Hou je garderobe in topvorm

Hou je garderobe in topvorm

Een kledingrek op wieltjes: het ziet er misschien hip uit, maar... als je goed luistert, hoor je je leukste kledingstukken zachtjes huilen. Kortom: niet doen! ZIN IN MEER-experte Hilde weet als geen ander hoe jij je garderobe in topvorm houdt.


Meer uit je kledingbudget halen? Het kan door de levensduur van je garderobe te verlengen, en door slim te investeren. Zo zijn basics tijdloze trendsetters waarmee je eindeloos kunt combineren. Check hier de musthaves van dit seizoen!

Conserveer ze na aankoop wel in een degelijke kast. Een kledingrek op wielen mag dan wel de blikvanger van je kamer zijn, de deur uitrollen richting containerpark is een boodschap van algemeen nut. Niet alleen is zonlicht en kunstlicht schadelijk voor textiel. Kleding die open en bloot tentoongesteld wordt, is de favoriete hang out voor motten en vliegen. Die laatsten laten ongevraagd hun stempel na, in de vorm van minuscule maar moeilijk te verwijderen zwarte stipjes op je beste stukken (oh ja, deze kleine zwarte monsters weten wat te kiezen!!). Ook in je kleerkast is voorkomen beter dan genezen. Een handjevol kruidnagels in een zakdoek - regelmatig verversen voor optimale doeltreffendheid - helpt motten te bestrijden. Zorg er ook voor dat de kleren die je in je kast opbergt vers en schoon zijn. Motten zijn niet alleen verlekkerd op wol, ook in synthetische stoffen met zweet- en vetvlekken of etensresten zetten ze gretig hun tanden. En omdat kleren lucht nodig hebben, zijn plastic hoezen geen optie. Die zijn bedoeld om mee te nemen op reis; niet als beschermjasje in je kleerkast.

garderobe

Nog 'n tip om de levensduur van je garderobe te verlengen: handle with care!
* De basisregel bij het wassen is sorteren. Donker, licht en gekleurd gaan apart. Sluit ritsen en was je kleren binnenstebuiten om slijtage te voorkomen.
* Bij witte was kan een product met bleekstoffen wonderen doen. Felle kleurtjes was je dan weer met een wasmiddel zonder bleekmiddel. Twijfel je? Dan was je beter te koud dan te warm. Kies voor machinewas (dat laat geen strepen en geconcentreerde vlekken na) in plaats van handwas, als de stof het toelaat.
* Zijde is een luxueus, natuurlijk materiaal dat een al even exclusieve aanpak verkiest: een aparte wasbeurt op een fijn wasprogramma met een minimum aan vloeibaar fijnwasmiddel. Droog plat en maak daarna extra soepel met een rondje in de droogkast op de koudste stand. Synthetische glansstoffen strijk je het best binnenstebuiten. Wol was je dan weer beter met de hand, in een lauw sopje. Wring het nooit uit, maar knijp het uit en laat plat drogen, ver weg van een indirecte warmtebron. Gebruik nooit wasverzachter. Die zet namelijk een soort film op de wol, die schadelijk is voor de vezels en alle goede eigenschappen van de wol tenietdoet.
* Ook pailletten vragen een zachte aanpak tijdens het wassen. Spoel daarom je kledingstuk zonder wringen of wrijven met de hand in een lauw sopje of was machinaal op lage temperatuur in een witte gesloten kussensloop. Plat drogen en opbergen houdt alle glitters netjes op zijn plaats.
* Leer laat je beter over aan een leerspecialist. Maar impregneer zelf voor gebruik met een leerspray om vuil en vocht af te stoten. Laat nooit drogen bij een warmtebron (verlies van souplesse) en hang op in een goed geventileerde, droge plaats (voorkomt schimmel).
* Nepleer mag je echter wel zelf wassen. Kies voor een kreukvrij programma als je het in de wasmachine en droogkast stopt. Strijken hoeft niet. Kan het nog makkelijker?
* Lakleren schoenen en tassen hebben een ondoorlatend oppervlak en hoeven daarom niet geïmpregneerd te worden. Poets nooit met een normaal schoenpoetsmiddel want dat laat strepen na op het glansoppervlak. Gebruik een speciaal product dat reinigt en extra glans geeft (te koop in drogisterijen). Reinigen met melk of olie kan ook. Dof geworden lakleer smeer je in met terpentijnolie en poets je op met een doek.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
garderobe

Begin jij echter – net als ik - spontaan te hyperventileren bij al deze was- en plastips? Dan bestaat er nog een desperate housewife escape route voor je mooiste stukken. Doe een beroep op je moeder!

Hilde

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Een nieuwe coupe? Laat je inspireren...
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina