Welkom in het grootste Gillette-laboratorium ter wereld

Welkom in het grootste Gillette-laboratorium ter wereld

Buiten strooien de weergoden klatergouden zonnestralen over de daken van het Zuid-Engelse dorpje Reading. Maar in het conciërge-kantoortje van het Gillette Reading Innovation Centre, moeten de aanwezigen zich tevreden stellen met de groene gloed van gonzende TL-verlichting.


“Heeft u een camera op zak, meneer?", bromt de veiligheidsagent routineus van achter de balie. "Want die mag u niet mee naar binnen nemen. Dat zijn de regels. En ook uw GSM zal u aan mij moeten geven. Want het is niet de bedoeling dat u vandaag zonder toestemming bedrijfsinformatie vastlegt." Om zijn woorden kracht bij te zetten, wijst hij knipogend naar een groot bord. Daarop staat in kleurrijke pictogrammen het verbod op audiovisueel materiaal nog eens haarfijn uitgelegd. “Het enige wat er niet bijstaat is een fotografisch geheugen. Maar ook dat is verboden", zegt de portier terwijl hij monkelend mijn mobiele telefoon in een bezoekerskluisje legt. Daarna opent hij met een elektronische zoemer een zware veiligheidsdeur. “Welkom in het grootste Gillette-laboratorium ter wereld. De hemel op aarde voor iedereen die van cutting edge-technologie houdt", zegt hij met gespeelde plechtigheid. Mijn mondhoeken gaan spontaan de hoogte in. Voor vlijmscherpe woordspelingen en een stevige babbel over scheermessen ben ik blijkbaar aan het juiste adres.

Even terug in de tijd…

Wie dacht dat het Gillette-wergwerpscheermes sinds zijn uitvinding in 1901 quasi onveranderd is gebleven, heeft het mis. Want achter de gevel van dit statige art deco-complex in het Zuid-Engelse Reading werkt een legertje van 130 wetenschappers al vijftig jaar lang aan het ultieme scheermes. Een van hen is de Vlaamse Kristina Vanoosthuyze.

Een unicum

Kristina Vanoosthuyze studeerde farmaceutische wetenschappen aan de Gentse universiteit en zit sinds 2006 in het Gillette Shaving Technology-team. Elke dag opnieuw analyseert ze een berg onderzoeksresultaten om zo de grenzen van het hedendaagse scheermesontwerp te verleggen. Maar vandaag heeft ze wat anders aan haar hoofd. Want de komende uren mag ze een select groepje journalisten door haar zwaar beveiligde werkplek loodsen. En dat is blijkbaar een unicum. “In het verleden werden reporters angstvallig uit het laboratorium gehouden", vertelt Vanoosthuyze. “Omdat de sector waarin wij zitten erg competitief is, mocht er geen enkele informatie over onze scheertests de buitenwereld bereiken. Maar voor de lancering van de nieuwe Gillette Fusion ProGlide, besloot de directie een uitzondering te maken. En daar ben ik heel erg blij om. Want het merendeel van de consumenten beseft niet hoeveel wetenschappelijk onderzoek er nodig is om een nieuw scheerapparaat te ontwikkelen. Maar wie in dit labo door de gangen loopt en ziet hoe secuur onze onderzoekers te werk gaan, zal meteen begrijpen waarom er aan de uitvinding van sommige Fusion ProGlide-onderdelen bijna acht jaar intensief onderzoek voorafging."

A cup of tea?

Vanoosthuyze leidt me naar een gezellige kantoorruimte. Daar zit haar collega Nigel Kermode ongeduldig op ons te wachten. Samen met Kristina zal hij me vandaag alles over het Gillette-testlabo en de ontwikkeling van de nieuwe Fusion ProGlide vertellen. Maar niet zonder me eerst een kopje oer-Engelse thee aan te bieden. “Met of zonder melk?", vraagt Kermode voor hij met een gedistingeerde polsbeweging een minuscuul scheutje koffieroom in het porseleinen kopje giet. Langzaam en met de sierlijkheid van een dromerige waterballerina vermengt het lauwe melkwolkje zich met de warme thee. Maar ach, er is nu even geen tijd om filosofisch te worden. Ik ben naar hier gekomen om over spitstechnologie te praten. Of niet soms?

Hoe de vork aan… het scheermes zit

Nigel Kermode: Voor heel wat mannen is de scheerbeurt een erg belangrijk onderdeel van de dag. Het is een moment waarop het merendeel van hen even tot inkeer komt, zijn dagindeling overloopt of zijn gedachten gewoon de vrije loop laat. Bij de ontwikkeling van nieuwe scheermessen, wordt er naast de technische prestaties dan ook nauwlettend op het gebruiksgemak gelet. Want hoe goed of revolutionair een bepaald scheermes ook is, wanneer het de gebruiker een onprettig gevoel geeft, is het niets waard. Weten jullie na al die jaren dan niet hoe de vork euhm... het scheermes in de steel zit? Kermode: Grotendeels wel. Maar we beseffen ook dat sommige wetmatigheden na verloop van tijd kunnen veranderen. Om de vinger aan de pols te houden, proberen we constant met onze doelgroep te communiceren. Niet met onpersoonlijke enquêtes of omslachtige marktonderzoeken. Wel door iedere dag tachtig ongeschoren testkinnen naar ons laboratorium te halen. Pardon? Kermode: (lachend) Je hoort het goed: Elke ochtend passeert een legertje mannen uit het nabijgelegen dorp langs onze speciaal uitgeruste scheercabines in de kelder van dit gebouw. Dat zijn kleine badkamertjes waarin we met computers, camera’s en druksensoren de meest voorkomende scheertechnieken proberen op te tekenen. En dat is nodig. Want geen enkele man scheert zich op dezelfde manier. De ene besteedt meer aandacht aan zijn kin, de andere zet meer druk zijn mesje of laat het ding sneller over zijn wangen glijden. Dat lijken onbenullige feiten. Maar het is waardevolle informatie die ons kan helpen om een efficiënt maar universeel scheermes te maken.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Jij en ik hebben een vinger in de pap te brokken

