10 tips om je koolstofvoetafdruk te verkleinen


Gezin
17/05/2021

Onze mooie, blauwe planeet heeft onze hulp nodig. Dit zijn 10 ecologische acties die je toepast om je koolstofvoetafdruk te reduceren.

 

Heel veel mensen spannen zich al jarenlang steeds meer in om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en het milieu te beschermen. Dat zijn eenvoudige en ecologische acties, die iedereen makkelijk kan toepassen. Het bewijs met de volgende 10 tips van Zin in Meer.

1. Beperk je gebruik van plastic

Geef de voorkeur aan los verkochte producten en kraantjeswater. Wanneer je boodschappen doet neem je tassen van stof, glazen bokalen en andere doosjes mee, waarin je je aankopen kunt meenemen zonder verpakkingen die je achteraf moet weggooien.

2. Rijd met mate met de auto

Wanneer het mogelijk is, neem je het openbaar vervoer of de fiets, doe je aan carpooling of trek je je loopschoenen aan. Als het echt niet anders kan, beperk je je snelheid om je koolstofvoetafdruk kleiner te houden.

3. Zet je toestellen in de ecologische modus

De meeste huishoudtoestellen beschikken over een ecologische modus, waardoor je minder water en energie verbruikt.

4. Vervang de lampen

Vervang de lampen door lampen met een laag energieverbruik of ledlampen. Dat is een eenvoudige manier om beter om te gaan met de planeet.

5. Recycleer om je koolstofvoetafdruk te verkleinen

Gooi zo weinig mogelijk weg! In plaats daarvan repareer je je oude spullen, geef je ze weg of verkoop je ze, zodat ze opnieuw nuttig kunnen worden gemaakt.

6. Zet elektrische toestellen volledig uit

Zet je toestellen niet in de slaapstand, maar zet ze volledig uit en trek je laders uit de stekkers. Zo verminder je je koolstofvoetafdruk, terwijl je bespaart op de elektriciteitsrekening.

7. Houd je woning beheerst warm

Zet de thermostaat lager en zet de verwarming uit wanneer je weggaat. In de zomer houd je je woning koel door de (rol)luiken ten minste gedeeltelijk gesloten te houden. In de winter open je ze om het huis te verwarmen met het zonlicht.

8. Koop lokaal en verklein je koolstofvoetafdruk

Koop seizoensgebonden fruit en groenten die lokaal geteeld zijn. Dat verkleint aanzienlijk je koolstofvoetafdruk voor voeding.

9. Ook online ecologisch verantwoord

Print zo weinig mogelijk documenten en als het toch moet, print dan dubbelzijdig. Schoon ook geregeld je mailboxen op, want dat spaart de servers en vermindert het energieverbruik.

10. Draag zorg voor je ijskast

Installeer je ijskast op de juiste plek voor een optimaal energieverbruik van het toestel. Denk er ook aan geregeld je vriesvak of diepvriezer te ontdooien.

Mis geen enkele tip voor je gezin en bespaar met onze kortingsbonnen !

En jij, wat zijn jouw tis om je koolstofvoetafdruk te verkleinen?

 

 

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3

Geniet het hele jaar door van onze goede deals!