Elke dag je haar wassen? Of toch niet?


Beauty
10/05/2021
Hoe walgelijk het ook klinkt, je lichaam scheidt vetten en cellulaire afval af op je huid en haar. Geen wonder dat we shampoo gebruiken?

Mag je elke dag je haar wassen? Op die vraag lopen de antwoorden sterk uiteen. Natuurlijk scheidt je lichaam talg af, dat bestaat uit vetzuur en afvalcellen. Talg wordt door je huid bij de haarwortels afgescheiden … en hoopt zich dus op bij de wortels van je hoofdhaar. Vandaar dat het regelmatig je haar met shampoo wassen niet meer dan normaal is.

Waarom moet je je haar wassen?

Talg is essentieel voor je haar en huid, omdat het een hydraterende invloed heeft en je huid dus beschermt tegen aanvallen van buitenaf, zoals van water of wind. Zonder talg zou je huid uitdrogen en voortijdig vervellen, waardoor nieuwe cellen de elementen zouden moeten trotseren. Jammer genoeg maakt de ophoping van talg je hoofdhuid en je haar vet. Daarom is het aan te raden je haar regelmatig met shampoo te wassen. Maar hoe kom je te weten hoe vaak je het moet wassen?

Moet je elke dag je haar wassen?

Om dat te weten, bestudeer je eens goed een lok van je haar: is je haar beschadigd, droog of dof? Zit er een kleurspoeling in? In dat geval is elke dag je haar wassen niet zo'n goed idee. Dat maakt het immers nog brozer.

Als je je haar 's ochtends pas gewassen hebt en je haarwortels zien er aan het einde van de dag alweer vet uit, terwijl het ook zijn volume kwijt is, dan kun je het elke dag wassen met een speciale shampoo voor vet haar, zoals de Head & Shoulders Citrus Fresh 2 in 1 Shampoo. Je kunt ook nog deze tip testen: breng een voedende conditioner aan op je haarpunten en laat een nootje shampoo bij je haarwortels schuimen. Spoel je haar zorgvuldig uit (met koud water, dat is nog het best). Zo behouden je haarwortels hun veerkracht en blijven je lengtes zijdezacht en glanzend.

Geen tijd om je haar te wassen?

Je haar lijkt wel vet, maar je hebt geen tijd om het te wassen? Geen paniek! Je kunt er op heel wat manieren voor zorgen dat je haar er netjes en fris blijft uitzien, en dit tot 3, maximaal 6 dagen na een wasbeurt met shampoo. Vergeet vooral niet dat het veel makkelijker is je haar te kappen nadat je het een paar dagen niet hebt gewassen.

  1. Een droogshampoo is het onmisbare gadget van alle vrouwen met een drukke agenda. Die geeft het haar volume en absorbeert het talg op de hoofdhuid. Als je donker haar hebt, kies je een gekleurde formule om te vermijden dat de wortels er lichter gaan uitzien dan de rest van je haar. Verstuif de droogshampoo op zo'n dertig centimeter van je hoofd, masseer het product in en borstel je haar: makkelijker kan niet!
  2. Vlechten zien er hippiechic uit en zijn ook super om vet haar dat aan de wortels begint te kroezen weer een frisse look te geven. Je kunt strak of los vlechten (hoe meer je haar krult, des te strakker moet je vlechten) om de indruk van perfect verzorgd haar te wekken. En je hoeft ook niet tot aan de punten te vlechten.
  3. Touperen van je haar in een mooi hoog zittend kapsel boven je voorhoofd brengt volume in je haar en verdoezelt de vette aanzet. Zet het getoupeerde bolletje vast met haarspelden die je kruiselings aanbrengt en waaraan je een knotje bevestigt. Zo zie je er niet al te theatraal uit, terwijl je wel wint aan stijl en sensualiteit.
  4. Een knotje: onwijs elegant bij een ietwat gesofistikeerde outfit, een gedurfde lippenstift of een opvallende oogschaduw. Maar zelfs in ongedwongen kleding zit je goed met een hoog zittend knotje! Hij lijkt een eenvoudig kapsel, maar een knotje vergt wel wat handigheid. Trek je haar strak naar achter voor een geraffineerde look of kies voor een losse knot in een nonchalantere stijl.

En jij, hoe vaak was jij je haar?