Mag je werken na je pensioen?

Mag je werken na je pensioen?

0
Wil je doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd? Dat kan! Dit zijn de opties die je kunt overwegen.

Eindelijk met pensioen! Eindelijk vrij, het hele jaar door vakantie en tijd voor je hobby’s! Tenminste, als je daar zin in hebt en als je pensioen volstaat om ervan te kunnen genieten. De gepensioneerden van vandaag zijn nog jong en actief, ze willen niet met hun vingers draaien. Maar mogen die ‘jaggers’ nog wel werken? Zin in Meer vertelt je hoe het zit.

Volledig gepensioneerd met een beroepsactiviteit

Staat werken voor jou gelijk met gezond blijven! Dan is er geen sprake van te stoppen met werken, ook al ben je gepensioneerd. Je hebt nog allerlei carrièreplannen en nu is het juist het moment om ze te realiseren. Ben je 65 jaar en met wettelijk pensioen, dan mag je onbeperkt bijverdienen. Hetzelfde geldt als je een loopbaan van minstens 45 jaar achter de rug hebt. Onbeperkt, dat betekent dat je elke activiteit mag uitoefenen die je wilt, in een onbeperkt aantal uren en voor een onbeperkt bedrag. Dat is goed nieuws, nietwaar? Je kunt een winkel openen of vastgoedhandelaar worden, alles kan!

Werken terwijl je met vervroegd pensioen bent

Tijd besteden aan je hobby’s, terwijl je nog enkele uurtjes per week werkt, dat kan zonder probleem. Je kunt ook met vervroegd pensioen gaan en half- of voltijds gaan werken bij een andere werkgever. Dat geeft wat extra inkomsten, terwijl je actief blijft en toch tijd overhebt voor je liefhebberijen, vrienden en familie. Vervroegd pensioen kan vanaf 60 jaar, afhankelijk van de loopbaanduur. Ook hier gelden allerlei voorwaarden en het is sterk aan te raden om vooraf informatie in te winnen over de voorwaarden in jouw specifieke situatie. Voor diensten van burger tot burger en verenigingswerk mag je zelfs onbelast bijverdienen, wat betekent dat je op het jaarlijks bijverdiende bedrag geen sociale bijdragen of belastingen te betalen! Op de website van de Vlaamse overheid vind je alle details over onbelast bijverdienen, zoals het maximale bedrag en de toegestane activiteiten.

Vrijwilligerswerk: ideaal voor jong gepensioneerden

Met pensioen gaan betekent dat je aan een heel nieuw leven begint! De kinderen zijn het huis uit en je zoekt naar een bezigheid om de dagen te vullen? Waarom zou je je dan niet inzetten voor een goed doel? In België bestaan er ontelbare verenigingen, die constant op zoek zijn naar vrijwilligers. Bovendien gaat er een heel nieuwe wereld voor je open: sport, cultuur, hulp bij huiswerk, voedseldistributie en wat nog meer. Vrijwilligerswerk heeft veel voordelen. Je blijft actief en onderhoudt sociale contacten. Het is dus ideaal tegen verveling en eenzaamheid. Het is ook een kans om jouw kennis en passies met anderen te delen. Onderschat niet hoe goed het voor je gezondheid is om dagelijks fysiek en intellectueel actief te blijven!

Sommige mensen hebben geen zin om op hun lauweren te gaan rusten wanneer ze in de AOW komen. Er zijn genoeg redenen om een beroepsactiviteit aan te houden wanneer je met pensioen gaat: om actief te blijven, nieuwe projecten te lanceren of de eindjes aan elkaar te kunnen knopen aan het einde van de maand. Denk er ondanks alles ook aan om voldoende rust te nemen en te genieten van je kleinkinderen. Ook dat hoort erbij!

En jij, welke plannen heb jij voor je pensioen?

Mis geen enkele tip en bespaar geld door te registreren bij Zin in meer.

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies