Gezelschapsspelletjes. Ideaal voor donkere dagen.

Gezelschapsspelletjes. Ideaal voor donkere dagen.

Alle tv-, pc- en dvd-toestanden ten spijt: gezelschapsspelletjes zijn weer in. De klassiekers worden weer uit de kast gehaald en ook de spelletjesmakers komen steeds creatiever uit de hoek. Maar welk spel kies je voor een avondje onder vrienden of een winternamiddag met de kids?


Gezelschapsspelletjes. Ideaal voor donkere dagen.

Wist je dat veel bordspellen van vandaag 6000 jaar geleden ook al bestonden? De oudste exemplaren van `backgammon' zijn teruggevonden in Egyptische graven van 2450 voor Christus en de oudste dobbelsteen is meer dan 5000 jaar oud. De productie van klassieke bordspellen begon in het midden van de 18de eeuw. De eerste spellen waren vooral moraliserend, maar nu moet een spel vooral leuk zijn. Daarom is het belangrijk dat je het juiste spel kiest voor de spelers die je voor ogen hebt.

Let op de leeftijdgezelschapsspelletjes
De leeftijdsaanduidingen op de speldozen geven al een goede indicatie, maar zeker bij opgroeiende kinderen is het belangrijk dat je niet te veel spelletjes voor eenzelfde leeftijdscategorie koopt: kids ontgroeien die `kinderachtige' spellen snel! Bovendien kan een spel voor ouderen waarbij je zelf creatief de spelregels wat aanpast, ook aanslaan (en zelfs stoer zijn) voor de ‘kleintjes’.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Wie speelt mee?
gezelschapsspelletjesHou rekening met het aantal personen dat het spel meestal zal spelen. Het heeft geen zin om voor een bevriend koppel een spel voor 3 tot 5 spelers te kopen, als je weet dat zij vooral met hun tweetjes spelen. En twee kinderen hebben weinig plezier aan een spel voor 3 tot 4 spelers wanneer mama en papa zelden tijd hebben om mee te doen. Er zijn ook typische partyspellen waarbij de ambiance het belangrijkste is. Zo blijft 'Pictionary' van Parker populair, ook voor grotere groepen. Of bestaat de groep uit een aantal quizfans? Dan slaat een versie van 'Trivial' (Hasbro) of `Kies het hazenpad' (Hodin) zeker aan.

gezelschapsspelletjesHou het spannend
Als je met je gezin of een kleine groep vrienden speelt, is het vooral belangrijk dat het spel blijft boeien. Spanning en lachen verzekerd met tactische spellen zoals`Java' van Ravensburger, behendigheidsspellen als 'Klondike' van Haba, spellen waarbij moet overlegd en onderhandeld worden (bv. `De Kolonisten van Catan' van 999 Games). En – ze zouden hun naam anders niet verdienen – de klassiekers zoals Scrabble, Risk en Monopoly blijven het natuurlijk ook goed doen.

Meer weten? Neem eens een kijkje op www.vlaams-spellenarchief.be.
Daar worden honderden spellen besproken en beoordeeld. Ook de allernieuwste.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina