Chocolade & co voor je huid


Beauty
4/10/2018
Chocolade. Koffie. Suiker. Zout. Noten. Goed voor je of niet? Meestal lees je dat het geen kwaad kan als je het met mate gebruikt. Fout. Laat je volledig gaan en dompel je hele lichaam er in onder.

Laten we duidelijk zijn, niet de eetbare versies van de hoger opgesomde lekkernijen zijn goed voor je. Wel hun smeerbare varianten.

Chocolade
Donkere chocolade is rijk aan antioxidanten die de schade veroorzaakt door vrije radicalen kunnen herstellen. Bovendien bevat chocolade cafeïne met anti-irriterende eigenschappen. Niet verwonderlijk dat er steeds meer bodybutters, balsems en lotions zijn die cacao bevatten. Een bad in gesmolten chocolade is een behandeling die in beautycentra steeds ‘normaler' wordt. Je krijgt er een stralende, zachte en supersoepele huid van. Geen tijd of geen geld voor? Wrijf na een warme douche een cacao bodybutter in je lichaam, om ‘m beter te doen opnemen.

Koffie
Cafeïne in koffiebonen verzacht een geïrriteerde huid, zoals chocolade. Maar het voornaamste voordeel voor je huid is een peeling - tenminste, als de koffiebonen gemalen zijn en met massagebewegingen worden aangebracht. Kies thuis voor natuurlijke scrubs met koffie-extracten. Of maak ze zelf: meng 2 kopjes grof gemalen koffie, 1/2 kopje grove suiker of zeezout en 3 theelepeltjes massageolie. Wrijf het papje over je lichaam in cirkelvormige bewegingen om de bloeddoorstroming te stimuleren.

Suiker en zout
Suiker en zout zijn schitterende scrubsubstanties. Suiker is meer geschikt voor mensen met een gevoelige huid omdat hij oplost als je scrubt. Zoutbehandelingen daarentegen kunnen uitdrogend werken en zijn dus goed voor een vette of acnegevoelige huid. Psoriasispatiënten kunnen ook gebaat zijn bij zout. Grofgemalen zeezout voorzichtig op een vochtige huid aanbrengen in de douche zou al moeten helpen. Je kunt ervoor naar een chic wellnesscentrum gaan, maar bij de huismerken van drogisterijen vind je producten die gelijkaardige resultaten opleveren en een stuk minder kosten.

Noten
Notenextracten kunnen de huid prima hydrateren. Macadamia en amandelen, twee van de makkelijkst op te nemen noten, vind je in heel wat huidverzorgingsproducten. Ook voor je haar doen ze wonderen. Koop lotions, of conditioners als je droog haar hebt, die notenextracten bevatten. Zelf maken? Meng 90 ml amandelolie met 60 ml olijfolie en vijf druppels lavendelolie in een fles. Goed schudden tot alle ingrediënten gemengd zijn. Breng voor je shampoo genoeg aan om je haar te bedekken van halverwege tot onderaan. Na vijf tot tien minuten breng je, zonder je haar nat te maken, shampoo rechtstreeks op je haar aan, om de behandeling op te splitsen. Voeg ten slotte water toe, goed uitspoelen en eindigen met je gebruikelijke conditioner. Herhaal wekelijks of twee keer per week als je erg beschadigd haar hebt.

Bonus!
Het klinkt moeilijk te geloven, maar wetenschappers ontdekten dat sommige lekkernijen ook je glimlach kunnen verbeteren. Wat dacht je van deze leuke weetjes?

    • Koffiedrinkers zouden minder last hebben van een bepaald soort tandplaque. Dat zou komen door de tannines in koffie, een krachtige tandplaque-blokkeerder.
    • Cacao bevat een voedingsstof die kan werken als een rem op tandplaqueopbouw.
    • Noten bevatten natuurlijke vetten, proteïnen en vitamine D die tanden en tandvlees versterken.

    Eten mag dus, met mate!