Zit! Af! Blijf! Luister!

Zit! Af! Blijf! Luister!

Zin in meer-experte Manon zit tijdelijk met ’n opstandige peuterpuber in huis. Haar puppy kwam tijdens de kerstdagen hevig kwispelend binnengerend en knabbelt, blaft, plast en springt sindsdien waar het net niét mag.


Nu mijn kids bijna elf zijn, kan ik me nog amper voorstellen hoe ze als peuter en kleuter behalve lief, ook heel erg tegendraads konden zijn. Niet luisteren als ik zei dat ze ergens mee moesten stoppen, knoeien met hun eten, zeuren als ze hun zin niet kregen en oh ja, die memorabele keer toen Daan zijn boterham met pindakaas in de videorecorder stopte. Toch denk ik er weer vaker aan terug nu we een dolle puppy van tien weken in huis hebben. Niet helemaal vergelijkbaar met kleine kinderen, maar de zindelijkheidstraining, de eetmomenten, de educatieve spelletjes (‘Zit!’, ‘Af!’, ‘Blijf!’, ‘Hier!’) en het socialiseren van Cooper vergen tijd. Véél tijd.

Consequent zijn schijnt net als bij de opvoeding van je kids hét toverwoord te zijn bij evenwichtig groot worden. Net nu ik dacht dat alle regels in huis wel ongeveer duidelijk waren en nageleefd werden (met hier en daar een lichte en soms al zwaardere bijsturing), heb ik te maken met een bijzonder pittige golden retrieverpup. Natuurlijk, alle pups krijgen als ze beginnen te puberen rond vijf, zes maanden, bananen in hun oren. Maar onze Cooper had die er volgens mij al van bij de geboorte inzitten. Ondanks onze correcties bespringt hij als een bezetene onze bejaarde labradordame die zich amper kan verdedigen, blaft hij naar de kat, laat hij te pas en te onpas een straaltje urine lopen en zet hij zijn tandjes in meer dan alleen zijn puppyspeeltjes.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Nu heb ik al mijn hoop gevestigd op onze regionale dog whisperer Theo. Die komt voorafgaand aan de puppytraining bij ons thuis kijken hoe we Cooper het best kunnen opvoeden. Tot die tijd loop ik elk half uur even met hem de tuin in voor een plasje (pfft...), trek ik hem meerdere keren van ons hondenmeisje af en geef ik hem allerhande speeltjes, zodat hij onze voeten én zetels van bijtgrage tandjes spaart. Consequent zijn en blijven, zo lees ik in boeken en op sites, is dé weg naar succes om je hond te laten luisteren. En eerlijk is eerlijk, ook onze kids hebben geregeld wat bijsturing nodig. Of liever: een herinnering aan eerder gemaakte afspraken. Veelvoorkomende discussieonderwerpen zijn bedtijd (‘Maar dat programma is echt bijna gedaan, mama!’), gametijd (‘Ik kan nu niet stoppen, want ik kan mijn spel niet saven!’), tafel dekken en afruimen (‘Ik ga echt niet zíjn spullen opruimen, dûh!’). Hoogste tijd om nog eens wat tips op te diepen om consequent opvoeden terug op de agenda te krijgen.

  1. Bespreek eerst samen met je partner welke basisregels echt nageleefd moeten worden (bijvoorbeeld hoe lang je kids televisie mogen kijken of achter de computer mogen zitten).
  2. Bepaal ook hoe jullie de afspraken concreet aanpakken en wanneer wat geldt.
  3. Zijn je kinderen oud genoeg, bespreek de nieuwe afspraken dan ook met hen en vertel wat jullie precies van hen verwachten.
  4. Blijf die besproken punten consequent volhouden. Voor minder belangrijke zaken (een extra koekje, nog vijf minuutjes langer buiten spelen...) mag je soms de gulden middenweg kiezen.
  5. Zeg je ‘nee’, laat dit dan ook ‘nee’ blijven. Doe dus altijd wat je zegt. Moeilijk? Hou in je achterhoofd dat je kids op die manier precies weten waar ze aan toe zijn en ze daardoor niet de hele tijd hun grenzen hoeven op te zoeken.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

cockske

cockske

gemeld

Bedankt voor de tip steeds blij jullie artikels te lezen .

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina