7 voor een ecologische koffer


Gezin
3/01/2023

7 tips voor een ecologische koffer

We weten allemaal dat reizen niet zonder gevolgen is voor het milieu. Maar door de voorkeur te geven aan lokale reizen en ecologische transportmiddelen, kunnen we er allemaal samen voor kiezen om onze impact te verminderen. En waarom niet nog een stapje verder gaan en je koffer minimalistisch en milieuvriendelijk inpakken?

Want elk klein gebaar telt voor de planeet.

Of je nu met familie, alleen of met twee reist… ontdek onze tips voor een milieuvriendelijke reistas!

#1 Anticipeer en organiseer

Is het voor jou niet mogelijk om met de trein te reizen? Beperk je impact op het klimaat door je koffer minimalistisch in te pakken! Of je nu met de auto of het vliegtuig reist, hoe zwaarder de bagage, hoe meer brandstof er wordt verbruikt.

Regel nummer één voor een lichte koffer is organiseren en anticiperen. Begin een klein weekje op voorhand met de voorbereiding; zo vermijd je last-minute stress net voor je vertrek. Stel aan de andere familieleden voor om, als ze dat kunnen, elk hun stapeltje kleren klaar te leggen. Kies wat je nodig hebt in functie van de geplande vakantie of activiteiten. Bikini, wandelschoenen, misschien heb je ze niet allebei nodig? Indien wel, probeer dan het aantal te beperken.

En zelfs al is je valies nog niet 100% eco-vriendelijk of heeft ze niet het ideale gewicht, mentaal zul je je al een beetje lichter voelen.

#2 Kies je koffer

Minder consumeren blijft natuurlijk de beste manier om je ecologische voetafdruk te verlagen.
Misschien zijn je koffers niet meer super modieus maar als ze nog goed sluiten, rollen en waterdicht zijn, kun je ze misschien nog een jaartje langer gebruiken? Zijn ze toe aan een herstelbeurt? Steeds meer gespecialiseerde sites en merken bieden de mogelijkheid beschadigde koffers te repareren. Of misschien kan iemand je een reistas lenen of kun je een tweedehands koffer aanschaffen? Een mooi gebaar voor het milieu maar ook voor je portemonnee.
Ben je echt toe aan vernieuwing? Probeer dan de voorkeur te geven aan merken die hun producten in België vervaardigen of die milieuvriendelijke materialen gebruiken.

#3 Beperk het aantal en het gewicht

Laat jij je ook soms vangen door het befaamde “voor-het-geval-dat” en de daarmee gepaarde stapel kleren die je valies nooit verlaat? De oplossing? Ga voor een kleinere reistas! Je hebt heus niet voor elke dag verse kleren nodig; een broek, rok of trui kunnen meerdere dagen gedragen worden, zelfs door de kinderen. Voorzie wel wat meer T-shirts of tops en ondergoed. Hetzelfde geldt voor schoenen, een paar slippers en een paar tennisschoenen of sneakers volstaan meestal.

Daag jezelf uit, als je met het vliegtuig reist, om enkel handbagage mee te nemen in plaats van ingecheckte bagage.

#4 Stel een ecologische toilettas samen

Hier geldt hetzelfde principe als voor de koffer… hoe meer plaats we hebben, hoe meer we geneigd zijn die op te vullen. Om je toilettas te verkleinen en meteen ook je plastic afval te verminderen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houten haarborstel, oriculi of ecologische wattenstaafjes of wasbare reinigingsschijfjes. Vul je toilettas ook in functie van je bestemming en de geplande activiteiten.

Wil je toch graag het één en ander meenemen om jezelf te verwennen tijdens je vakantie? Vul dan kleine potjes of flesjes en laat grote potten of tubes thuis. Of probeer eens multifunctionele producten; ze zijn doeltreffend en goed voor zowel jezelf als voor de planeet. Als je op hotel verblijft, zal een goede voorbereiding er ook helpen voor zorgen dat je niet alle ter beschikking gestelde mini-productjes opent en gebruikt.

#5 Maar kunnen we wel speelgoed meenemen dan?

Leg aan de kinderen uit waarom we met de trein reizen en waarom we proberen onze valiezen zo licht mogelijk te houden. Vertel hen dat dit ook een impact heeft op het speelgoed dat we kunnen meenemen. Laat ze een klein rugzakje klaarmaken met 2 of 3, niet meer, speeltjes waarvoor ze zelf zorg moeten dragen. Je leert hen zo wat het betekent verantwoordelijk te zijn en moedigt ze bovendien aan zich in te zetten voor de planeet.

Aarzel niet om inlichtingen te vragen aan je gastheer voor het vertrek. Steeds meer logies zijn kindvriendelijk en afhankelijk van het type verblijfplaats dat je koos, kunnen er ook speelgoed, gezelschapsspellen, boeken of zelfs een speelzaal voorhanden zijn.

#6 Op weg!

Neem je de trein of het vliegtuig, dan hoef je je tickets niet uit te printen; de meesten zijn nu ook beschikbaar op je smartphone.
In plaats van voorverpakte koekjes, broodjes, flessen water of frisdrank te kopen onderweg, kun je een picknick klaarmaken voor jezelf en de kinderen. Kies eerder voor een drinkfles (je kunt ze zelfs krijgen met ingebouwde filter) dan voor plastic flessen, herbruikbaar bestek ipv wegwerpbestek. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van plastic folie maar voorzie een brooddoos. En neem alles mee in een herbruikbaar tasje dat je ter plaatse kunt gebruiken om je boodschappen te doen.

#7 Behoud je goede gewoontes ter plaatse

Doe je thuis al zero waste, lokale en bio inkopen? Er is geen enkele reden dit te veranderen tijdens je vakantie! Kuier rond op marktjes om lokale en seizoensgebonden producten te proeven en bekijk of er bulk- of biowinkels in de buurt zijn. En laat je niet vangen door allerlei souvenirs. Als je al wat plaats over hebt in je koffer… ga dan voor lokale en artisanale producten om je vrienden of familie te verwennen.


En wat zijn jouw tips voor een ecologische reistas?
Mis onze tips voor jou en je familie niet en bespaar dankzij onze kortingsbonnen!