Zo creëer je je eigen bullet journal


Gezin
25/06/2019
Van talloze to-do lijsten tot volgekladde post-it’s: nood aan wat meer orde in je hoofd? Creëer dan je eigen bullet journal met onze tips.

1. Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is een agenda, notitieboekje, to-do lijst, dagboek en schetsblok in 1. Het boekje bestaat uit 5 essentials: een inhoudsopgave, een legende, een jaaroverzicht, een maandplanning en een weekschema. Dit kan je nog aanvullen met andere onderdelen zoals een schetsboek, een sportschema, een boodschappenlijstje, ...

2. Hoe maak je een bullet journal?

Wat heb je nodig?

 • Een notitieboekje
 • Washitape
 • Stickers
 • Pennen
 • Kleurpotloden
 • Een lat

Zo maak je het:


1. Inhoudsopgave

Maak op de eerste dubbele pagina van je notitieboekje een inhoudsopgave. Hierin maak je een overzicht van de verschillende onderdelen en waar je ze terugvindt. Nummer dus zeker je pagina’s.


2. Legende

Schrijf een legende uit op de volgende dubbele pagina. Hier leg je uit wat de gebruikte symbolen betekenen:

 • een punt staat voor een taak
 • een bolletje betekent een afspraak of een gebeurtenis
 • een streepje duidt een notitie aan
 • een x staat voor een afgewerkte taak
 • een pijltje duidt aan of je een taak op lange of korte termijn moet afwerken
 • een sterretje staat voor een belangrijke taak

3. Jaaroverzicht

Ga nu aan de slag met het jaaroverzicht. Deel met je lat en pen de volgende dubbele pagina op in 3 vakken. Voeg aan elk vak een maand toe en herhaal dit op de volgende dubbele pagina.


4. Maandoverzicht

Stel een maandoverzicht op: schrijf op het volgende blad bovenaan de maand en daaronder de data en dagen. Noteer op de pagina hierna alle taken die je die maand moet uitvoeren.


5. Weekoverzicht

Maak vervolgens een weekoverzicht. Begin met de huidige dag en datum. Daarna volgen de taken van de dag. Gebruik hierbij de symbolen die je eerder al definieerde in de legende.

Et voilà, de basis van je bullet journal is klaar. Pssst: laat je creativiteit hierbij zeker de vrije loop. Ga aan de slag met washitape, verschillende kleurtjes, stickers, doodles, inspirerende quotes …

3. Hoe gebruik je ‘m nu?


In de volgende stap koppel je de taken terug naar je jaar- en maandoverzicht. Check hiervoor eerst de openstaande taken in je weekschema: vink de afgewerkte taken af en doorstreep de taken waar je geen tijd meer in wil steken.

Moet je een bepaalde taak op korte termijn afwerken? Zet er dan een pijltje naar rechts bij en noteer deze in je takenlijst voor de volgende maand.

Plaats een pijl naar links bij taken die op lange termijn af moeten. Kopieer die taken vervolgens naar je jaarplanning.


Ten slotte kan je op basis van je notities collecties opstellen. Denk dan aan boodschappenlijstjes, een sportschema, …

Eindelijk op weg naar wat meer structuur in de chaos! En zo heb je ook weer wat meer tijd voor jezelf. Nog meer nood aan me-time? Maak dan van je ochtend een Miracle Morning.

En jij, hoe hou jij je planning bij?