Afscheid van een hond

Afscheid van een hond

Het overlijden van ons huisdier kan wel eens de eerste ervaring zijn van onze kinderen met de dood. Hier zijn enkele tips die deze gebeurtenis helpen verwerken.


Afscheid nemen is nooit prettig, maar vaarwel zeggen… dat ligt nog veel gevoeliger. Het overlijden van onze hond is een harde werkelijkheid waar we vroeg of laat mee te maken zullen hebben. Het kan ook de eerste ervaring zijn van onze kinderen met de dood. We moeten er dus staan om ze te steunen in zulke moeilijke tijden. Leren hoe je een pup in huis haalt, het jarenlang verzorgt en uiteindelijk moet meemaken hoe het sterft, kan veel verdriet veroorzaken. Het afscheid van een hond is een stap die we moeten kunnen nemen, om onze kinderen de pijn die ze in deze tijden voelen te helpen verwerken. Laat ons leren wat we in dergelijke situaties best doen, en hoe we onze woede kunnen controleren tijdens beproevende tijden.

Afscheid van een trouwe vriend

We moeten eerlijk zijn met onze kinderen. Het is dus belangrijk om de waarheid te vertellen wanneer we te maken hebben met het overlijden van een huisdier. We dienen de zaken simpel en eerlijk te houden, en zeker niet te verdwalen in een uitleg die nog meer verwarring en verdriet zal zaaien. We moeten onze kinderen dus helpen in het afscheid van de hond, maar niet vergeten onze woordenschat en taalgebruik aan te passen aan hun leeftijd om deze erg delicate situatie uit te leggen.

Overlijden van de hond: expressief zijn

Erg belangrijk is dat de gevoelens niet opgekropt blijven. We moeten dus de kinderen aanmoedigen om te praten over hoe ze zich voelen. Als wij hierbij ook een traantje moeten wegpinken, is dat helemaal niet erg. We moeten hen leren om los te laten terwijl ze de pijn, die helemaal gerechtvaardigd is, leren verwerken. Het rouwen om de hond zal alvast geen eenvoudig proces zijn, maar we moeten een evenwicht vinden.

Herinneringen delen

Een herdenking van de overleden hond met de familie is geen slecht idee, zeker als de kinderen erbij worden betrokken. Leuke herinneringen bovenhalen die iedereen aan het lachen brengen verzacht de pijn, en maakt het verwerken van het verlies meer draaglijk. Een boom in de tuin planten ter nagedachtenis van onze gestorven hond, is een uitstekend familiegebeuren in zo’n situatie.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Een plakboek ter herinnering

We kunnen een album maken met alle beste herinneringen die we overhouden aan onze trouwe vriend. Als we de kinderen de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld te tekenen, foto’s te verzamelen en een collage maken of een gedichtje te schrijven, leren ze beter met het verlies omgaan.

Afscheid van een hond: verhaal voorlezen?

Als ons kind te jong is of dat hij de situatie nog niet goed begrijpt, is dat geen probleem. Er bestaan talrijke boeken die ons kunnen helpen in degelijke gevallen. We kunnen zelfs beroep doen op boeken die expliciet het thema van de dood behandelen, en die de kunst hebben delicate zaken zeer begripvol te presenteren voor kinderen.

Een andere hond…?

Op termijn kan het een goed idee zijn om een nieuwe hond in huis te halen. We moeten echter waakzaam blijven dat we niet te overhaast zijn: het is cruciaal om bij het overlijden van de hond de kinderen genoeg tijd te geven om het verlies van hun trouwe vriend te verwerken. Ze mogen niet de indruk krijgen dat een nieuwe hond de oude vervangt. Verder kunnen we de kinderen aansporen om zich te ontspannen door te sporten, te spelen, vrienden te zien of zelfs ons helpen het huis te poetsen. Het zijn goede manieren om tijd te spenderen, en niet de fout te maken om te snel een nieuwe hond in huis te halen!

En jij? Hoe zorg jij er voor dat je je kind afleidt in een dergelijke situatie? .

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Febreze

Febreze

gemeld

Afscheid nemen van een poes mag ook wel,onze poes is gestorven 31 oktober en is nog altijd een groot gemis.

  • melden
Febreze

Febreze

gemeld

Afscheid nemen van een poes mag ook wel,onze poes is gestorven 31 oktober en is nog altijd een groot gemis.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer