Wat is Werelddierendag?


Gezin
17/05/2021
Weet je niet hoe je Werelddierendag viert? Dit zijn enkele ideeën om van deze dag een speciale dag voor onze dierlijke vrienden te maken!

Op 4 oktober is het Werelddierendag. Die dag wordt in veel landen gevierd met allerlei evenementen rond het thema van dieren, dierenrechten en dierenbescherming. Wat doe jij op Werelddierendag?

Wat is Werelddierendag?

De internationale dierendag is in het leven geroepen om de levensomstandigheden van dieren te verbeteren. Het is een dag waarop we nog meer ons goede hart laten zien voor elke diersoort, en dat doen we via sensibiliseringsacties. Het gaat erom te strijden voor de rechten van dieren om een wereld te creëren waarin dieren in alle omstandigheden worden beschouwd als levende wezens met gevoelens, een wereld die rekening houdt met hun welzijn.

De herkomst van de Internationale Dag voor Dieren

Het idee van een Werelddierendag werd bedacht door Heinrich Zimmermann, een Duitse activist die opkwam voor de dieren, tevens schrijver en uitgever van het tijdschrift Mensch und Hund (Mens en hond). De eerste Werelddierendag vond plaats in 1925 in Berlijn, maar op 8 mei 1931 werd zijn voorstel om 4 oktober uit te roepen als universele dierendag unaniem aanvaard tijdens een internationaal dierenbeschermingscongres in Florence. Die datum gaat terug naar de feestdag van Franciscus van Assisi, de beschermheilige van het leefmilieu en de dieren.

Het dierenfeest vieren

Vier Werelddierendag door … een dierlijk vriendje te adopteren. Als je nog geen hond of kat hebt, waarom overweeg je dan niet een huisdier te adopteren? Je kinderen zullen er vast heel blij mee zijn. Maar let op, voor je deze beslissing neemt, moet je er eerst goed over nadenken. Je moet zeker van je stuk zijn en goed beseffen welke verantwoordelijkheden een adoptie impliceert. Als je je aan het avontuur wilt wagen, ga dan eerst een kijkje nemen in een dierenasiel: daar wachten een heleboel dieren op een nieuwe thuis. Twijfel je nog over de keuze van de dierensoort? Ontdek dan hoe je een dier uitkiest.

Vier Werelddierendag door … tijd aan je dier te besteden. Omdat Werelddierendag ook de dag van de huisdieren is, waarom breng je die dag dan niet door met je huisdier? Neem je hond mee naar het park, speel met je kat, laat je konijn of hamster uit zijn kooi en laat het vrij rondlopen … Geef je dier een cadeautje of een snoepje! Als je dier er een bende van maakt, geen probleem. Met de Swiffer vloerreinigers en dusters vang je makkelijk alle dierenharen op die zich in huis hebben verspreid. Voor een huis dat elke dag lekker ruikt, gebruik je een Febreze luchtverfrisser.

Vier Werelddierendag door … deel te nemen aan een evenement of er zelf een te organiseren. Alle evenementen in het kader van die dag staan vermeld op de officiële website van de Werelddierendag. Er zijn er genoeg in tal van landen en steden! Achtergelaten dieren voeden en verzorgen, geld inzamelen, kunstwerkjes creëren over het thema van dieren, deelnemen aan een optocht tegen bont of aan een conferentie ... keuze te over! Als je geen event vindt dat je interesseert of zich in jouw buurt afspeelt, organiseer dan gewoon zelf een activiteit: dat kan makkelijk online op de officiële website van Werelddierendag.

Vier Werelddierendag door … een schenking te doen. Als je het wilt opnemen voor de dieren, doe dan een schenking aan een dierenvereniging. Zoek een vereniging waarvan jij de activiteiten goedkeurt of die ijvert voor bescherming van dierenrechten. Organisaties voor dierenbescherming zijn immers altijd op zoek naar gulle gevers.

En jij, hoe vier jij Werelddierendag?