Iedere fractie van een graad doet er toe, wat telt is dat je meehelpt!

Duurzaam leven maakt gelukkig. Wij zijn de laatste generatie die iets aan de klimaatverandering kan doen. Maar dan moeten we wel nu ingrijpen. Als we allemaal samen het beste geven van onszelf, kunnen we onze planeet - onze thuis - en die van onze kinderen beschermen. Zo worden we samen iedere dag kampioen, en vieren we iedere dag een overwinning.

 Vervoer

Als we kijken naar de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot van onze gezinnen, komt vervoer op de eerste plaats. Kies, om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen, voor milieuvriendelijke vervoermiddelen (ga te voet, met de fiets, de step of op rolschaatsen). Of neem de trein en vermijd zoveel als je kunt de auto of het vliegtuig.

 Woning

De woning komt op de tweede plaats als het op CO2-uitstoot aankomt. Gebruik, om je impact te beperken, minder warm water, zorg voor een goede isolatie, kies voor een zuinig verwarmingssysteem en draai de verwarming een graadje lager.

 Voeding

Ongeveer een kwart van de koolstofvoetafdruk van onze gezinnen wordt veroorzaakt door voeding. Een paar kleine gebaren kunnen al helpen om de ecologische voetafdruk van jouw bord te verkleinen: eet minder vlees, kies voor lokale, bio en seizoensgebonden producten, vermijd voedselverspilling...

 Kleding

Door zijn hoge CO2-uitstoot is de textielsector één van de meest vervuilende ter wereld. Bovendien worden er in de katoenteelt enorme hoeveelheden water en pesticiden gebruikt. Kledingruil, kringloop- of tweedehandsewinkels, upcycling: ook hier bestaan er tal van mogelijkheden om minder maar, bewuster te consumeren!

 Digitaal

Het produceren van je digitale apparaten zoals telefoons, tablets, computers, enz. kost heel veel energie. Ook hier kun je je impact verminderen door te kiezen voor tweedehands- of herstelde toestellen. Geef tijdens het gebruik de voorkeur aan draadloos internet of wifi, bekijk minder video's, sla enkel het hoogstnodige op in de Cloud, sorteer je mails...

Verminder, herbruik of recycle jouw afval

Op jullie, plaatsen, klaar ? Doe mee !