Organiseer je kleerkast

Organiseer je kleerkast

Elk nieuw seizoen geeft je de kans om je persoonlijke stijl en smaak te heroverwegen en je garderobe aan te passen aan het nieuwe seizoen. Met deze tips van de experts weet je welke stukken je kan behouden en welke je beter weggeeft.


1. Start goed voorbereid.
Je hebt een vuilzak nodig voor beschadigde of niet draagbare kledingstukken en accessoires, en een andere plastic zak of kartonnen doos voor donaties aan een goed doel.

2. Sorteer alles en leg het op bed.
Kijk goed naar elk stuk en vraag jezelf: is dit nog mijn stijl? Is het nog in goede staat? Vind ik het echt leuk? Past het nog? Zie ik er goed uit als ik het aan heb? Als je 'ja' kunt antwoorden op al deze vijf vragen, mag je het houden. Zo niet, stop het in de vuilzak.
Als je je bijvoorbeeld enkel goed voelt in neutrale kleuren, dan doe je die rode trui weg. Als je de hele dag in ballerina’s rondhuppelt en hakken niet kan verdragen, zeg dan vaarwel aan die zes paar pumps bovenin de kast die je toch nooit draagt!
Op deze manier sorteren helpt je jouw garderobe beter te organiseren. Dus gooi gerust alles weg wat te strak zit of wat je nog nooit hebt gedragen. die jeans weg die te strak zit, topjes die je nog nooit hebt gedragen en panty’s met gaatjes weg te gooien creëer je ruimte voor kleding die echt telt.

3. Sommige stukken mogen in geen enkele kast ontbreken ongeacht het seizoen:

 • Zwarte pumps passen overal bij, van skinny jeans tot kokerrokjes en jurkjes.
 • Een klassieke blazer is leuk op een truitje voor een informele zondag en werkt ook als jasje op een koele zomeravond.
 • The LBD - little black dress - is goed voor meer dan cocktailparty’s. Combineer met ballerina's en een spijkerjasje voor een city-chic look.
 • Hou je favoriete donkere jeans - die gaan nooit uit de mode.
Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

4. Organiseer je kast en win opbergruimte.

 • Bewaar enkel de stukken die je nu draagt in je kledingkast. Spullen voor een ander seizoen berg je elders op. Neem alle stukken die een beetje extra zorg nodig hebben en laat een naaister ze repareren.
 • Kies kapstokken goed uit: gebruik die metalen hangers van de droogkuis niet, jouw kleding verdient een kwalitatieve of gevormde kapstok, zo blijven je kleren langer mooi.
 • Tip: bedek je plastieken kapstokken met een stukje stof zodat je broek niet kreukt of plooit op de hanger.
 • Organiseer kledingstukken op maat. Hang soortgelijke stukken bij elkaar en op kleur. Door op deze manier te organiseren zie je waar je veel van hebt en welke accessoires er nog ontbreken.
 • Laat je kast ademen, laat de deur open telkens je de kamer lucht. Hang losse stukken naast het open raam om te verluchten. Vergeet niet dat geurtjes zich vooral nestelen in truien en ander breigoed, dus laat deze goed luchten voordat je ze opbergt.
 • Berg wol en zijde kleding nooit in dozen op want de vezels moeten ademen.
 • Vergeet je schoenen niet: berg ze niet gelijk na het dragen op, maar laat ze eerst ademen. Vul ze met oud krantenpapier zodat ze hun oorspronkelijke vorm behouden. Als je schoenen nat zijn geworden, vul je ze ook met oude kranten en laat je ze goed drogen.
 • Organiseer je kast iedere maand en verwijder de stukken die je nu niet draagt.
 • Bescherm ook je kleren tegen motten.

5. Doe onmiddellijk je dozen en je oude kleding weg door ze aan het goede doel te schenken.
Je voelt je onmiddellijk lichter! Een alternatieve manier om kleding te recycleren is door een kledingruil te organiseren met vriendinnen, familie en buren. Volgend seizoen kunnen zij beslissen wat ze willen houden, opbergen, weggooien of doneren.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer