Ai, acne! Feit of fabel?

Ai, acne! Feit of fabel?

Puistjes alleen iets voor tieners? Nee hoor, zelfs als volwassene krijg je er nog geregeld mee te maken. Test je acne-kennis en wapen jezelf tegen een volgende aanval.


1. Chocolade veroorzaakt acne.
Fout. Heb je ooit al een chocoladereep of een kopje koffie gelaten voor je huid? Niet meer doen volgende keer. Er zouden namelijk geen doorslaggevende argumenten bestaan om aan te tonen dat chocolade, pindakaas of cafeïne acne zouden veroorzaken. Let wel, veel water drinken heeft heel wat gezonde voordelen: je huid blijft langer mooi gehydrateerd.

2. Vermijd het gebruik van zonnecrème als je acne hebt.
Fout. Bescherming tegen de zon is zeer belangrijk om je huid gezond te houden. Als je een verband merkt tussen je zonnecrème en het opduiken van puistjes, kan het ook om de samenstelling gaan. Gelukkig zijn er zo veel verschillende zonnecrème-opties tegenwoordig. Kies een crème speciaal voor de gevoelige huid. Of nog beter, een niet-comedogeen product. Zo weet je dat de formule je poriën niet zal verstoppen.

3. Ook volwassenen krijgen acne.
Goed. Iedereen die er al mee te maken had net voor een afspraakje of een belangrijk interview kan het beamen: acne is absoluut niet alleen een probleem bij tieners. Het is een huidprobleem dat meestal voorkomt tijdens belangrijke hormonale veranderingen in je lichaam. En dat kan uiteraard ook in je volwassen leven. Overschakelen op andere medicijnen, een medisch probleem dat je hormoonniveaus beïnvloedt, of zelfs stresssituaties kunnen puistjes veroorzaken. Je huid reageert bovendien op veranderingen in hormoonniveaus tijdens zwangerschap en menopauze.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

4. Door de zon vermindert je acne.
Fout. Sommigen geloven dat zonnen een vette huid kan tegengaan of zelfs de bacteriën kan doden die acne veroorzaken. Gedeeltelijk klopt het: de zon kan je huid tijdelijk uitdrogen of minder olieachtig doen aanvoelen, maar je talgklieren zullen talg blijven produceren. Bovendien dringen de uv-stralen niet diep genoeg door in je huid om de bacteriën die acne veroorzaken te doden.

5. Acne verbetert als je je huid vaker reinigt.
Goed en fout. Studies uitgevoerd bij tieners met acne toonden aan dat het beter is om je gezicht twee keer per dag te reinigen met een cleanser dan maar één keer of helemaal niet. Het probleem is dat je huid geïrriteerd kan worden. En algemene huidirritatie lijkt erg op de irritatie die bij acne hoort. Zorg dus voor een evenwichtige dagelijkse huidverzorging, aangepast aan je huid.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer