Hoe hou je het huis netjes met een huisdier?


Gezin
17/05/2021
Besteed meer tijd aan je viervoeters dan aan het schoonmaken van het vuil dat ze achterlaten!

Onze vrienden op vier poten laten allerlei sporen achter in huis, maar hun gezelschap is dat kleine beetje extra poetswerk wel waard.

Hoe hou je het huis netjes en maak je schoon wanneer je een hond of een kat hebt? Dit zijn enkele tips om tijd te winnen bij het schoonmaken.

Lichaamsbeweging voor je hond

Honden die zich af en toe eens goed kunnen uitleven zijn over het algemeen rustiger. Als je hem geregeld laat rennen, loop je dus minder risico op een stukgebeten doosje papieren zakdoekjes of aan flarden gereten kussens van de zetel. Als je hem op tijd en stond uitlaat, is er ook minder kans op een ongelukje in huis. Met een viervoeter onder je dak, is het dus essentieel dat je het dier gelukkig maakt als je het huis netjes wil houden!

Borstel de vacht van je hond of kat

De vacht van je hond of kat af en toe borstelen is heel vanzelfsprekend. Laat de kinderen je daarbij helpen: het kan een leuke gezinsactiviteit zijn! Met een goede borstelbeurt zo nu en dan blijven er minder katten- of hondenharen op tapijten en zetels achter. Het verwijderen van dierenharen die in alle hoekjes zijn achtergebleven kan een lang en vermoeiend klusje zijn. Als het borstelen niet volstaat om de verspreiding van dierenharen te voorkomen, gebruik dan de Swiffer vloerreinigers en dusters. Die zijn perfect om de haren van je huisdieren op te vangen en vast te houden.

Katten- of hondenpis schoonmaken

Kleine ongelukjes kunnen gebeuren en op zulke momenten ben je er best zo snel mogelijk bij om een plasje van je hond of kat op te vegen. Leg een vel keukenrol op de plas en daar bovenop een dikke laag krantenpapier. Wacht een minuutje, verwijder het papier en herhaal tot het zo goed als droog is.

De poten van je huisdieren afvegen

Om de vloer van je huis proper te houden maak je de poten van je dieren schoon zodra ze binnenkomen om te vermijden dat ze allerlei vuil binnenbrengen. Veeg ze zelf af of vul een bakje met een bodempje water waarin je ze hun poten laat spoelen. Zorg dat je een schone handdoek binnen handbereik houdt, voor het drogen van hun poten. Als je niet kunt vermijden dat je dieren sporen achterlaten, maak ze dan in een enkel gebaar schoon met een doekje van Mr. Proper.

Een proper huis met een goed gereinigde kattenbak

Als de kattenbak vies is, zal een kat zijn behoefte liever op andere plekjes in huis willen doen. Daarom is het van belang dat je de kattenbak reinigt en de vulling elke dag vervangt, zodat er geen ongelukjes voorkomen. Als je genoeg ruimte hebt kun je elders in huis een extra kattenbak plaatsen.

Zet het raam open voor een goed gelucht huis

Lucht elk vertrek minstens 10 tot 15 minuten per dag (tenzij de weersomstandigheden zich daar niet toe lenen) om het stof en vieze geurtjes tegen te gaan en het huis proper te houden. Lees hier hoe je korte metten met hondengeurtjes maakt. Als er toch een geur blijft hangen, gebruik je een Febreze luchtverfrisser om weer frisse lucht in je huis te brengen.

En jij, wat zijn jouw tips voor een proper huis met huisdieren?