Hoe richt je een volwassen hond af ?

Hoe richt je een volwassen hond af ?

Heb je zin om je hond goed af te richten? Als je onze minigids volgt kom je achter alle tips om hem een goede opvoeding te geven!


Veel mensen hebben thuis een hond. Maar hoeveel mensen weten hoe je een volwassen hond opvoedt en weten hun hond gelukkig te maken? De meest voorkomende vergissing van baasjes is hun hond te behandelen als... een mens. Als je hond je niet respecteert en je niet ziet als de baas, zal hij je niet gehoorzamen. Je moet dus kalm blijven, vertrouwen inboezemen en coherente bevelen geven. Als je de hond goed africht, maak je het jezelf makkelijker, van de wandeling tot het moment waarop je hem in bad stopt.

Je hond goed africhten: behandel hem niet als een mens

Hiërarchie

Laat je hond niet op de meubels of bedden springen. Als je hem dezelfde voorrechten geeft als jezelf, zal hij de indruk krijgen dat hij dezelfde plaats inneemt in de hiërarchie van de groep. Bovendien hoef je dan niet de hele tijd te sprayen om het huis fris te houden.

Om een volwassen hond of een puppy goed op te voeden stel je van bij het begin duidelijke grenzen. Een hond beschouwt jou immers als een andere hond (op twee poten): vanuit zijn beleving ben je ofwel het dominante lid van de groep, ofwel sta je op hetzelfde of op een lager niveau als hijzelf in de groepshiërarchie. Als je tekenen van zwakte vertoont, zal de hond denken dat hij de controle moet overnemen en je niet meer gehoorzamen.

Springen

Om te vermijden dat je hond op je komt afrennen en opspringt, groet je hem niet meteen wanneer je thuiskomt. Een goede opvoeding van je hond vereist dat je gewoon recht je huis binnenkomt, je tas neerzet en doet alsof je hond niet bestaat. Zodra dat klaar is kun je de hond rustig begroeten. Daar zal hij moeten aan wennen: herhaling is de sleutel tot een goede opvoeding van een volwassen hond. Op die manier zal hij begrijpen dat opwinding en op de mensen springen niets oplevert... behalve een paar hondenharen meer in huis die je naar de stoffer laten grijpen.

Scheidingsangst

Leg het er niet dubbel en dik op wanneer je het huis verlaat. Je moet je hond van bij het begin laten wennen aan je afwezigheid. Begin met korte periodes die je geleidelijk aan langer maakt. En laat voor je hond bijvoorbeeld een paar snoepjes of een speeltje achter waar hij tijdens je afwezigheid troost kan in vinden.

In de auto

Een autorit met je hond hoef je jezelf niet te ontzeggen, maar voor je daaraan begint is het goed hem te trainen zodat hij rustig blijft, want dat is essentieel om ieders veiligheid te garanderen. Begin rustig aan met het africhten van je hond: zet hem in de auto en open de ramen. Hij moet leren stil te blijven zitten. Aai je hond en beloon hem wanneer hij rustig blijft. De volgende keer start je de motor en doe je een klein rondje in de buurt. Ga zo door tot je hond op zijn gemak is in de auto en rustig blijft wanneer hij mag meerijden.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Een volwassen hond opvoeden: kalmte en regelmaat

Thuis: wat doe je als je hond niet zindelijk is?

Het is nergens goed voor om je hond een standje te geven als er een ‘accidentje’ is gebeurd. Als een hond zijn behoefte moet doen en er niemand is om de signalen op te vangen, dan zal hij dat binnen doen, dat zit in zijn natuur. Ruim het dan gewoon op met een goed schoonmaakmiddel zonder boos te worden op de hond.

Om een hond goed op te voeden en te vermijden dat hij zijn behoefte doet waar jij dat niet wilt, let je goed op elk signaal dat daarop wijst en grijp je elke gelegenheid aan om je hond uit te laten, vooral net na zijn dutje of na een maaltijd. Beloon hem met een snoepje wanneer hij zijn leiband soepel accepteert wanneer je hem uitlaat, en als hij daarbij ook nog eens zijn behoefte doet beloon je hem opnieuw. Uiteindelijk zal hij er zelf om vragen te worden uitgelaten wanneer hij er behoefte aan heeft.

Blaffen voorkomen

Als je hond te veel blaft, is het zinloos op hem te roepen of te schreeuwen om hem tot kalmte aan te manen: hij zal gewoon denken dat je met hem mee blaft. Klap kortaf in je handen en zeg “stop” om zijn aandacht af te leiden. Dit is essentieel om niet alleen een volwassen hond op te voeden, maar ook een puppy.

Beweging en wandelingen

Een grotere hond heeft meer beweging nodig dan een kort rondje om het huizenblok. Het is uiterst belangrijk dat je voor je hond voor voldoende beweging zorgt, vandaar dat het zo cruciaal is een hond te kiezen in functie van je eigen energie en levensstijl. Laat hem minstens twee keer per dag uit en profiteer van die momenten om met hem te spelen: dat draagt bij tot het zowel het lichamelijk als mentaal stimuleren van je trouwe vriend. De wandeling is ook het meest geschikte moment om je relatie met je hond te versterken en samen aangename momenten te beleven.

Waakhonden

Een waakhond goed opvoeden is niet binnen het bereik van iedereen. Een waakhond zal je niet beschermen als hij zijn hele leven buiten doorbrengt. De minste afleiding (zoals een grote kluif) zal zijn aandacht trekken, waardoor hij je niet meer te hulp zal komen wanneer je in gevaar bent. Opdat een waakhond zijn rol kan vervullen moet je hem behandelen als een lid van het gezin: hij moet aan je zijde blijven en dus binnen in huis vertoeven.

Een hond uitkiezen

Het is belangrijk een hond te kiezen in functie van je levenswijze. Als je klein woont kies je dus beter een kleine hond of minstens een minder actieve hond. Bovendien is het best mogelijk dat een volwassen hond en een puppy goed met elkaar overweg kunnen, maar is het niet echt aan te raden twee pups tegelijk in huis te nemen. Om een hond goed af te richten moet je immers een sterke band met hem opbouwen en twee puppy’s riskeren onderling een band te vormen in plaats van met jou. Anderzijds weerhoudt niets je ervan op een later tijdstip een tweede hond in huis te nemen, zodra de eerste is opgevoed. Zo zal de tweede hond zijn gedrag kunnen afstemmen op dat van de eerste.

En jij, wat zijn jouw tips voor het opvoeden van een hond?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Informeer eerst over het ras, ga met een asielhond wandelen zodat je meer leert over karakters, koop niet impulsief een hond, bedenk dat deze een decennium meegaat, aandacht en liefde vraagt...

  • melden
Pindake7

Pindake7

gemeld

Je pup overal mee nemen als hij klein is, is n goed ding !

  • melden
lindje

lindje

gemeld

*Dash is onmisbaar*. Al mijn dochter uniform witwas blijft wit met kookwas Dash!

  • melden
felien

felien

gemeld

De eerste maanden de pup veel dingen laten ervaren met respect voor het slapen,en een ervaring per dag .Zo kun je de pup geluiden leren kennen zodat hij er niet bang voor is ,naar de markt gaan en andere plaatsen bezoeken ,de bus nemen enz

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer