Hoe lang blijven kinderen in Sinterklaas geloven

Hoe lang blijven kinderen in Sinterklaas geloven

Hoe praat je met kleine kinderen over Sinterklaas en hoe leg je ze het ontstaan van dit kinderfeest uit zonder hun zieltjes te kwetsen?


Ieder jaar zetten we de traditie van Sinterklaas voort: in de familie, onder vrienden... Al was het maar voor de gezelligheid van het samen met de kinderen zingen van sinterklaasliedjes of opvrolijken van je huis met zelfgemaakte sinterklaasversiering. Deze speciale dag zal je kinderen ongetwijfeld vragen doen stellen over de oorsprong van sinterklaas. Hoe ouder ze worden, des te meer vragen ze stellen en hoe harder ze aandringen. Dus, hoe spreek je over Sinterklaas met de kinderen? Hoe leg je uit waar deze traditie vandaan komt, terwijl je toch hun verbeeldingswereld bewaart en hun kostbare vermogen tot verwondering? Zin in meer heeft het voor je uitgezocht.

Hebben je kinderen eigenlijk wel behoefte aan het geloven in Sinterklaas?

Kinderen hebben behoefte aan een sprookjeswereld: in hun verbeelding leven feeën, elfjes, kabouters en monsters... Sinterklaas hoort gewoon ook bij deze imaginaire wereld aan de rand van de realiteit.

Als je kinderen hebt en al hun vriendjes geloven in Sinterklaas, zal jouw schatje er ongetwijfeld ook in geloven, dat is normaal, want kleine kinderen imiteren elkaar. Over het algemeen wordt dat geloof ook onderhouden In de kleuterschool en bij de kinderopvang door de kinderjuf en het opvangpersoneel die ook met de kinderen over Sinterklaas spreken.

Hoe reageer je op vragen van de allerkleinsten?

Tot de leeftijd van 6 jaar geloven kinderen nog graag in Sinterklaas. Ze stellen dan waarschijnlijk ook een heleboel vragen. Toch is het goed die vragen te ontwijken en je kind zelf te laten fantaseren. Bijvoorbeeld: “Waarom lopen er zoveel Sinterklazen rond?” Antwoord: “De Sint heeft het zo druk dat hij veel hulpsinterklazen nodig heeft om alle cadeautjes bij de kinderen te brengen.” Op de lastige vraag van “Bestaat Sinterklaas dan echt?” kun je bijvoorbeeld antwoorden: “Wat denk je zelf, zou hij echt bestaan?”. Kinderen lachen de opmerkingen van grote mensen graag weg, en jij hoeft je kind dan niet glashard voor te liegen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Hoe breng je de waarheid bij aan iets grotere kinderen?

Na de leeftijd van zes komen op school de tongen los. In het algemeen is het niet nodig dat je zelf de waarheid aan je kind vertelt, want schoolkameraadjes vertellen het in jouw plaats. Sommige kinderen kunnen daar echt pijnlijk van getroffen zijn. Mocht dat gebeuren, gun ze dan een heerlijke warme chocolade om ze te troosten en houd je vochtige swifferdoekjes bij de hand om eventueel gesmos snel weg te vegen.

Het is beter dat je in dat geval bevestigt wat ze op indirecte manier gehoord hebben, maar dat je meteen ook benadrukt dat het niets verandert aan de beleving van deze bijzondere dag. Je zou ze kunnen zeggen: “Op jouw leeftijd kwam ik erachter dat Sinterklaas niet meer bestond, maar ik ben het blijven geloven omdat het zo’n speciale dag is”.

En daarna?

Vanaf een jaar of 8, 9 raken kinderen vertrouwd met de echte wereld. Ze kiezen er zelf voor om niet langer te geloven in ingebeelde personages. Ze horen dingen op school of op tv, ze zoeken dingen op en hun geloof in Sinterklaas ebt stilaan weg. Blijft je kind geloven in Sinterklaas, ondanks alle signalen van buitenaf, wacht dan nog een tijdje af. Na een paar maanden kun je er dan weer eens over beginnen.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

KellyW88

gemeld

Toen ik klein was bleef ik zeggen dat ik in sinterklaas geloofde ookal wist ik toen al beter haha. Gewoon omdat ik bang was om geen cadeautjes meer te krijgen ��

  • melden

FreyaO

gemeld

Stiekem geloof ik nog altijd in sinterklaas ;)

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer