Gillette - Scheren: hoe verzorg je jezelf… en de planeet?


Beauty
26/08/2021

Als scheerbedrijf wil Gillette een verantwoordelijker gedrag aanmoedigen en ondersteunen rond het verzorgingsgebaar nr. 1 bij mannen. Hier zijn enkele tips & tricks om je impact op de planeet in de badkamer te minimaliseren.

Navulbare en herbruikbare scheerapparaten
Uit het recentste onderzoek van Gillette in oktober 2020 blijkt dat mannen steeds meer geïnteresseerd zijn om duurzamere producten te kopen (59% van de mannen zegt sinds de komst van Covid-19 meer aandacht te hebben voor dit milieuaspect). Met het oog op verbetering, wil Gillette het gebruik van navulbare scheerapparaten aanmoedigen. Hoe zijn deze modellen duurzamer? Simpelweg omdat ze ontwikkeld zijn om lang mee te gaan. De handgreep kan 5 jaar hergebruikt worden, of zelfs langer als ze goed wordt onderhouden. Ook de gebruikte materialen zijn duurzamer, want ze bestaan voor 80% uit metaal*. En de navulmesjes gaan ook twee keer zo lang mee, wat neerkomt op de helft van het afval in de badkamer**!

Daarnaast is de verpakking van de hervulbare scheermesjes gemaakt van 100% recyclebaar karton, gebruiken ze gerecyclede materialen en zijn ze FSC (Forest Stewardship Council) gecertificeerd. Tegen 2030 zet het merk zich ook in om 100% recyclebare verpakkingen te produceren in al zijn assortimenten, met aanzienlijke vooruitgang vanaf 2023.

Twijfel je nog om wegwerpscheermesje in te ruilen voor deze oplossing? Weet dan dat je dankzij een navulbaar scheerapparaat*** maar liefst 67% afval kan besparen.

Onderhoud je handgreep goed om er jarenlang van te genieten!

Hoewel mannen toegeven dat ze de handgreep van hun scheermesjes regelmatig vervangen, kunnen die eigenlijk jarenlang worden hergebruikt (vijf jaar of meer als ze goed worden onderhouden). Door je handgreep 5 jaar te gebruiken in plaats van 1 per jaar, produceer je 80% minder afval. Net als bij keukenmessen, moet je ze na gebruik alleen maar goed schoonmaken om ze zo lang mogelijk te bewaren.

Zo reinig je de handgreep van je navulbaar scheerapparaat op de juiste manier:

1.  Verwijder het mesje uit de handgreep
2.  Was de handgreep met water en zeep
3.  Droog de handgreep zorgvuldig af
4.  Installeer het mesje weer en bewaar op een droge plaats

Als je je scheerapparaat veel gebruikt maar de handgreep niet goed schoonmaakt, kan er zich vuil ophopen, zoals haar-, gel- of schuimresten in de mesjes of op de bovenkant van de handgreep. Daarom is het belangrijk de navulmesjes en het handvat regelmatig schoon te maken en goed af te drogen. Een reflex die je snel onder de knie hebt!

Bespaar warm water in de badkamer

Scheren is een verzorgingsritueel waarvoor water nodig is. Maar zoals bij elke stap van je routine, kan je aan het milieu denken en je gedrag veranderen. 86% van de mannen heeft trouwens zijn waterverbruik in de badkamer al verminderd of probeert dat te doen.

De eerste reflex die je moet aanleren, is de kraan dichtdraaien. Door systematisch de watertoevoer af te sluiten als je die niet nodig hebt, bespaar je dagelijks deciliters of zelfs liters water. Vul een kommetje met water om het schuim op de mesjes af te spoelen tijdens het scheren. Dit is niet alleen goed voor de planeet, het voorkomt ook dat je met het scheerapparaat tegen de lavabo slaat. Dat beschadigt de mesjes alleen maar!

Tot slot kan je ook de watertemperatuur aanpassen. Koud of lauw water gebruiken in plaats van warm water kan een verschil maken voor de planeet. Want voor warm water heb je energie nodig. Denk eraan, de volgende keer dat je met de thermostaat speelt!

Ziezo, je hebt nu alle sleutels (en Gillette-tools) in handen om je verantwoord te scheren!


* Voor Gillette navulbare scheersystemen met 5 mesjes, exclusief de Power handgreep
**Vergelijking tussen Gillette navulbare scheersystemen met 5 mesjes en Sensor3
***Gebaseerd op het gebruik van een basic Gillette MACH3 navulbaar scheerapparaat in plaats van een Sensor3 scheerapparaat, de Kantar 2019 gemiddelde scheerfrequentie en Gillettes aanbevolen aantal scheerbeurten per mesje, en het weggegooide afval.