Waarom je haar borstelen zo belangrijk is


Beauty
4/10/2018
Je haar borstelen is een belangrijk onderdeel van je verzorgingsritueel. Strook je haar niet 100 keer, maar doe alles met mate.

Overijverig borstelen kan tot haaruitval leiden en is dus niet aan te raden. Het is normaal om enkele haren per dag te verliezen, maar als je plots veel meer haar verliest of als je een kaal plekje, of sterk toegenomen haaruitval ontdekt dan is een afspraak bij de dermatoloog aan te raden.

Waarom is het zo belangrijk om je haar te borstelen?

Zachtjes borstelen geeft je haar glans doordat het de schubben (de buitenste laag van je haarschacht) plat legt, waardoor je haren licht reflecteren. Je kunt fijn haar ook meer volume geven door het met een borstel te stylen.
Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.

Door je haar te borstelen, stimuleer je de haarvaten waardoor de circulatie van het bloed verbetert wat hoognodige zuurstof en voedingsstoffen richting de haarvaatjes brengt. Ze zeggen wel eens dat dit haargroei stimuleert en zelfs de wortels versterkt, waardoor je minder haar verliest.
De talgklieren produceren talg of sebum; een beschermende olie en een natuurlijke conditioner. Door je haar te borstelen stimuleer je deze klieren en verdeel je het sebum vanaf de wortel tot aan de puntjes van je haar. Hierdoor wordt het sterker, weerbaarder, minder droog, zachter en glanzender. Indien je dit niet uitborstelt dan kan het een vettige hoofdhuid veroorzaken.


1. Hoe borstel je je haar perfect?

a. Steil of golvend haar? Borstel je haar dan nooit terwijl het nog nat is. Nat haar is verzwakt, elastisch en breekt gemakkelijk.

 • Probeer nat haar dus zo min mogelijk te stylen en behandelen;
 • Als je echt moet, gebruik dan een grove kam terwijl de conditioner er nog in zit. Begin van onder af aan en werk in sectie omhoog, richting de wortels;
 • Wrijf je haar niet met een handdoek - dit is veel te ruw en zorgt voor klitten. Wring liever je haar uit met je handen. Laat je haar opdrogen drogen, of wikkel in een handdoek. Wacht tot het bijna droog is alvorens te gaan stylen.

b. Krullen? Heb je krullen of veel textuur in je haar, dan borstel je jouw haar juist wel wanneer het nog nat of vochtig is. Krulletjeshaar wordt niet verzwakt door vocht en kan dus beter ontward en gestyled worden terwijl het nog nat is. Gebruik een borstel, kam of je vingers.
 • Gebruik een afrokam als je je krullen niet kwijt wilt.
 • Als je echt dringend je haar moet ontwarren als het droog is, gebruik dan vochtige vingers.
 • Gebruik conditioner of speciale anti-kroes producten.

 

2. Van onderen naar boven borstelen.

 • Lang haar kan je best in secties borstelen.
 • Als je vanaf de wortels begint, kan het pijnlijk trekken en kan je haar afbreken. Ga voor een zachtere aanpak, zeker als je knopen hebt, en begin met korte stroken vanaf de onderkant van je haar te borstelen.
 • Ontwar het in secties en werk van de puntjes tot de aanzet, totdat je borstel zonder problemen de hele lengte van je haar door kan.

 

3. Wees voorzichtig.

 • Trek niet aan je haar tijdens het borstelen of stylen.
 • De meeste haartypes hoeven maar twee of drie keer per dag geborsteld te worden, en enkele stroken zijn al voldoende.
 • Over het algemeen is het goed om je haar niet te veel te behandelen: was, borstel, style en gebruik producten met mate.
 • Teveel warmte zorgt voor kapot haar, dus föhn je haar niet te vaak en gebruik in plaats daarvan een stijltang op de laagste stand.
 • Gebruik een voedende conditioner of een ontwarrende spray om knopen en klitten te vermijden.

 

4. Gebruik de juiste borstel.

Borstels heb je in alle soorten en maten dus vraag je kapper om advies bij het kiezen. Kies de juiste borstel bij de dikte en lengte van je haar, de gevoeligheid van je hoofdhuid en hoe je het graag draagt.

 • Een paddle brush of platte borstel is een brede, platte borstel die de meeste haartypen ontwart en verzacht.
 • Ronde borstels worden gebruikt om haar te stylen en in de krul te zetten.
 • Als je kort of erg fijn haar hebt, gebruik je best een dunnere borstel met zachte haren.
 • Een borstel met natuurhaar is veelzijdig, zacht en geeft een glanzende, gladde afwerking. Experts zweren bij varkenshaar. Nylon haren werken goed als het op ontwarren aankomt, maar kunnen trekken en worden dus alleen aangeraden voor mensen met dik haar. Soms is een mix van natuurlijke en nylon haren het beste.
 • Een rubberen kussen op de borstel zorgt ervoor dat de borstelharen zich aanpassen aan de vorm van je hoofd.

 

5. Proper.

Omwille van hygiënische redenen is het belangrijk om je borstels goed proper te houden. Verwijder oude haren regelmatig uit je borstel en was hem zeker één maal per maand om oliën, producten, stof en ander vuil te verwijderen zodat het niet terug in je haar en op je hoofd terecht komt. Gebruik warm water en een beetje shampoo; of laat je borstel weken in een teiltje warm water met zuiveringszout alvorens goed af te spoelen. Een oude tandenborstel is goed om tussen de haren te reinigen. Vervang je borstel als de haren eruit beginnen te vallen.

(Health24, December 2013)
Bron: Kiderman A et al. The effect of brushing on hair loss in women. 2009. The Journal of Dermatological Treatment.
Robbins C and Kamath Y. Hair breakage during combing. 2007. Journal of Cosmetic Science.