Wat is roos?


Beauty
4/10/2018
"post-content" id="main"> <h1 class="post-title title-HollywoodCerise">Wat is roos?</h1> <p>

Bij het definiëren van roos moeten we naar drie factoren kijken:

  • onze eigen vatbaarheid
  • talg (een substantie op de hoofdhuid)
  • een micro-organisme met de naam malassezia.

Bij de meeste mensen beginnen de problemen met roos in de pubertijd. (Als het haar van een jonger kind schilfers bevat, wordt aangeraden een arts te raadplegen omdat hierbij sprake kan zijn van een ernstiger probleem.)

In de pubertijd gaat ons lichaam veel meer testosteron produceren. Dit hormoon beïnvloedt meer dan alleen de haargroei.

Testosteron kan ook invloed hebben op de productie van talg, een volledig natuurlijke substantie. Talg is een vettige substantie die de hoofdhuid beschermt en waardoor micro-organismen moeilijk op ons hoofd kunnen leven.
Er is echter één organisme, malassezia, dat zich voedt met talg. Het klinkt niet fris, maar malassezia is een schimmel. Het is volledig natuurlijk maar het blijft een schimmel. Deze schimmel leeft op de delen van ons lichaam waar de huid meer 'natuurlijke oliën' bevat, zoals de hoofdhuid.
Malassezia produceert oliezuur dat wordt afgezet op de hoofdhuid. Het lichaam reageert hierop met een ontsteking van de opperhuid. Dit leidt tot een snellere groei en afscheiding van huidcellen. De huidcellen vormen samen grotere schilfers.

Dit wordt roos genoemd: de reactie van de hoofdhuid op malassezia, wat weer leidt tot een snellere natuurlijke huidgroeicyclus.