Niet als kat en hond: hoe pak je dat aan?


Gezin
17/05/2021
Zin in een nieuw huisdier om je dierenkroost uit te breiden? Met deze tips zorg je ervoor dat je huisdieren het onderling met elkaar kunnen vinden en goed samenleven.

Je hebt al een huisdier onder je dak en bereidt je voor op de komst van een nieuw harig mormel? Hoe pak je het aan om ervoor te zorgen dat ze goed met elkaar samenleven… en te vermijden dat ze als kat en hond zijn?

Hoe laat je twee katten vreedzaam samenleven?

Als je al een poes hebt en je wilt een nieuwe kitten in huis halen, dan moet je absoluut een paar dingen weten over het sociale leven van katten. Katten zijn van nature gehecht aan hun territorium, maar ook aan hun gewoonten. Anders gezegd, de komst van een nieuwkomer riskeert ze van slag te brengen!

Daarom is het van belang dat je voor het jonge poesje een wijze keuze maakt. Hoogstwaarschijnlijk zullen de twee poezen niet overeenkomen als ze van dezelfde leeftijd of hetzelfde geslacht zijn. Een kitten zal dus makkelijker geaccepteerd worden door een wat oudere kat.

Zorg ervoor dat je poezen in het begin in gescheiden vertrekken blijven, waar ze alles vinden wat ze nodig hebben – hun voedsel, speeltjes… Zo raken ze geleidelijk vertrouwd aan de aanwezigheid van de nieuwkomer in huis en aan zijn geur (geuren zijn uiterst belangrijk voor dieren), terwijl ze toch niet het gevoel krijgen dat hun territorium ‘bedreigd’ wordt.

Wanneer je denkt dat ze klaar zijn voor een ‘kennismaking’ kun je beginnen met het organiseren van korte ontmoetingen. Met een beetje geduld zul je zien dat je twee poezen het uitstekend met elkaar zullen vinden.

Als kat en hond: een kitten met een hond

Als je een kitten in huis neemt terwijl je al het gelukkige baasje van een hond bent, volg dan dezelfde richtlijnen, maar houd je hond uit voorzorg toch maar beter aan de lijn wanneer de twee dieren elkaar voor het eerst ontmoeten. Zo zal de kitten, als het bang is of als het moet, zich snel uit de voeten kunnen maken.

Zorg er ook voor dat het voerbakje van je poes buiten bereik van de hond staat. Niemand houdt ervan zijn bordje met anderen te delen!

Als kat en hond: een puppy met een kat

Als je een puppy wilt adopteren, terwijl je al een poes in huis hebt, let dan op het ras van de hond! Windhonden en terriërs, bijvoorbeeld, zijn jachthonden en vertonen gedrag dat je poes sterk zal verontrusten!

Om er zeker van te zijn dat je puppy en je kat in vrede samenleven, zet je ze in het begin in gescheiden vertrekken. Na enkele weken wissel je hun manden uit, zodat ze rustig aan elkaars geur kunnen wennen. En omdat een plasje om het territorium af te bakenen snel gebeurd is, houd je altijd een dash-pod bij de hand om de manden te wassen!

Bij hun eerste ontmoeting houd je de hond aan de leiband laat je de dieren in hun eigen ritme toenadering zoeken. Vergeet vooral niet om positief gedrag naar het andere dier toe met een snoepje te belonen!

Organiseer zo vaak mogelijk nieuwe ontmoetingen zoals deze en… je hond en kat zullen al snel vriendschap sluiten!

Hoe laat je de hond samenleven met een jonge pup?

Heb je besloten een jonge pup te adopteren? Omdat je hond het huis als zijn eigen territorium beschouwt, is het beter om de eerste ontmoeting ver van huis te organiseren. Ga met beide honden wandelen, allebei aan de leiband. Zodra ze met elkaar kennis hebben gemaakt, kun je ze allebei mee naar huis nemen – maar eerst de pup, zodat je oudere hond de jongere niet kan verhinderen binnen te komen.

Het goede nieuws is dat honden roedeldieren zijn die graag met hun soortgenoten samenleven. Daarom zullen ook jouw honden vredig onder één dak samenleven.

En jij, wat zijn jouw tips voor een vredig samenleven van je huisdieren?