Vrouwen

Vrouwen

Zin in inspiratie? Die vind je hier, bij vijf Vlaamse vrouwen met een goed gevulde carrière!


Ze houden van… groen!

Wie? Mieke Vogels. Deze Antwerpse vond inspiratie in de sociale sector en wist waarover ze het had toen ze als ’68-aanhangster terechtkwam bij Agalev (zo heette Groen toen!) en in de politiek ging. Ze stond mee aan de wieg van het sorteren van afval en geselecteerde afvalophaling in Vlaanderen, iets wat we nu heel normaal vinden, maar destijds helemaal niet zo evident leek. Ze heeft op diverse politieke banken gezeten: de Antwerpse gemeenteraad, de Vlaamse Kamer, de Senaat... en in 1999 werd ze de eerste niet-christendemocratische Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen.

Welzijn is de rode – of groene – draad doorheen haar politieke carrière, waarvan ze zelf het Persoonlijk Assistentiebudget (waarmee iemand met een handicap thuis, op school of op het werk assistentie kan organiseren en financiëren) het hoogtepunt vindt.

Waarom ze ons inspireert? Anders Gaan Leven in de praktijk omzetten, dat is nog steeds haar credo. Na 30 jaar in de politiek is ze vandaag niet minder geëngageerd om de wereld te veranderen, terwijl ze zich als enthousiaste oma om haar kleinkinderen ontfermt!

Ze durven openlijk en zonder schroom te praten over… seks!

Wie? Goedele Liekens. De ex-miss België leerde preuts Vlaanderen over seks te praten, lang voordat seks een trendy topic werd en Vijftig tinten grijs een bestseller. Als tv-presentatrice, klinisch psycholoog, seksuoloog en publiciste van internationale bestsellers bevordert ze al decennia lang seksuele voorlichting en haalt ze het taboe weg van dit thema dat ons allemaal bezighoudt. Ze ijvert er ook voor dit thema in het onderwijs beter aan bod te laten komen, en dat is met alle gevaren die de sociale media voor jongeren kunnen betekenen geen luxe. Als UN-ambassadrice pleit ze bovendien voor seksuele en reproductieve gezondheid in landen waar nog veel vrouwenbesnijdenis voorkomt.

Wat is goede seks? Goedele Liekens stelt ons gerust dat het niets te maken heeft met een perfect lichaam! En ze geeft toe dat ze zelf ook haar schaamte moet overwinnen om met haar twee tienerdochters over seks te praten.

Waarom ze ons inspireert? Omdat ze erin slaagt zo heerlijk nuchter delicate thema’s openlijk te bespreken, thema’s die ondanks de ‘seksuele vrijheid’ toch nog steeds moeilijk bespreekbaar blijven, ook als spelen ze een essentiële rol in ons leven.

Ze staan voor… hun vrouwelijke standpunt aan de top!

Wie? Sophie Dutordoir. Deze passionele vrouw heeft een carrière om u tegen te zeggen! Toen ze afstudeerde als romaniste had ze helemaal geen carrièreplan, maar in vrij korte tijd klom ze op tot topmanager en werd ze CEO van Electrabel, het grootste energiebedrijf van België. Ze stond ook op de lijst van potentiële kandidaten om Bpost te leiden, maar sinds 2016 staat Sophie Dutordoir aan het hoofd van onze nationale spoorwegmaatschappij, de NMBS.

Deze vrouw met karakter en wilskracht wist haar eigen keuzes resoluut door te drukken, keuzes waar de typisch mannelijke politieke en bedrijfswereld soms verrast van opkeek. Zo zegde Sophie Dutordoir in 2014 haar baan bij Electrabel op en besloot ze... haar eigen Italiaanse delicatessenzaak te openen, iets waar ze al dertig jaar van droomde. Niet omdat ze het jachtige leven beu was, niet om een stap terug te doen, maar met dezelfde passie een oude droom te realiseren zonder het gevoel aan maatschappelijke status te verliezen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Waarom ze ons inspireert? Omdat ze de top heeft bereikt zonder haar eigen projecten aan de kant te schuiven. Sophie Dutordoir houdt niet van het woord ‘ambitie’ dat ons soms in richtingen duwt die door de maatschappij worden opgelegd. Sophie Dutordoir staat voor het recht je carrière in te vullen zoals je dat zelf bepaalt!

Ze zorgen voor… ons welzijn!

Wie? Pascale Naessens. Deze talentvolle schrijfster en ceramiste is het boegbeeld van de pure en gezonde voeding: eten dat je gelukkig maakt en waarmee je elke dag een nieuwe portie welzijn binnenkrijgt. Pascale Naessens begon haar carrière als internationaal fotomodel en reisde zo vijf jaar lang de hele wereld af: Parijs, Tokyo, Milaan, Madrid, Hongkong, Tokio... Eenmaal terug in België werd ze omroepster en presentatrice bij VTM. Ze heeft een passie voor architectuur en interieurdecoratie, maar ook voor gezonde voeding, een thema dat ze wilde verdiepen omdat ze zelf problematische eetgewoonten had.

Via haar website en boeken, die in de boekhandel altijd groot succes oogsten, laat Pascale Naessens ons focussen op een gezonde en eenvoudige levensstijl en brengt ze harmonie in onze relatie met onze omgeving. Zo komen we weer in contact met typisch vrouwelijke waarden, waar de wereld van nu zo sterk behoefte aan heeft.

Waarom ze ons inspireert? Omdat het streven naar een evenwichtig, waardevol leven ook voor ons belangrijk is en we in dit jachtige bestaan vol verplichtingen onszelf ook momenten van vrijheid en verwenning mogen gunnen.

Ze inspireren ons… om te winnen!

Wie? Kim Clijsters. Onze bekendste Vlaamse topsportvrouw bereikte diverse keren de top als professionele tenniskampioene. Op haar 15de wordt ze de jongste nationale A-kampioene ooit en vanaf dan vindt ze al snel haar weg in de WTA-Tour, het internationale toptennis. Ze wint in haar carrière 34 toernooien en wordt twee keer wereldkampioene.

In 2007 zette ze een punt achter haar briljante tenniscarrière, maar in 2009 haalde ze de wereldpers door na een onderbreking van twee jaar - en één maand na haar comeback - deel te nemen aan het damesenkelspel van het US Open-toernooi en dit ook nog te winnen. Ze was inmiddels ook moeder geworden en in 2011 stond ze als eerste tennismama weer bovenaan de wereldranglijst.

Waarom ze ons inspireert? Haar wilskracht en doorzettingsvermogen als topsporter dwingen een immens respect af. Omdat ze als een wervelwind is doorgegaan, ondanks vele blessures en tegenslagen, en ze met haar enthousiasme niet alleen andere sportlui inspireert, maar ook andere vrouwen die een carrière combineren met een gezin. Girlpower!

En jij, bij welke vrouwen vind jij inspiratie?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer