7 goede redenen om Frankrijk te bezoeken


Gezin
15/07/2021

7 goede redenen om Frankrijk te bezoeken

Frankrijk, wereldwijd één van de populairste toeristische bestemmingen, met name dankzij zijn rijke patrimonium, zijn gastronomie en zijn gevarieerde landschap, bezit één van de grootste spoorwegnetwerken in Europa. We geven je dus graag een paar goede redenen om dit land van overvloed te ontdekken, met de trein!

#1 Vanwege Parijs, de “lichtstad”

Parijs en de regio daarrond zijn wereldwijd de op twee na meest toeristische bestemming.
Wandelen van de Arc de Triomphe tot aan de Notre Dame de Paris, kuierend over Place de la Concorde en door de jardin des Tuileries. Culturele uitstapjes, lunches op de terrassen van de befaamde café-brasserieën en onvergetelijke wandelingen in de vele parken van de stad, langs de kades van de Seine of in de gezellige straatjes van het Quartier Latin. Je kunt Parijs op vele verschillende manieren ontdekken.

Wist je dat je dankzij de Paris Museum Pass niet moet aanschuiven in de rij en zo musea sneller binnen kunt? Je kunt er gebruik van maken in meer dan 50 musea en monumenten in Parijs en omgeving, zoals het Louvre, het Centre Georges Pompidou of het Kasteel van Versailles.

#2 Vanwege zijn verscheidenheid aan landschappen, uniek in de wereld

De gevarieerde landschappen en de uitzonderlijke ligging in Europa, maken van de Franse regio’s kleine natuurwondertjes. Gebergtes, wouden, stranden met kliffen, pittoreske dorpjes en levendige steden… In Frankrijk zijn geen twee streken identiek maar overal leven regionale en plaatselijke bevolking er harmonieus mee samen.

Wist je dat bijna 13% van het Franse grondgebied is opgenomen in het Natura 2000 netwerk? Dit programma beschermt planten, dieren en hun natuurlijke habitat die representatief zijn voor de Europese biodiversiteit.

#3 Vanwege zijn mondiaal bekende spoorwegnetwerk

Met meer dan 28.000 km benutte spoorlijnen en 2.800 haltes en stations bezit Frankrijk het tweede grootste spoorwegnetwerk in Europa, na Duitsland. De TGV (Train à Grande Vitesse of Hogesnelheidstrein) verbindt de grootste steden met een snelheid van ongeveer 320 km per uur; ‘s werelds tweede snelheidsrecord na dat van Japan. Tussen de verschillende regio’s kun je ook met de TER reizen. In de Parijse regio ten slotte brengen de metro, de RER of de Transilien je naar je bestemming.

Wist je dat er sinds mei 2021 een nachttrein bestaat die het noorden en het zuiden van Frankrijk, van Parijs tot Nice, verbindt?

#4 Vanwege zijn uitzonderlijke kustlijn

De veelzijdige Franse kustlijn strekt zich uit van aan het Kanaal - via Bretagne, Charente-Maritime of les Landes aan de Atlantische Kust - tot aan de Middellandse Zee. Dat betekent in totaal 1.948 km kust, de ene al verrassender dan de andere. Zand- of kiezelstranden, baaitjes langs wilde kusten en duinen die beschermde fauna en flora herbergen.

Wist je dat de Dune du Pilat, gesitueerd aan de rand van het bosgebied van de Landes de Gascogne, met een hoogte van 102 meter, de hoogste duin van Europa is? Je kunt ze te voet beklimmen.

#5 Vanwege zijn wereldwijd gerenommeerde gastronomie

Sinds 2010 werd de Franse uitgebreide maaltijd opgenomen op de Unesco lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Sinds de creatie van de gastronomie door Auguste Escoffier tot aan het ontstaan van de revolutionaire “Nouvelle Cuisine” van Paul Bocuse werden er vele prestigieuze restaurateurs gevormd in Frankrijk. Dit is te danken aan de diversiteit en de rijkdom van de Franse streken die 105 AOP’s of Appellation d'origine protégée in kaart brengen. Dit Europese label staat ervoor garant dat producten met het keurmerk binnen een specifiek gebied geproduceerd, verwerkt en bereid zijn.

Wist je dat de Fransen wereldwijd de meeste tijd doorbrengen aan tafel, met name 2 uur en 11 minuten daar waar dat voor de Belgen één uur en 32 minuten is.

#6 Vanwege zijn wandelnetwerk

Er lopen meer dan 60.000 km wandelpaden door Frankrijk. Het is, doordat je in nauw contact komt met de natuur, een unieke manier om het land te ontdekken. De bergketens van de Pyreneeën (GR10), de tour du Mont Blanc (GRTMB), de Cotentin (GR223) tot aan de Calanques van Marseille (GR98) en zelfs tot in Corsica (GR20) zijn een aanrader voor de meest doorgewinterde wandelaars. In de regionale of nationale natuurparken kun je dankzij de goed onderhouden paden een dag of langer bewandelen, zoals bijvoorbeeld in het Parc de la Vanoise of het Park des Landes de Gascogne.

Lees ook | 9 duurzame activiteiten om te doen tijdens de vakantie

#7 Vanwege zijn architecturale patrimonium

Frankrijk is rijk aan vele verschillende architecturale stijlen waarvan één van de bekendste misschien wel de Haussmann stijl is, die we kennen van de karakteristieke Parijse gebouwen. Maar doorheen het hele land bestaan er nog talrijke andere. Zo zijn er bijvoorbeeld de arena’s en amfitheaters in Romaanse stijl in de Provence, of de gotische kathedralen en kastelen in barokke stijl (Versailles, Loire). In Parijs kun je verder vaak zien hoe hedendaagse architectuur wordt gemixed met historische plaatsen en wijken, zoals het Louvre Museum of het Centre Georges Pompidou.

Wist je dat Frankrijk 45 sites telt die werden opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst? Zoals o.a. de Mont-Saint-Michel, het Kasteel van Versailles, het oude stadsgedeelte van Avignon, de Pont du Gard, de vestingstad Carcassonne.

De prachtige landschappen, l’art de vivre en de Franse cultuur… Ze zijn in slechts een paar uur bereikbaar en bezorgen je onvergetelijke weekends of vakanties met de hele familie.