Vriendschap versus liefde

Vriendschap versus liefde

Kan vriendschap tussen een man en een vrouw bestaan? En noem je dat dan platonische liefde? Eén ding is zeker: liefde en vriendschap zijn gehuld in een waas van mysterie!


Vriendschap tussen man en vrouw: mission impossible?

Vriendschappen tussen een man en een vrouw bestaan wel degelijk, maar ze zijn eerder uitzondering dan regel. De meeste mannen zien een vrouw in de eerste plaats als een vrouw, en dus een seksueel wezen, en niet als een vriendin. Omgekeerd geldt overigens hetzelfde, zodat vrouwen vaak de nodige reserves aan de dag leggen tegenover vriendschap met een man. Vriendschap binnen een liefdesrelatie kan wél, indien beide partners het echt leuk vinden om samen tijd door te brengen. Vaak wordt zelfs gezegd dat vriendschap de basis is van een duurzame liefdesrelatie.

Vriendschap na liefde?

Ook vriendschap met een ex is delicaat, zéker als er een nieuwe liefdespartner op de proppen komt. Jaloezie ligt dan op de loer, zowel vanwege de nieuwe als vanwege de vorige partner. In veel gevallen komt er in dat geval een eind aan de vriendschap.

Liefde op het eerste gezicht: typisch mannelijk

Een Britse enquête heeft aangetoond dat liefde op het eerste gezicht dubbel zo vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen. Mannen houden meer rekening met oppervlakkigheden, zoals het uiterlijk, om tot de conclusie te komen dat ze verliefd zijn. Vrouwen kijken liever de kat uit de boom en wegen eerst de pro's en de contra's van een mogelijke relatie af.

Ware liefde

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Wanneer men spreekt over de 'ware liefde', is er sprake van drie elementen: passie, intimiteit en engagement. Passie, een onverklaarbare chemische reactie in onze hersenen, maakt ons gek van verlangen naar de ander. Uit onderzoek is gebleken dat deze fase na een tweetal jaar voorbij is en plaatsmaakt voor intimiteit, of het opbouwen van een diepe vertrouwensband. De uitkomst van passie en intimiteit is engagement, de wil om samen een toekomst uit te bouwen.

Platonische liefde

Platonische liefde is een diepe vriendschap zonder lichamelijke verlangens. De term is afkomstig van de Griekse filosoof Plato. Hij beschouwde de platonische liefde als de hoogste trap van liefde, in tegenstelling tot lichamelijke liefde, die hij op de laagste trap zette. De idee hierachter was dat geestelijke liefde de goddelijke liefde benadert en dus van een hogere orde is.

Aanverwante artikelen:

Hoe verschillend staan mannen en vrouwen in een relatie?

Relatieproblemen oplossen? In vier stappen van boos naar blij!

Lang en gelukkig en boordevol liefde

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina