UV-bescherming kan je ook voor je haar gebruiken

UV-bescherming kan je ook voor je haar gebruiken

Met veel blootstelling aan de zon kan haar droog, dof, verkleurd en breekbaar worden. Maar waarom gebeurt dit? Een stukje wetenschap uitgelicht.


De meesten onder ons weten ondertussen wel dat we onze huid moeten beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon, maar ook ons haar is kwetsbaar - iets dat we vaak vergeten als we buiten zijn.

Met veel blootstelling aan de zon kan haar droog, dof, verkleurd en breekbaar worden.  Gespleten punten en een coupe die eerder op een bos stro lijkt zijn hier al snel het eindresultaat van. Maar waarom gebeurt dit?

Wanneer ultraviolet (UV) licht de haarschacht (de beschermende, buitenste laag van het haar) bereikt kunnen er hoogst reactieve moleculen genaamd "vrije radicalen" geproduceerd worden. 

Deze vrije radicalen zorgen op verschillende manieren voor beschadigd haar:

  • Kleurveranderingen: Melanine, het natuurlijke pigment dat je haar kleur geeft, biedt enige bescherming. Het bestrijdt vrije radicalen en absorbeert en filtert UV-licht.  Teveel blootstelling aan UVA-stralen beschadigt het pigment echter waardoor het haar verkleurt. Dit gebeurt bij alle haartypes, hoewel de schade beter zichtbaar is bij licht haar omdat dit minder melanine bevat. Zonlicht droogt haar ook uit waardoor toegevoegde kleuringen bleker of 'rossig' worden. 
  • Structurele schade: Blootstelling aan UVB-straling daarentegen zorgt ervoor dat vrije radicalen haarproteïnen aanvallen, zeker keratine, waaruit de haarschacht voornamelijk is opgebouwd. Deze schade gaat zelfs nog dieper dan die van UVA.   

Natuurlijk is zonneschade aan je haar bijlange na nog niet zo erg als schade aan de huid. De levende delen van het haar (follikel, wortel, wortelschede en talgklier) liggen onder de huid en zijn beschermd.  De zichtbare haarschacht zelf leeft niet en kan dus geen kanker krijgen van blootstelling aan UV-stralen.  Zelfs al is het haar beschadigt, het wordt al snel vervangen door nieuwe haargroei. 

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Op korte termijn heeft beschadigd haar echter wel effect op hoe het eruit ziet, wat belangrijk is voor je eigenwaarde en imago. Als je niet gelukkig bent met hoe je haar eruit ziet, kan je je onzeker en ongemakkelijk voelen.

Gelukkig kan je net zo eenvoudig je haardos beschermen als je huid.  Misschien kende je de zonbescherming voor haar nog niet omdat ze redelijk nieuw zijn op de markt, maar er bestaan nu allerlei producten die UV-licht filteren en het haar beschermen en herstellen. 

Sommige shampoos en leave-in conditioners bevatten bescherming tegen de zon en je kunt ook oliën en sprays met SPF (sun protection factor) kopen. (Let wel dat sommige sprays alcohol kunnen bevatten, wat ook weer schadelijk is voor het haar.)

De wetenschap van fotobescherming van haar is nog een redelijk jong onderzoeksveld en krijgt momenteel dus erg veel aandacht van de haarindustrie. Over het algemeen
zijn beschermingsproducten voor het haar nog niet even effectief als die voor de huid. Gebruik ze dus, maar vergeet ook zeker deze belangrijke beschermingstips niet:

  • Je kunt ook een gewone sunblock voor de huid op je haar aanbrengen voordat je de zon in gaat (spray-on producten zijn handig). Vergeet niet om zonnebrandcrème aan te brengen op je scheiding of waar je dunnend haar hebt.  Als je je haar opsteekt moet je ook zeker wat bescherming aanbrengen op je nek en achter je oren - plekjes die normaal bedekt worden door je haar.
  • Draag een hoed. De beste hoeden hebben een brede rand om het gezicht te beschermen tegen de zon en zijn gemaakt van een materiaal dat het haar en de hoofdhuid laten 'ademen'.  Vlecht of speld langer haar omhoog onder een bandana. 
  • Hydrateer je haar om teveel uitdroging te voorkomen. Sommige experts raden aan om natuurlijke oliën zoals tea-tree olie - of warme-olie behandelingen - in je haar te werken voordat je de zon in gaat. Een verzorgend masker geeft ook extra bescherming.
  • Nat haar is zwakker en kwetsbaarder voor schade. Als je gaat zwemmen, spoel dan eerst je haar uit met proper water om het te beschermen tegen verkleuringen door zout of chloor; bind lang haar vast om knopen en klitten te voorkomen; en spuit er wat zonnebrandcrème op. Spoel opnieuw uit na het zwemmen en breng opnieuw bescherming aan. 

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Een nieuwe coupe? Laat je inspireren...