6 goede redenen om een dier te adopteren


Gezin
17/05/2021
Vragen je kinderen al jaren om een hond, een poes of een konijn? Dit zijn 6 goede redenen om eindelijk ja te zeggen!

Vragen je kinderen je met een smekende blik een huisdier te adopteren? Denk goed na voor je dat besluit neemt: weeg de voordelen af tegen de nadelen, maar bedenk ook hoeveel de pret je gezin aan een huisdier kan beleven! En als je uiteindelijk toch zwicht, maak dan ook de juiste keuze: een poes zal veel onafhankelijker zijn dan een hond bijvoorbeeld. Dit zijn 6 voordelen van het in huis halen van een dier.

1. Meer pret met een dier in huis

Een huisdier is een bron van vreugde voor je hele gezin! Kinderen houden er niet alleen van met hun dier te spelen, ze raken ook helemaal opgetogen over zijn minste bewegingen wanneer ze samen stoeien. Gewoon eten geven aan hun huisdier kan al voor onvergetelijke momenten zorgen.

2. Verantwoordelijkheidszin voor de kinderen

De adoptie van een huisdier kan kinderen leren meer empathie en vriendelijkheid aan de dag te leggen, omdat ze leren zorg te dragen voor een nieuw levend wezen in huis. Het is ook een uitstekende manier om de kinderen verantwoordelijkheidszin bij te brengen met eenvoudige opdrachten zoals het vullen van het voerbakje van de hond, het borstelen van zijn vacht of het reinigen van de kattenbak …

3. Met emoties omgaan

Kinderen voelen zich soms alleen of onbegrepen, vooral als ze enig kind zijn! Het gezelschap van een dier kan een kind enorme troost geven. Een knuffel met de hond is soms al genoeg om een moeilijke dag op school te vergeten of over een ruzie met het beste vriendje, broertje of zusje heen te komen. Misschien is dat de reden waarom beweerd wordt dat de hond de beste vriend van de mens is.

4. Meer zelfvertrouwen

Dieren hebben aandacht en een welwillend oor voor kinderen die in het volste vertrouwen hun geheimpjes bij iemand kwijt moeten. Dankzij die onfeilbare band zal je kind met meer zelfvertrouwen opgroeien en meer vertrouwen krijgen in zijn omgeving. Want met een huisdier heb je elke dag een trouwe vriend die je zijn onvoorwaardelijke liefde geeft: vooral van honden krijg je veel genegenheid en ze zijn trouw aan hun baasje.

5. Meer beweging

Tegenwoordig brengen de meeste kinderen meer tijd achter allerlei beeldschermen door dan dat ze buiten spelen of aan fysieke activiteiten doen. Een hond adopteren is een fantastische manier om meer beweging te krijgen: studies hebben trouwens aangetoond dat kinderen die een hond hebben 11 minuten per dag meer beweging krijgen en aan fysieke activiteiten doen. Bij het dagelijks uitlaten van de hond kunnen je kinderen zich niet alleen op een leuke manier uitleven, het is ook telkens een kans om een gezellig moment met je gezin te beleven!

6. Meer contact met anderen

Een hond of een kat kan de beste vriend van je kind worden … en het zelfs helpen om nieuwe vriendjes te vinden! Huisdieren zijn immers uitstekend in het bevorderen van sociaal contact, want kinderen worden aangetrokken tot het uitwisselen met andere kinderen die met een dier spelen. Met het adopteren van een dier zou je je kind geweldig helpen als het ietwat verlegen is of moeite heeft met het benaderen van anderen.

7. De voor- en nadelen afwegen

Natuurlijk heeft de adoptie van een dier een kostprijs: het aangaan van een verzekering is sterk aan te raden, want de rekeningen van de dierenarts kunnen hoog oplopen! Om nog niet te spreken van de sporen van modderpoten, dierenharen en ander vuil dat het in huis hebben van een dier steevast met zich meebrengt. Maar geen paniek: met de vochtige doekjes van Swiffer ben je daar in een mum van tijd mee klaar!

En jij, heb jij een huisdier?