10 hotte tips om je koel te houden

10 hotte tips om je koel te houden

Als het kwik stijgt en de zomerse hitte je eigenlijk volledig verlept laat voelen, is het een dagelijkse strijd om er fris en fruitig uit te zien. Maar met een paar slimme ideetjes blijf je de weergoden de baas.


Transpireren is goed voor je. Zweet is de manier waarop jouw lichaam zich op natuurlijke wijze afkoelt. Maar dat plakkerige gevoel is niet zo heel cool. Met zo’n 2,5 miljoen zweetklieren zijn er voldoende redenen om er op een zomerse dag al snel klam en verwelkt uit te zien.  
Een hittegolf lijkt onverdraaglijk zonder de airco op volle toeren te laten draaien. Op zulke benauwde dagen, wanneer je te sloom bent om te functioneren en het te heet is om te slapen, brengen deze hotte tips verlichting (en verluchting). Minimaliseer de schade aan huid, haar en lichaam. ‘Het hoofd koel houden’ krijgt plots een hele nieuwe betekenis!

1. Dorstlesser
Je wilt weten hoe je die perfecte, dauwachtige gloed op je gezicht kunt behouden zonder er plakkerig uit te zien? Bestuif je gezicht met een plantenspray (of andere spuitfles) met in de ijskast gekoeld water. Aangezien zweet de poriën opent (net zoals bij een stoombad) is afspoelen de sleutel tot een zweetvrij en schoon gezicht. 

2. Steek je haar omhoog
Probeer een paardenstaartje overdag en kies voor een hoog knotje als sexy avondlook. Een retro Franse knot of een klassieke coupe pompadour zorgen ervoor dat er geen losse haartjes aan je gezicht blijven plakken. En voor een wat speelsere optie maak je één of twee vlechten in je haar die je in de avonduren op kan steken.

3. Hoed op
Bescherm je gezicht tegen de middagzon. Shop een leuke hoed die je hoofd koel houdt en je gezicht perfect omlijst. Voeg een sjaaltje of hoedenspeld toe om je hoed wat op te fleuren of voor chiquere gelegenheden. Ga eens kijken in een tweedehandswinkel voor unieke, modieuze ontwerpen of probeer een herenmodel zoals een Pork Pie hoedje (Justin Timberlake), een Fedora (á la Frank Sinatra) of Panama hoed (Brad Pitt). Verzamel verschillende stijlen en kleuren voor iedere gelegenheid.

4. Lichte en lichtere kleding
Lichte stoffen zoals 100% katoen, luchtige voile en natuurlijk linnen absorberen zweet en helpen je cool én koel blijven. Als je gaat sporten dan kan je voor speciale dri-fit stoffen kiezen, deze absorberen het zweet. Lichte kleuren brengen overigens ook verkoeling omdat ze zonnestralen beter reflecteren waardoor je weer minder zweet.

5. Ventilatorfan
Houd de lucht in beweging door een ventilator te gebruiken. Hou een waaiertje bij de hand, dé wulpse aanpak voor een fris gezicht. Vrouwen zijn al eeuwen fan van deze ‘fans’. Er zijn prachtige exemplaren met ware kunstwerken te vinden en het blijven leuke gespreksonderwerpen. 

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

6. Blote voeten
Ruil op zomerse dagen je sneakers en pumps in voor sandaaltjes en peeptoe schoentjes. Als je voeten afkoelen, koelt ook het bloed in je voetzolen af, dat op zijn beurt weer rondcirculeert in je lichaam en daarmee verkoeling brengt. 

7. Koude crèmes
Een simpel yoghurtmasker voor je gezicht hydrateert en brengt direct verkoeling. Yoghurt zou een licht exfoliërend effect hebben en ontstekingsremmend werken. 

8. Pikante salades
Ook dat wat je eet verkoelt. Salades en andere lichte maaltijden kunnen we zeker aanraden. Ga voor groente en fruit want daar zit veel water in. De bevolking van warme landen zoals India, Thailand en Mexico gelooft daarentegen dan weer dat juist pikant eten verkoeling brengt. De theorie gaat dat het bestanddeel capsaïcine in chilipepers ons helpt zweten, waardoor we afkoelen. 

9. Vloeibare hitte
Het klinkt tegenstrijdig maar aan dat warme dranken zoals thee helpen onze lichaamstemperatuur verlagen. Eén kanttekening echter: dit werkt alleen als je zweet ook kan verdampen. Als het warm en vochtig is, dan houd je het beter bij koude drankjes. Hydrateer jezelf door veel water te drinken om het verloren vocht te compenseren. Maak een watermeloen-slush als natuurlijk zoet en waterrijk drankje.

10. Verkoelende trucjes
Houd de binnenkant van je polsen eventjes onder lopend koud water en spat koud water op je slapen of in je nek om je lichaamstemperatuur te doen dalen. Maak een koud kompres met rijst in een katoenen sok: bind de sok toe met een touwtje en leg ongeveer 2 uur in de diepvries voordat je naar bed gaat. De rijst blijft heerlijk koel; steek het kompres tussen de lakens of onder je kussen voor een verkoelend effect dat de hele nacht blijft duren.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer