Baby's verkennen de wereld met hun mond

Baby's verkennen de wereld met hun mond

Baby's stoppen alles in hun mond. Dat is hun manier van de wereld verkennen. Maar dit is niet zonder gevaar. Zorg daarom dat jouw baby binnenshuis veilig op ontdekkingsreis kan!


Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 18 maanden verkent elk kind zijn leefwereld met zijn mond, dat is een manier om er vertrouwd mee te worden. Een kind onder de 3 jaar besteedt gemiddeld 30 minuten per dag aan deze verkenningstocht. Er is niets dat we kunnen doen om dat proces een halt toe te roepen, dus moeten we op onze hoede zijn. Hieronder lees je meer over hoe belangrijk dit mechanisme is voor de allerkleinsten.

Proeven, voelen, ruiken
Bij de geboorte zijn de zintuigen in en om de mond veel sterker ontwikkeld dan in andere zones. Kleintjes brengen hun vingers naar hun mond en sabbelen op de rand van hun dekentje. Zo worden ze vertrouwd met dingen zoals zachtheid, hardheid en stevigheid. Het is als het ware een inleiding op een wereld vol heerlijke ervaringen en wonderen.
In deze eindeloze wereld, dit avontuur dat maar blijft duren, herkennen baby's voorwerpen aan de hand van hun smaak, hun materiaal en hun vorm. "Heeft dit een geur? Smaakt het lekker? Is het hard of net heerlijk zacht? Ik steek het even in mijn mond. Voilà. Oh, dat is leuk. Bah, dat smaakt vies. Weg ermee. " We zien de kleintjes kauwen en sabbelen vanuit een hardnekkige nieuwsgierigheid die de kern vormt van hun ontwikkeling en hun belevenissen.

De eerste tandjes
Vanaf de leeftijd van 6 maanden wordt dit proces nog uitgebreid. Het kindje kan zijn tong, zijn lippen en kaakbeenderen al beter gebruiken, waardoor het allerhande informatie kan verzamelen door op een voorwerp te kauwen.
Het is heel normaal dat kinderen van deze leeftijd alles in hun mond steken, dat bevordert zelfs hun ontwikkeling. Dit proces doet zich meestal voor tussen de geboorte en de leeftijd van 18 maanden, wanneer de tandjes beginnen groeien en het kind zich nog niet kan verplaatsen om zijn leefomgeving te gaan verkennen. Meestal neemt deze ontdekkingstocht 30 minuutjes per dag in bij kinderen onder de 3 jaar maar het is natuurlijk onmogelijk precies te voorzien op welk moment dat zal zijn!

Niet zonder gevaar
We kunnen en mogen dit proces ook niet onderbreken, dus moeten we wel waakzaam zijn. We kunnen onze kinderen niet tegen alle microben beschermen, maar verstikking is wel een reëel gevaar. Dopjes van balpennen, blokjes, haarspeldjes en alles dat kleiner is dan het vuistje van je kleintje ruim je dus maar beter op.
Eens ze 3 jaar oud zijn, verleren kinderen het om alles in hun mond te stoppen, maar ze blijven wel aan gevaren blootgesteld tijdens hun spel in de woning. We moeten ze blijven beschermen tot ze groot genoeg zijn om de gevaren zelf in te schatten.
We moeten er alles aan doen om van ons huis een veilige leefomgeving te maken. Laat dus geen puzzelstukjes rondslingeren, berg je schoenen op waar je kleine avonturier ze niet kan vinden, let ook op met juwelen en leg alles wat aantrekkelijk kan zijn voor een deugnietje buiten handbereik, ergens hoog en droog (knopen, geneesmiddelen, sleutels, huishoudelijke producten). Let dubbel goed op met huishoudelijke en chemische producten: als je kind die inslikt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Deze producten kunnen de huid en de ogen irriteren.
Zorg er dus voor dat je grootste toeverlaat voor de was (of beter gezegd de kleinste), de Ariel-pods, in de verpakking hoog op een rek staan, samen met de andere detergenten.
Niets is mooier dan je kleintje zien glimlachen naar de wereld rondom zich en vrolijk op ontdekking te zien trekken. Veiligheid speelt een grote rol in deze gelukzalige momenten!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

100% georganiseerd

100% georganiseerd

100% georganiseerd

Nu is die mooie zomer wel echt voorbij. School en werk zijn weer herbegonnen. Dus het is opnieuw alle hens aan dek. Mét de bijbehorende korte dagen en lange to-dolijstjes. Stress? Adem rustig in en lees verder.

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Russische Plov

Russische Plov

Russishe Plov

Dit eenpansgerecht is een soort pilau of pilaf schotel uit Oezbekistan.

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Deze zoete rijstbeignets zijn een traditie in Toscane, zeker op de naamdag van de Heilige Sint Jozef, 19 maart.

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow