Een pup in huis nemen, hoe doe je dat?
Het huis goed voorbereiden op de komst van een pup
Je hebt een pup gekozen die straks eindelijk bij jullie komt wonen om samen onder één dak met jouw gezin te leven? Gefeliciteerd! Een hond is een trouw en intelligent gezelschapsdier. Hij zal natuurlijk een grote rol spelen in het leven van je kinderen.
Als je een hond uit het asiel wilt adopteren of via een hondenfokker hebt gevonden, aarzel dan zeker niet om hem eerst een paar keer met de kinderen te gaan bezoeken. Ze moeten hun toekomstige vriend immers leren kennen. Ze moeten ook leren om geen bruuske bewegingen te maken en mogen het dier niet afschrikken door luid te gaan schreeuwen. Je kunt voor de kinderen uitleggen dat het een babyhondje is! En dat het net als alle baby’s van spelen en aaien houdt … maar niet graag bang wordt gemaakt en niet van luid geroep houdt.
De eerste weken zullen gauw voorbijgaan, het hondje zal snel groeien en zijn opvoeding afmaken. De opvoeding van de kinderen zal in goede banen worden geleid in contact met hun hond. Maar in afwachting daarvan let je er goed op de kinderen niet alleen te laten met de pup.
Een pup in een appartement? Ons advies!
Een pup in een appartement nemen kan een zekere logistiek vergen. Als je geen tuin hebt, is het nog belangrijker dat je pup snel zindelijk wordt. Maar als je de pup van een goede fokker of een serieus asiel krijgt, zou hij al zindelijk moeten zijn. De overgang naar een nieuw onderkomen is voor de pup echter een aangrijpende gebeurtenis, die enkele ‘ongelukjes’ kan veroorzaken. Bovendien durven jonge, niet gecastreerde reuen wel eens hun poot te heffen om hun nieuwe territorium af te bakenen. Als dat gebeurt, kunnen de vochtige doekjes van Swiffer voor de vloer zeer handig van pas komen!
Een goeie schoonmaakbeurt en een beetje Febreze om kwalijke geurtjes te verwijderen zouden je moeten helpen om deze incidenten de baas te blijven zonder te stressen. Ruim de plas niet op terwijl de hond erbij blijft en ziet wat je doet: hij zou kunnen denken dat het een spelletje is en het dus nog eens over willen doen!
Als je in een appartement woont, houd er dan rekening mee dat je de pup minstens drie keer per dag moet uitlaten... Zonder dat hij er zelf om vraagt! Laat hem na elke maaltijd uit. Als je langer dan een uur de deur uit moet, laat hem dan net voor je vertrek uit. Vergeet je hond niet te feliciteren wanneer hij zijn poepje buiten heeft gedaan!
Een pup opvoeden, hoe doe je dat?
Het zou kunnen dat je puppy graag op tassen en schoenen bijt. Dat kan wijzen op stress of verveling. Dit bijten of knagen moet je hem sowieso afleren, want hij kan voorwerpen of substanties binnenkrijgen die schadelijk voor hem zijn. Koop speelgoed en kauwspeeltjes die speciaal voor honden ontworpen zijn en geef je pup positieve aandacht wanneer hij daar zijn tanden in zet. Als hij bijt op iets waar hij niet mag aanraken, zeg dan resoluut ‘nee’ en leid zijn aandacht af naar een kauwspeeltje.
Concentreer je op het aanleren van eenvoudige bevelen: ‘zit’, ‘staan’, ‘volg’, ‘foei’ ... De kinderen kunnen deelnemen aan het africhten van je pup, maar het hele gezin moet dezelfde woorden gebruiken voor dezelfde begrippen. Ga stap voor stap te werk door je pup één bevel tegelijk aan te leren, anders verliest je hondje de draad. Telkens als je pupje een bevel correct opvolgt, feliciteer je het en geef je het direct een beloning! Dan begrijpt het dat zijn reactie de juiste was.
Laat de pup omgaan met de kinderen, de andere dieren, de buren … onder jouw toezicht. Het socialisatieproces is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een pup: hij zal geleidelijk rustiger en aandachtiger worden en minder bang zijn voor het onbekende. Spelen en aaien maken uiteraard onlosmakelijk deel uit van zijn leven in jouw huis! En een pup in huis nemen behelst meer dan opvoeding en het huis schoonmaken … Vanaf nu is hij een volwaardig gezinslid en als jullie hem goed verzorgen en goed behandelen, zal hij jullie jarenlang vergezellen en onmetelijk veel vreugde bezorgen.
Weet je nog niet of je liever een hond of een ander dier in huis wilt halen? Dit zijn onze tips om de juiste keuze te maken.
En jij, heb jij nog andere tips om met hondenliefhebbers te delen?