Hoe scheer je de schaamstreek - in 9 stappen


Beauty
22/04/2022

Hoe scheer je de schaamstreek


Wil je scheerirritatie en ingegroeide haren vermijden wanneer je jouw schaamstreek scheert? Leer met deze essentiële tips hoe je de bikinilijn op de juiste manier scheert. Als je weleens je schaamstreek hebt geschoren, ben je waarschijnlijk bekend met de volgende problemen: een ontstoken huid, ingegroeide haren en huidirritatie. Als je weet hoe je de schaamstreek op de juiste manier moet scheren, komen deze bijwerkingen minder vaak voor. Hier vind je essentiële tips voor het scheren van schaamhaar.

Stap 1: Kies het juiste gereedschap voor je schaamstreek

Als je schaamhaar een beetje aan de lange kant is, wil je het eerst trimmen voordat je een scheermes gebruikt. Koop een bikinitrimmer, een elektrisch scheerapparaat of een schaar om het haar in de schaamstreek bij te trimmen. Kies vervolgens een scheermes ontworpen voor schaamhaar om de klus te klaren.

Stap 2: Gebruik een scherp scheermesje

Je wilt geen bot scheermesje gebruiken bij het scheren van je lichaam. Vooral niet bij de schaamstreek. Vervang je scheermesje dus regelmatig. Zeker als het begint te trekken aan je haar, het scheren ruw aanvoelt op de huid of als je merkt dat je meer jeuk dan normaal hebt na het scheren. Het gebruik van botte mesjes kan de kans op huidirritatie vergroten. Afhankelijk van hoe vaak je jezelf scheert, gaat een scheermesje vijf tot tien scheerbeurten mee totdat hij vervangen moet worden. 

Stap 3: Maak de huid nat

Houd het gebied dat je wilt scheren tenminste vijf minuten onder warm water door te douchen of in bad te gaan. Dit helpt je huid en haar te verzachten, waardoor het scheren gemakkelijker zal gaan.

Stap 4: Probeer van te voren te exfoliëren

Wanneer je klaar bent met de eerste stappen, kun je overwegen om de huid rond je schaamstreek te exfoliëren. Gebruik een loofah of een zachte scrub en wrijf zachtjes langs je bikinilijn om alle losse haren en dode huid te verwijderen. Exfoliëren helpt huidirritatie door scheren te verminderen. Je kunt er ook voor kiezen een exfoliant te gebruiken, bijvoorbeeld de Satin Care Exfoliant voor een Zachte Huid die je extra zal helpen om vastzittende haartjes los te maken.

Stap 5: Wees royaal met het gebruik van scheergel

Het gebruik van scheergel is belangrijk. Vooral tijdens het scheren van gevoelige huid in de schaamstreek. Kies een doorzichtige scheergel zodat je goed ziet wat je doet. Deze doorzichtige scheergel helpt het mesje gemakkelijker over de huid te glijden, waardoor de kans op irritatie minimaal is. Breng de gel opnieuw aan als deze tijdens het scheren is weggespoeld.

Stap 6: Scheer lichtjes met gelijkmatige bewegingen

Scheer de schaamstreek lichtjes in de richting van de haargroei. Je hoeft niet veel druk op het scheermes uit te oefenen. Als je een scherp mesje hebt, zou die het meeste werk voor je moeten doen.

Stap 7: Wees voorzichtig wanneer je tegen de haargroei in scheert

Wanneer zachtjes scheren in de richting van je haargroei niet dicht genoeg op de huid scheert, breng je meer scheergel aan en scheer je voorzichtig tegen de richting van de haargroei in. Houd er rekening mee dat de huid rond je bikinilijn erg gevoelig is. Hoe minder scheerbewegingen, hoe beter.

Stap 8: Spoel de schaamstreek en het scheermesje af

Zodra je klaar bent met scheren, spoel je de schaamstreek af, het liefst met koel water. Je kunt ook een koud washandje gebruiken en dit een minuut of twee op de huid drukken. Dep je huid vervolgens droog. Zorg ervoor dat je ook het scheermesje schoonmaakt en leg het opzij om te drogen.

Stap 9: Breng een moisturizer aan op de huid

Nadat je je hebt afgedroogd, breng je aan beide kanten van de schaamstreek een moisturizer of olie aan. Bij voorkeur zonder alcohol. Omdat zeep je huid kan uitdrogen, helpt het gebruik van lotion of vochtinbrengende olie na het scheren om jeuk te voorkomen en het vochtgehalte van je huid op peil te houden.