Hoe kom je op natuurlijke wijze af van hoofdluis?


Gezin
17/05/2021
Bah, hoofdluis! De kinderen brengen de beestjes van school mee naar huis en dan moet je er maar vanaf zien te komen! Onze tips.

Natuurlijke luisbestrijder 1

Een bereiding op basis van olie (mayonaise of een mengsel van 50% olie en 50% azijn) zou een efficiënte, natuurlijke behandeling tegen hoofdluis zijn. Als je deze methode toepast, verdeel het mengsel dan overvloedig op de hoofdhuid van je kind, masseer het goed in en laat minstens een uur inwerken.

Natuurlijke luisbestrijder 2: essentiële oliën

De zuiverende, reinigende eigenschappen van essentiële oliën zijn welbekend. Essentiële olie van lavendel of theeboom gelden als goede, natuurlijke bestrijders van hoofdluis. Maar pas op: essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd en worden nooit puur aangewend. Daarom is het wijs om de mening van je apotheker te vragen als je de hoofdluis van je kind met essentiële olie wilt aanpakken.

Meng 4/5 neutrale olie met 1/5 essentiële olie en breng deze oplossing aan op de hoofdhuid van je kind. Goed masseren en 10 minuten laten inwerken.

Natuurlijke luisbestrijder 3: kokosolie

Kokosolie zal, net als bijvoorbeeld mayonaise, de luizen verstikken en de neten losweken. Voeg wat kamferpoeder aan de kokosolie toe. Masseer dit mengsel in de hoofdhuid en laat de hele nacht inwerken. De volgende ochtend kam je het haar zorgvuldig met de netenkam. Herhaal deze behandeling tot je geen enkele luis of neet meer vindt.

Natuurlijke luisbestrijder 4: ui

Dit is een remedie uit grootmoeders tijd. Het zwavelgehalte van de ui zou efficiënt zijn in de strijd tegen hoofdluis. Dit moet je eerder in de vakantie uittesten, want anders wordt de schooldag voor je kind een hel met de scherpe, penetrante lucht van ui aan zijn hoofd. En niet alleen voor jouw kind, trouwens!

Mix drie uien en vang er het sap van op. Breng het sap aan op de hoofdhuid van je kind en laat drie uur intrekken. Was het haar daarna met shampoo en spoel goed uit. Deze natuurlijke behandeling tegen hoofdluis moet twee achtereenvolgende avonden worden toegepast.

Natuurlijke luisbestrijder 5: natriumbicarbonaat

In de vorm van poeder of opgelost in water kan zuiveringszout je helpen bij het bestrijden van luizen. Bescherm goed de ogen van je kind voor je het natriumbicarbonaat op de hoofdhuid aanbrengt.

Nu hoef je alleen nog maar veel moed en geduld op te brengen om het haar van de kinderen zorgvuldig uit te kammen. Die moet je echt wel hebben als je de kinderen van dit ‘hoofdzeer’ wilt bevrijden!

Om dit ongetwijfeld zeer vervelend moment wat aangenamer te maken, kun je muziek of zelfs een leuke animatiefilm opzetten als het de kinderen helpt rustiger te worden. Verdeel het haar van de kinderen in kleine lokken en dan maar kammen. Veel sterkte!

Als je er niet in slaagt je kind van deze vervelende beestjes te bevrijden, vraag dan advies aan je apotheker. Blijf je toch liever bij een natuurlijke oplossing tegen hoofdluis, ga dan te rade in een natuurvoedingswinkel.

En jij, welke tips heb jij om luis te bestrijden?