Wat doet u dan met al die scheerweetjes? Kristina Vanoosthuyze: De dagelijkse ontdekkingen uit ons scheerlaboratorium leggen we voor we aan ons wetenschapsteam. Daarin zitten niet alleen ingenieurs en technici maar ook experten uit minder evidente beroepstakken zoals de zoölogie. Tot voor kort werkte hier zelfs iemand die gespecialiseerd was in ruimtevaarttechnologie. Door al hun meningen en ervaringen te bundelen komen we meestal tot ideeën die niet alleen de technologische bakens verplaatsen maar ook rekening houden met de menselijke kant van de zaak. En dat laatste blijft voor ons nog steeds het belangrijkste. Want waarom zou een rocketscientist het lemmet van een mesje scherper maken als een dermatoloog hem vertelt dat hij daarmee de huid kan beschadigen? Als ik het dus goed begrijp heeft de consument bij jullie een flinke vinger in de pap te brokken. Kermode: Dat klopt. Wij beschouwen onze testpersonen als belangrijke raadgevers. Ze worden bij de ontwikkeling van het eindresultaat betrokken. En dat appreciëren ze enorm. Hierdoor gaan ze zelfs actief meedenken om bepaalde problemen op te lossen. Vindt iemand een testmesje niet comfortabel genoeg? Of slaagt hij er niet in om met zijn scheertechniek een glad resultaat te krijgen? Dan meldt hij dat meteen aan een van onze wetenschappers. Een paar dagen later ligt er voor hem een nieuw prototype klaar dat rekening houdt met zijn opmerkingen. Dat is toch fantastisch! Alles om het doelpubliek te plezieren. Vanoosthuyze: En zo hoort het ook! Want we mogen de mensen die al jaren voor Gillette kiezen niet teleurstellen. En dat zal ook niet gebeuren. Want iedereen uit dit testcentrum spant zich elke dag tot het uiterste in om nieuwe dingen te ontdekken. Ons team maakt er ook een erezaak van om alleen maar productvoorstellen te lanceren waar ze zelf voor honderd procent achter staan.

Gedaan met de snijwondjes

Wat is er zo moeilijk aan het maken van een scheermes? Kermode: Mmmm... Door labo-onderzoek weten we dat geen enkele mannenhuid dezelfde is. De inplanting en weerspannigheid van de baardharen zijn zo uniek als een vingerafdruk. Het is dus niet eenvoudig om een universeel scheermes te ontwikkelen. Vanoosthuyze: Het blijft ook een enorme uitdaging om mesjes te maken die iedere man zonder handleiding kan gebruiken. Want als je weet dat een gemiddeld Gillette-mesje veel scherper is dan een chirurgenscalpel, dan kan je wel begrijpen dat de veiligheid van ons product een van onze grootste zorgen is. Maar we slagen er telkens opnieuw in om mensen gladgeschoren wangen zonder snijwondjes te bezorgen.

Zo glad als de billetjes van een pasgeboren baby

De Gillette Fusion ProGlide heeft 5 vlijmscherpe mesjes, een precisietrimmer, een messtabilisator en een microkam die de haartjes in de juiste scheerpositie brengt. Valt dit nog te verbeteren? Vanoosthuyze: Natuurlijk! Zolang we de tijd en de middelen hebben, zullen we blijven zoeken naar de ultieme scheerervaring. Want om een idee op de juiste manier uit te werken heb je tijd nodig. Sommige onderdelen die nu in de Fusion ProGlide zitten, werden al in de jaren zestig door onze onderzoekers bedacht. En het scheersysteem met de 5 mesjes is al sinds de jaren dertig in omloop. Maar het heeft tot nu geduurd eer het idee op de juiste manier in de praktijk kon worden omgezet. Kermode: (laat zijn hand over zijn wangen glijden) Of we onze scheermessen nog kunnen verbeteren? Laat mij het zo stellen: Wanneer ik me met de Gillette Fusion ProGlide geschoren heb, is mijn kin zo zacht als een babybibs. Dat is leuk. Maar volgens mij kan het nog zachter. Ik blijf dus doorgaan tot we een mesje vinden dat mijn gezicht zo glad maakt als de billetjes van een pasgeboren baby. Hahaha... Hou me zeker op de hoogte.

Meer weten over scheren en Gillette Fusion ProGlide:

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina