maar gekleurd haar en chloor kunnen dit proces versterken. Omdat zowel blootstelling aan chloor en sommige haarkleuringen je haar breekbaar en poreus maken, kan het haar makkelijker de andere chemische stoffen absorberen die de verkleuringen veroorzaken.

Haarbescherming voor zwemmers
- Spoel je haar met schoon water en doe er wat conditioner in voordat je gaat zwemmen - zo hydrateer je je haar waardoor het minder chloorwater opneemt tijdens het zwemmen.
- Draag een goed aansluitende badmuts;
- Spoel je haar goed uit, was het en breng conditioner aan direct na het zwemmen om zwembadchemicaliën te verwijderen en om je haar opnieuw van natuurlijke oliën en vocht te voorzien. Vraag je kapper of apotheker of zij producten aanraden die speciaal geformuleerd zijn om je haar te beschermen;
- Voeg wat variatie toe aan je dagelijkse zwemroutine deze zomer. Ga eens in de natuur zwemmen: een frisse bergvijver of verkwikkende golven in de zee;
- Zwembaden die op andere manieren worden gesteriliseerd zoals met zout of ozon winnen aan populariteit. Misschien heeft een sportschool of spa bij jou in de buurt wel zo'n zwembad. Als je het geluk hebt om een eigen zwembad te hebben kan je deze natuurlijk desinfecterende opties misschien ook eens overwegen - of gebruik planten om het water te filteren waardoor je een natuurlijk zwembad - of een zwemvijver - creëert.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Een nieuwe coupe? Laat je inspireren...
Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow