Zero stress: het kerstdiner van tevoren klaarmaken

Zero stress: het kerstdiner van tevoren klaarmaken

Zin in het vinden van DE planning voor de organisatie van al je taken voor een stressloos kerstdiner? Volg de gids.


Een kerstdiner voorbereiden, dat is altijd alle kanten oprennen. En als je dit jaar eens alle stress zou vermijden? Zin in Meer maakt het je gemakkelijker door al het werk in stappen te verdelen en zo veel mogelijk van te voren voor te bereiden. Zo kun je zelf ook van het feest genieten en de avond ontspannen doorkomen! Maak je niet druk, het komt allemaal goed!

Kerstdiner: D-15

De kerstversiering is belangrijk voor de feestelijke sfeer! Om te vermijden dat je alles enkele dagen voor Kerstmis in een keer moet doen, kun je een middag vrijhouden om met de kinderen strong>de kerstversieringen te sorteren en je bezig te houden met de kerstboom. Berg de versieringen die je niet gebruikt zorgvuldig op (de breekbaarste kerstballetjes kun je in een eierdoosje leggen, waar ze goed beschermd op hun plaats zullen blijven zitten).

Dit is ook het moment om het menu voor het kerstdiner uit te dokteren en eventueel de eerste boodschappen te doen voor het eten. Om je de taak maximaal te vergemakkelijken zodra de dag aanbreekt, kun je proberen een menu samen te stellen dat maar een enkele passage in de keuken vergt. Bijvoorbeeld: als je een soufflé als voorgerecht voorziet, kies dan voor een eenvoudig hoofdgerecht en dessert, waarvoor de afwerking maar enkele minuten tijd in beslag neemt. Met een eenvoudig voorgerecht en dessert kun je een hoofdgerecht voorzien dat op het laatste moment bereid kan worden (en waarom geen zeevruchten?). En zo verder…

Een tip voor een kerstdinerzonder stress: er zijn veel dingen die je nu al klaar kunt maken en invriezen. Dit is een lijstje van bereidingen die je heel makkelijk twee weken in de diepvriezer kunt bewaren:

 • Sauzen (zorg alleen voor een iets minder lange kooktijd en dat je ze iets vroeger ontdooit dan gewoonlijk, opdat ze niet te dik zijn zodra ze weer ontdooid zijn)
 • Cakes en kaastaartjes voor bij het aperitief
 • Soepen en crèmesoepen
 • Fijngehakte ajuin en knoflook
 • Het glazuur voor je kerststronk, als er geen ei in verwerkt is
 • Taartbodems en taarten

Als je aan je boodschappenlijstje toekomt, zet er dan ook je reinigende doekjes van Mr. Propre op. Wanneer het moment is aangebroken vangen die al het gemors op dat je in de keuken aantreft!

Kerstdiner: D-7

Het moment van het kerstdiner nadert! Nu wordt het tijd voor…

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Kerstdiner: D-1

Dit is het moment! Als je kinderen nog niet groot genoeg zijn om je efficiënt te helpen, stuur ze dan naar de cinema of in ieder geval naar buiten. Als je uit ervaring weet dat je met minder stress kookt als je alleen bent, schaam je er dan niet over jezelf een beetje rust te gunnen! Nu ben je paraat voor de eerste fase van je kerstdiner!

 • Een puree (van kastanjes, zoete aardappels of aardappels…) is perfect geschikt om een dag van tevoren klaar te maken: zorg er alleen voor dat je de puree goed koud bewaart, met plastic folie eroverheen om oxydatie te voorkomen.
 • Als je een kerststronk of een dessert met gepocheerd fruit of een compote wilt serveren, kun je het fruit eveneens een dag op voorhand voorbereiden: morgen hoef je dan alleen nog de verschillende ingrediënten van het dessert bij elkaar te brengen.
 • Waarom zou je als hoofdgerecht niet iets uitkiezen dat je kunt laten stoven: dat is minder duur en gegarandeerd zonder stress. Zoals een origineel recept voor stoofvlees bijvoorbeeld? Dat kun je de hele dag voor Kerstmis rustig op het vuur laten stoven en is de volgende dag makkelijk op te warmen. Voor een chique kerstversie hoef je maar een paar ingrediënten aan te passen, waarmee je een nieuwe versie van deze grote klassieker kunt voorschotelen. Koop bijvoorbeeld diepgevroren cantharellen voor de saus, gebruik porto, of ga voor een zoet-zoute mengeling met een saus van citrusvruchten of rode bessen…
 • Mocht je op zoek zijn naar andere feestelijke gerechten, dan kun je op Zin in Meer rekenen om inspiratie op te doen voor het samenstellen van je feestmenu.

Kerstdiner: D-dag!

Zalig Kerstfeest! Trek je lekkerst zittende pyjama aan en ga op je makkelijkste sloffen aan het werk in de keuken.

 • ’s Morgens kun je de salade wassen die je vers houdt in een propere, droge keukenhanddoek en in het groentevak van de koelkast legt. De vinaigrette kun je ook al klaarmaken, zolang je maar tot het laatste moment wacht om hem door de sla te roeren.
 • Haal de taartbodems, cakes, enz. uit de diepvriezer.
 • Neem de harde kazen uit de koelkast: laat ze op kamertemperatuur komen, maar haal ze nog niet uit hun verpakking. Zet ze eerder op een ietwat frisse plek (de keukenkast, de kelder…).
 • Organiseer de keuken zo dat je alles wat je nodig hebt snel bij de hand hebt, en in ‘de juiste volgorde’: de spullen die je het eerst nodig hebt houd je het dichtst bij je op het keukenblad of op het rek in de koelkast.
 • Zet de kersttafel klaar: doe een laatste ronde in huis om ervoor te zorgen dat je interieur gastvrij en naar ieders comfort is.
 • Nu is het tijd om de kinderen klaar te maken: eerst nog een kattenwasje en hop, aankleden. En daarna is het Kerstmis, nu kan het feest beginnen! Voor de kinderen zou je een tekenfilm kunnen opzetten of voor de gelegenheid toestaan dat ze met hun tablet bezig zijn, terwijl jij de laatste details in orde brengt.
 • En nu staat je nog maar één ding te doen… Jezelf klaarmaken! Zorg voor een feestelijke make-up die bij je outfit past en ga voor een feestelijk kapsel dat je snel voor elkaar krijgt. Nu ben je eindelijk klaar om je gasten te verwelkomen!

En jij, wat zijn jouw tips voor een kerstdiner zonder stress?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer