Leuke ideeën om tieners buiten te laten spelen


Gezin
2/07/2019
Zin in het bezighouden van je tieners in de vakantie? En geen sprake van computerschermen! Organiseer dan activiteiten om buiten te gaan doen…

Je kinderen prettig bezighouden in de vakantie… niet altijd makkelijk. Vooral als je ze moet weghouden van het computerscherm en videospelletjes! Hier krijg je 4 ideetjes voor openluchtactiviteiten voor tieners die je in familieverband of met vrienden kunt doen.

Openluchtspelletjes voor tieners nr. 1: een fitnessparcours

 • Het idee is dat tieners zich moeten kunnen uitleven! In je gemeenste vind je ongetwijfeld een groot park of een bos met een fitnessparcours, de ideale buitenactiviteit voor je tiener – en het hele gezin trouwens. Ga gewoon eens surfen op internet of loop langs bij de toeristische dienst.
 • Wat je nodig hebt is een goed paar sneakers, sportkledij en een snack als versterking na de inspanning: een grote fles water, een granenreep en fruit boordevol vitaminenom de batterijtjes weer op te laden!
 • Op de plaats, klaar af! Je kunt een race tegen de klok organiseren door elke gezinslid een voor een te laten lopen, of een wedstrijd tussen twee personen waarbij elk aan een ander punt van het parcours vertrekt. Mocht er iemand vallen, dan kun je rekenen op je lievelingswasmiddel om de vlekken van gras of modder uit de kleding te verwijderen.

Openluchtspelletjes voor tieners nr. 2: een kampvuur

 • Het idee is dat je tieners vast al een scène met een kampvuur hebben gezien in een van de Amerikaanse televisieseries die ze volgen. Maar jullie zouden ook jullie eigen kampvuur kunnen maken!
 • Wat je nodig hebt is hulp bij de voorbereiding, en die vraag je aan je tieners. Die mogen het vuur aansteken onder toezicht van hun papa, terwijl de kleintjes maar al te bereid zullen zijn de marshmallows op cocktailprikkers te prikken. Voorzie ook dekens en kussens zodat jullie je comfortabel rond het vuur kunnen nestelen.
 • Net als in de film! Zodra de avond komt het hele gezin rond het kampvuur samen om zich in de dekens te nestelen en gezellig marshmallows boven het vuur te grillen. Als je een muzikaal gezin hebt, neem dan vooral de gitaar mee om allemaal samen romantische liedjes te zingen!

Openluchtspelletjes voor tieners nr. 3: een tuinfeest

 • Het idee is dat je tieners graag feesten. Waarom organiseer je dan geen avondje verkleedpartij in de tuin?
 • Wat je nodig hebt is eerst en vooral een thema, dat je samen uitzoekt. Ga daarna in je kleerkasten snuffelen om een geschikte verkleding te vinden, bereid de uitnodigingen voor en versier de tuin met lantaarns, gekleurde slingers en confetti, alles kan! Voorzie natuurlijk ook drankjes, zoals een lekkere huisgemaakte citroenlimonade en iets kleins om te eten: aperitiefhapjes, cupcakes, bonbons…
 • Laat het feest beginnen! Stel samen met de kinderen een lijst op van alle genodigden en laat jullie vrienden een paar mensen meebrengen die jullie nog niet kennen. En zorg voor goede muziek!

Openluchtspelletjes voor tieners nr. 4: boomklimmen

 • Het idee is dat tieners dol zijn op deze buitenluchtactiviteit en dat ze zich fantastisch kunnen uitleven in een klimpark!
 • Wat je nodig hebt is een paar goede schoenen en een gemakkelijke outfit om in de bomen te klimmen. Maak je geen zorgen over de veiligheid, want een gordel en helm krijg je ter plaatse, zodat je kinderen zonder vrees aan hun avontuurlijke acrobatieën kunnen beginnen.
 • Daar ga je! Een dag, een middag of gewoon enkele uurtjes: je kunt er zo veel tijd doorbrengen als je wilt, zolang de kinderen zich maar amuseren! Begin met het makkelijkste parcours en spring pas later aan de tokkelbaan de leegte in. Heb je last van duizeligheid? Stel aan je kinderen voor dat ze elk een vriendje meenemen: terwijl zij zich samen in de bomen uitleven, kun jij veilig op de begane grond blijven.

En jij, met welke openluchtactiviteiten zorg jij voor actie voor je tieners?