Tips om van de eerste verjaardag van je kind een spetterend feest te maken


Gezin
17/05/2021
De eerste verjaardag van je baby vieren, daar is niets moeilijks aan! Enkele tips om van deze speciale dag een succes te maken.

Eerste verjaardag van je baby: hoeveel genodigden?

Wees eerlijk: deze verjaardag zal je baby zich nooit herinneren! Maar dat hoeft jou er niet van te weerhouden een mooi feestje te organiseren, als je daar zin in hebt. Je baby zal zichzelf later op de foto’s kunnen zien! Misschien heeft je baby in de crèche een of twee vriendjes of vriendinnetjes waarmee het goed klikt? Of neefjes en nichtjes van dezelfde leeftijd? Of misschien heeft een van jouw naaste vrienden of vriendinnen een baby van ongeveer dezelfde leeftijd? Dat zijn de ideale gasten voor deze gelegenheid! Sommige ouders houden zich aan de regel die voorschrijft dat je evenveel andere kinderen uitnodigt als het aantal jaartjes van je kind plus één. Voor een baby van één jaar: twee andere baby’s dus. Voor een peuter van twee nodig je er drie uit, enzovoort.

Volg je hart! Maar voor de eerste verjaardag van je baby zal iedereen ervan uitgaan dat de ouders ook uitgenodigd zijn om op hun eigen spruit te letten. Voorzie dus voldoende eten, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor hun ouders.

Wat maak je klaar voor de verjaardag van je baby?

Nu je kindje al één jaar oud is, is zijn voeding al sterk gevarieerd. Toch is het nog te klein voor snoepjes of om te vet of te sterk gezouten voedsel te eten. De smaakontwikkeling van kinderen begint al in de baarmoeder. Laat je baby dus gerust wennen aan verschillende smaken, maar industriële voeding is daar niet echt ideaal voor …

Natuurlijk wil je ook taart of gebak voorschotelen en op dat vlak is er geen gebrek aan keuze. Neem bijvoorbeeld een carrot cake: die is op natuurlijke wijze gezoet door het suiker van de wortelen! Maar ook zoetje koekjes kunnen doorgaan als ‘verjaardagstaart’ voor je baby: zo kan elk van de uitgenodigde vriendjes zijn eigen koekje pakken. Als de vloer straks vol kruimels ligt, hoef je niet ongerust te zijn: met Swiffer veeg je alles in één beweging op.

Advies van experts voor een geslaagd eerste-verjaardagsfeestje

Nu hoef je alleen nog maar de living te versieren met mooie slingers en fruitsap en drankjes voor groot en klein in huis te halen. Houd rekening met de volgende tips, opdat de eerste verjaardag van je kind prettig is voor hem ... en voor de anderen!

  • Als je baby een ouder broertje of zusje heeft, mag je ook dat kind niet vergeten. Gevoelens van jaloezie bij de komst van een nieuw familielid zijn geen uitzondering en dit soort gelegenheden kan die gevoelens nog aanscherpen. Laat het op zijn beurt een vriendje of vriendinnetje uitnodigen en besteed wat tijd aan kleine activiteiten, zodat het zich op een prettige manier betrokken voelt.
  • Als je op het punt staat een horde eenjarige baby’s in je appartement of huis te halen, vergeet dan niet voldoende luiers in te kopen! Je zult zien dat sommige verstrooide ouders geen luiers bij hebben, of niet genoeg.
  • Als je wilt dat een of andere kamer ontoegankelijk blijft, sluit daarvan dan de deur voordat iedereen arriveert. Doe ze desnoods op slot. De andere ouders zullen het wel begrijpen. Zorg er ook voor dat je breekbare stukken en elektrische apparaten veiligstelt.
  • Sommige etenswaren zijn gevaarlijk voor de kleintjes en moet je dus ver uit hun buurt houden: chocolade, pralines, pinda’s … En ook al mag je baby nog geen zoetigheden, toch moet je zijn babytandjes poetsen zodra ze doorbreken.

En jij, heb jij tips voor een geslaagd feestje bij de eerste verjaardag van een baby?