Doe nu inspiratie op voor halloweenspelletjes en andere leuke halloweenideeën voor kinderen


Gezin
28/03/2018
Halloween wordt elk jaar populairder en kinderen zijn gek op de verkleedpartijen, spookachtige versieringen en alles wat erbij hoort. Als de verjaardag van jouw kind in oktober valt, is Halloween een thema met eindeloos veel creatieve mogelijkheden. Je kan deze ideeën ook prima gebruiken voor een gezellige uitstapje met het gezin of een straatfeestje met de buren.

Met een beetje fantasie kan je bestaande spelletjes aanpassen aan het Halloweenthema. Bijvoorbeeld ‘prik de wrat op de heks' in plaats van ezeltje-prik of ‘geef het Halloween-pakje door'.Hier nog wat ideetjes:

1. Maak een monster
Een spannend spel. Verdeel de gasten in groepjes van zes of zeven. Iedere groep krijgt 20 minuten om een  weerzinwekkend monster te maken van allerlei materiaal dat je in huis hebt. Geef ieder team een groot stuk karton. Als versiering kunnen ze stukken gekleurd papier, tijdschriften, stukjes stof, wiebeloogjes, lijm, stiften, wc papier, verband, wol en ander materiaal gebruiken. Als iedereen klaar is, kan je prijzen uitdelen aan de teams die de engste of grappigste monsters hebben gemaakt. Hang ze na het spel op in huis.

2. Spokenjacht
Maak spinnen en spoken en hang ze buiten in de tuin. Als het donker wordt is het een leuk spel om ze te laten zoeken door de kinderen. Spoken maak je door lolly's met een wit zakdoekje te bedekken en er met een stift ogen en mond op te tekenen. Met zwart crêpepapier maak je spinnen van je lolly's, met pijpenragers voor de poten.
(link naar LIHL artikel ‘Lolly's met kriebelpootjes, ik vind deze niet terug online?)

3. Appel-estafette
Verdeel de kinderen in twee teams en laat ze dicht bij elkaar staan, met hun handen op hun rug. Ieder team krijgt een appel die ze onder hun kin klemmen en door moeten geven aan het volgende teamlid zonder hun handen te gebruiken. Wie de appel laat vallen, moet opnieuw beginnen en het eerste team dat het hele rijtje af kan gaan zonder de appel te laten vallen, wint. 

4. Donuthappen
Glaceer donuts uit de supermarkt met oranje glazuur en hang ze in de boom of aan een bezemsteel. De truc is de hele donut op te eten met je handen op de rug!

5. Trick or treat
Schrijf ‘trick' of ‘treat' op 20 stukjes papier (voornamelijk ‘tricks' - oftewel trucjes - en maar een of twee ‘treats'). Schrijf op de achterzijde van de papiertjes met trick een paar gekke opdrachten. Bijvoorbeeld: brul als een monster, lach als een heks, loop als Frankenstein of noem drie ingrediënten voor een heksenbrouwsel. Stop alle papiertjes in een heksenhoed. Ieder kind trekt een papiertje en krijgt óf een snoepje óf moet een trucje uit de hoed doen om ook een snoepje te krijgen.

4. Doorgeefspelletje
Geef deze klassieker een Halloween invulling. Ken je het doorgeefspelletje niet? Zo werkt het: een klein cadeautje wordt in heel veel laagjes inpakpapier verpakt. De kinderen zitten in een kringetje en geven het cadeautje door. Stopt de muziek, dan mag het kind dat het cadeautje vast heeft één laagje papier verwijderen. Degene die het allerlaatste laagje papier verwijdert krijgt het cadeautje. Dus hoe pas je het spel aan Halloween aan? Simpel: stop een ‘trick' of ‘treat' papiertje tussen iedere laag cadeaupapier!

Wist je dat?
Halloween oorspronkelijk het oud Keltische festival Samhain om het begin van de winter te vieren. De Kelten geloofden dat op de nacht van 31 oktober de grenzen tussen het leven en het hiernamaals vervaagden en de geesten van de overledenen terugkeerden naar de aarde. Om niet herkend te worden door slechte geesten vermomden de Kelten zichzelf in de hoop dat spoken hen voor geesten zouden aanzien.