Samen naar de boerderij: educatief bezoek met de kinderen

Samen naar de boerderij: educatief bezoek met de kinderen

Wil je de kinderen de natuur insturen? Een bezoek aan de boerderij is de ideale kans op een gezellig moment met je gezin!


Iedereen houdt van dieren, vooral de dieren van de boerderij! Met een bezoekje aan een boerderij kun je er zeker van zijn dat de kleintjes met volle teugen zullen genieten en tegelijkertijd iets zullen leren over het leven van kippen en konijnen en alle andere dieren die er rondlopen. Een boerderij met dieren bezoeken is ook een goed idee om in de herfst te doen. Vooral omdat je dan geen last meer hebt van al te sterke zon of hitte. Bij thuiskomt zou je deze gezellige dag met je gezin kunnen perfect kunnen eindigen met een heerlijke vegetarische lasagne. Heeft dit recept zonder vlees je kunnen overtuigen? Ontdek dan ook onze huisgemaakte vegetarische burger.

Een bezoek aan de dierenboerderij plannen

Een boerderij met dieren vinden die openstaat voor het publiek

Voordat je op weg gaat, is het belangrijk te beginnen met het uitzoeken van de boerderij die je wilt bezoeken. Bespreek het met je kinderen en vraag hen welke dieren ze op de boerderij willen zien. Op die manier zul je de beste keuze maken, vooral als je ook hebt uitgezocht welke diensten er worden aangeboden.

Een telefoontje is vaak al genoeg of je kunt ook eens op de website van het bedrijf gaan kijken om te weten welke dieren er zijn, welk type schapen of geiten, en kies de boerderij in functie van de voorkeuren van de kinderen.

Optimaliseer het bezoek aan de boerderij

Informeer van tevoren of bezoekers de dieren eten mogen geven, of ten minste naar de dieren mogen kijken wanneer ze eten, en kijk na op welke tijdstippen ze worden gevoed. Op die manier maak je de kans kippen, eenden en schapen van dichtbij te zien.

Denk eraan de dag op voorhand te plannen. Sommige boerderijen zijn best uitgestrekt en het bezoek met je hele gezin kan moeizaam verlopen als de kinderen het stappen beu worden. Boerderijen met een kleine kantine of die een picknick aanbieden hebben een streepje voor, want daar kun je ten minste een pauze inlassen voor de kinderen.

Leren in een prettige omgeving

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Veel boerderijen organiseren dagelijks animaties of kijkuurtjes met dieren. Dat zijn niet te missen kansen wanneer je een bezoek aan de boerderij brengt.

Als je kinderen er zin in hebben, laat ze dan de dieren aaien wanneer dat is toegestaan. Met het aanraken van dieren ontdekken ze de natuur, leren ze meer empathie aan de dag te leggen en krijgen ze zelfs meer zelfvertrouwen.

Wees voorbereid op alle vragen die je kinderen je zullen stellen! Als je ervoor kiest een boerderij te bezoeken om dieren te zien wordt het steevast een intens leermoment voor de kleintjes die allerlei vragen zullen stellen om alles te begrijpen. Zelfs als het lastige vragen zijn, zoals wanneer ze het verband leggen tussen de kalkoen op het erf en het kalkoenlapje van afgelopen zaterdag… Alles hangt af van de gewoonten van jouw gezin: in sommige gezinnen wordt veel vlees gegeten, in andere worden er meer groenten voorgeschoteld. Leg alles uit: waar de melk en de eieren vandaan komen, hoe de kaas wordt gemaakt enzovoort.

Veiligheid en hygiëne

Eenmaal aangekomen zijn de kinderen gewoonlijk helemaal opgewonden bij het idee dat ze de dieren zullen zien die ze uit verhalen kennen of in boekillustraties hebben gezien. Alleen zijn sommige dieren in de realiteit veel indrukwekkender en soms ook intimiderend voor de kinderen! Jij kent je kind beter dan wie ook: vertrouw jezelf en forceer je kind niet als het een beetje in de war of afgeschrikt is.

Denk eraan dat je zelf het voorbeeld geeft in het respecteren van de regels op de boerderij en met de dieren. Bovendien is het beter sommige dieren niet te aaien. Als je twijfelt, kun je het beter eerst vragen aan het personeel van de boerderij. Beter voorkomen dan genezen!

Op je wandeling over de boerderij zul je misschien plaatsen aantreffen waar je je handen kunt wassen. Let er goed op dat iedereen zijn handen goed inzeept na het aaien van dieren. Omdat de omheiningen ook vuil zijn is het belangrijk ook je handen te wassen als je geen dier hebt aangeraakt. En als een van de kinderen zijn kleren heeft vuilgemaakt, hoef je maar een goed wasmiddel te gebruiken om zelfs de meest hardnekkige vlekken te verwijderen!

En jij, heb jij tips voor het vinden van een dierenboerderij om te bezoeken?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina