Welk dier voor jouw kind?


Gezin
17/05/2021
Een hond, poes, konijn, vogel of hamster … Welk huisdier kies je voor je kinderen? Onze tips om de juiste keuze te maken.

Een huisdier is een geweldige steun voor opgroeiende kinderen. Het is een tof speelkameraadje en geeft je kind meer verantwoordelijkheidszin en zelfvertrouwen. Maar je adopteert niet zomaar een gezelschapsdier. Je moet wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Ga je bijvoorbeeld veel dierenharen moeten opvegen? Kun je de dieren mee op reis nemen? Met onze tips weet je exact welk huisdier te kiezen voor jouw gezinnetje.

Waarom adopteer je een huisdier?

Kinderartsen zijn er unaniem over: alle kinderen die met een dier zijn opgegroeid zijn socialer en weten hun woede beter onder controle te houden. Een gezelschapsdier in huis halen is dus geen onbelangrijke beslissing. Spelen met een dier bevordert de psychomotorische ontwikkeling van kleuters en hun contact met de omgeving

Wat is het ideale moment om een dier in huis te halen?

Een kind van 6 maanden heeft niet veel aan de aanwezigheid van een dier. Het is trouwens beter om geen onnodige risico’s te nemen. Wacht tot je baby minstens 15 maanden oud is. Op die leeftijd leert je kind lopen, wordt het zindelijk, begint het te spelen … op hetzelfde moment als zijn vriendje op vier poten! Zo groeien kind en dier samen op en zullen ze een hechte band opbouwen.

Vanaf 3 jaar kan je kind zijn dier zelf verzorgen. Breng het de nodige basisregels bij: het voerbakje niet wegtrekken wanneer het dier eet, handen wassen na het spelen ...

Vanaf ongeveer 5 jaar zal je kind – nog steeds onder begeleiding van een volwassene – echt zorg kunnen dragen voor zijn dier, eten geven en zelf kunnen uitlaten.

Welk dier kies je?

Je hebt alles goed doordacht en besloten een dier in huis nemen! Maar welk gezelschapsdier kies je? Dit zijn enkele waardevolle tips:

  • Een hond: want is dat niet de beste vriend van de Mens? Altijd bereid om te spelen en dol op een aai! Vrouwtjes hebben een zachter karakter en worden vaker in huis genomen dan mannetjes. Als je kind eerder verlegen of bang is, kies dan een bedlingtonterriër, een bichon of een windhond. Maar als het eerder turbulent is, vermijd dan dominerende of onafhankelijke honden, zoals een briard, een Pyrenese herdershond, een sledehond, een Duitse herder of een beauceron. Overweeg in dat geval een golden retriever, een labrador, een boxer of een newfoundlander. Laat de vierpoter overal haren slingeren? Geen paniek! Pak je Swiffer vloerreiniger met vochtige doekjes om ze in een handomdraai op te vegen!
  • Een kat: meestal zeer onafhankelijk, maar ongeëvenaard als stresskiller. Dit is het ideale gezelschapsdier voor kinderen omdat poezen rustig zijn en van aaien houden!
  • Een Guinees biggetje: dit is een zachtaardig en gedwee dier dat heel goed communiceert met een klein baasje … zolang het maar genoeg aandacht krijgt! Zijn kooi moet immers om de dag verschoond worden en het is nogal kwetsbaar (ze leven doorgaans maar 3 tot 5 jaar). Maar het voordeel van knaagdieren (konijnen, hamsters, muizen …) is dat degene die ze tijdens je vakantie verzorgt er niet veel werk mee heeft.
  • Vogels en vissen: die helpen kinderen te kalmeren en stress te verminderen. Maar het is wel moeilijk om er een hechte band mee te vormen …

Heb je een keuze gemaakt? Koop je gezelschapsdier dan bij een fokker (zodat je zeker bent van zijn herkomst) en plan een bezoekje aan de dierenarts om na te gaan of het in goede gezondheid is: is het gevaccineerd? Is het geoormerkt? Als je het vaak meeneemt op reis, laat dan ook zijn ‘paspoort’ aanmaken.

En jij, welk gezelschapsdier heb jij het liefst?