Duurzame partytrend: feestkledij swappen, ontlenen of tweedehands kopen


Beauty
10/05/2021
Nieuwjaar komt eraan. Heb jij al nagedacht over dé feestoutfit waarin je het oude jaar uitwuift en het nieuwe verwelkomt? Wij wel. De nieuwste trend is duurzaam: high quality, low impact zeg maar. Of met andere woorden: zero-waste.

Hoe je dat doet als fashionista met een nauwelijks te bedwingen koopdrang? Heel makkelijk én superleuk, eigenlijk. Laat je inspireren door deze gezellige, hippe, slimme én groene fashionhacks. Veel plezier en alvast een fantastisch nieuwjaar!

Gezellig: organiseer een partydress swapfeestje

Inderdaad, daarmee bedoelen we een pre-party. Nodig je modebewuste vriendinnen uit in een gezellige ruimte met veel plaats (vergeet de spiegels, kapstokken en kledingrekjes niet) voor een exclusieve girls-only fashion date. Vraag hen hun mooiste, duurste, schandelijkste designer- en fashionmiskopen uit de kast te halen: jurken, cocktailkleedjes, hakken, clutches of (fantasie)juwelen. Het kan allemaal. Zorg voor een feestelijke vibe met bijvoorbeeld een G&T en aangepaste partytunes. En kijk wat er gebeurt: tegen het einde van de avond heeft iedereen behalve véél fun ook een compleet nieuwe feestoutfit. Missie geslaagd.

Extra tip: nodig ook een bevriende styliste, kapper en make-upexpert uit. Goed voor nóg meer fun en Instagram- en Snapchatproof foto’s en stories.

Hip: leen je feestkledij bij een fashion library

De tijd dat je in de bib enkel boeken of een cd’s kon lenen, ligt al een tijdje achter ons. Een opkomende bibtrend is de fashion library. Daar kun je een abonnement of beurtenkaart nemen, en dan voor een prikje een stijlvolle (designer)outfit huren. Vaak van jonge, duurzame labels of designers die bewust met grondstoffen omgaan en propere stukken produceren met een lange levensduur. Of van ontwerpers die creatief aan de slag gaan met tweedehandskledij, en daar iets nieuws van maken. En is een geleend stuk je écht op het lijf geschreven? Veel kans dat je het dan alsnog kunt aankopen. Hoe cool is dat?

Slim koop pre-loved (= tweedehands, als nieuw)

Weet je ongeveer waarnaar je op zoek bent? Dan loont het ook de moeite om (geduldig!) rond te kijken op tweedehandssites of in pre-loved boetieks. Op de meeste websites kun je vaak je zoekopdracht bewaren. Handig als je op zoek bent naar iets van een bepaalde designer of in een bepaalde maat, stijl of kleur. Vooral designschoenen en vintage doen het héél goed op tweedehandswebsites. Met wat zoekwerk, geduld en een tikkeltje geluk scoor je zo héél goede stukken voor een minibudget. Zeker doen!

Heb jij nog een ander idee om duurzaam én party-chic voor de dag te komen tijdens de feestdagen? We horen het graag!