Hoe voed je een jong katje op?


Gezin
17/05/2021
Een jonge kat opvoeden is makkelijker dan je denkt en van essentieel belang om het samenwonen voor alle huisgenoten prettig te houden.

Kies een gespeend katje

Een groot deel van de opvoeding van een kat gebeurt … door de moeder! Daarom moet je een katje kiezen dat voldoende tijd bij de moeder heeft doorgebracht. Jonge katjes die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald zijn vaak angstig en mentaal onevenwichtig. Kies daarom nooit een katje dat minder dan drie maanden oud is.

Beloon je katje, maar straf het nooit

Over het algemeen, als je katje iets positiefs doet, beloon je het! Geef het een snoepje, spreek het met een warme stem toe en aai het als het daarvan houdt. Doe dit bijvoorbeeld wanneer het zijn behoefte in de kattenbak gedaan heeft of op de juiste plek gaat krabben.

Als het stout is, moet je het vooral niet straffen! Je katje opvoeden volgens het principe van afstraffen kan alleen maar nare gevolgen hebben. Berisp het ferm, maar zonder je stem te verheffen, en breng het daarna bij de juiste plek voor het doen van zijn behoefte of voor het krabben.

Leer je katje zijn behoeft te doen waar het hoort

Om je katje zindelijk te leren zijn, heeft het vooral een goede kattenbak nodig. Kies een kattenbak zonder dak en plaats hem op een rustig, makkelijk bereikbaar plekje, ver van het voederbakje. Een geparfumeerde kattenbak kan katten tegenstaan; het is dan ook veruit beter om een natuurlijke kattenbakvulling te gebruiken, zonder synthetisch parfum. Verwijder elke dag de ontlasting en vuil geworden kattenbakvulling, en vervang de vulling compleet een keer per week, zonder te vergeten de bak volledig te wassen.

Als je katje ondanks al deze voorzorgen toch niet netjes is, met je het hem leren. Als je merkt dat je katje zijn behoefte op een foute plaats doet, reageer dan meteen. Zonder je stem te verheffen, maar wel kordaat, zeg je het ‘nee’. Daarna zet je het katje in zijn kattenbak. Wees geduldig en herhaal dit zolang het nodig is, zonder het katje te straffen.

Als je te laat merkt wat het op de mat of de zetel heeft gedaan, ruim dat dan gewoon op tot er geen spoor meer van overblijft. Gebruik ook een Ambi Pur luchtverfrisser om alle geurtjes doeltreffend te verwijderen.

Je katje leren niet te krabben of te bijten

Om met je katje te spelen, gebruik je nooit je eigen lichaamsdelen! Anders zou het de gewoonte kunnen aannemen om je al spelend te krabben en te bijten, en dat zou doorgaan wanneer het eenmaal volwassen is. Om te spelen gebruik je speeltjes. Gebruik je handen alleen maar om te aaien of te belonen.

Houd je huis netjes met een katje

Om te vermijden dat je katje aan je meubels krabt, koop je een krabpaal of een specifiek krabpaneel. Als je het betrapt terwijl het zijn nagels elders scherpt, zeg je op kordate wijze ‘nee’ en zet je het voor de krabpaal. Als je haartjes van de vacht van je katje in huis aantreft, borstel dan geregeld zijn vacht en gebruik een Swiffer vloerreiniger.

Zin in meer? Print de kortingsbonnen van verschillende merken.

En jij, wat zijn jouw tips voor het opvoeden van een katje?