Hoe vertel je dat je zwanger bent?


Gezin
17/05/2021
Je bent zwanger, maar hebt het nog aan niemand verteld? Maak het bij de papa, je familie en vrienden op een originele manier bekend!

Je zwangerschap aankondigen bij de papa

Het spreekt voor zich dat de vader van de baby de eerste persoon is die je op de hoogte moet brengen! Je zou de positieve zwangerschapstest kunnen inpakken en hem met een kaartje erbij overhandigen. Of je legt de klassieke babysokjes op zijn hoofdkussen. Dit zijn enkele originelere ideeën om te vertellen dat je zwanger bent:

 • Kies een symbolische of speciale plek uit, zoals de plaats waar jullie elkaar ontmoet hebben, een restaurant waar jullie allebei graag gaan eten, een park of een plek met een schitterend uitzicht …
 • Maak een tekening op je buik of schrijf iets grappigs zoals ‘voor zachte behandeling’, met een hartje erbij en pijltjes naar je navel in rode lippenstift. Dat zal de boodschap snel laten overkomen!
 • Laat het nieuws aankondigen op de radio waar hij meestal naar luistert of op de luidsprekers van een openbare ruimte!
 • Stop een briefje in een ei van chocolade of schrijf iets in slagroom of gesmolten chocolade op zijn lievelingstaart.
 • Laat iedereen in je omgeving raden wie er binnenkort papa wordt tot hij begrepen heeft dat het om hem gaat.
 • Stop een kleine erwt in zijn hand en vraag hem wat nog meer dit soort afmetingen heeft.
 • Als variatie op de babysokjes kun je jongleren met de hobby van de papa: geef hem een paar minisneakers, een miniboekje, een minitennisracket, een miniatuur van zijn favoriete held(in), een minuscuul muziekinstrument …

Je kunt je zwangerschap ook aankondigen in een fotoautomaat om zijn reactie te vereeuwigen!

Je zwangerschap aankondigen bij broertje en/of zusje

Als het kind dat op komst is een groter broertje of zusje heeft, zal de reactie op je aankondiging variëren in functie van zijn of haar leeftijd. Voor de allerkleinsten is een een rustig moment voor een korte, eenvoudige mededeling al genoeg. Laat ze, als ze dat willen, de buik van mama aanraken en sta open voor alle eventuele vragen. Iets grotere kinderen kun je, afhankelijk van hun karakter, een knuffel cadeau doen met het voorstel daarvoor te zorgen tot het nieuwe broertjes of zusje geboren wordt. Als je een groot gezin hebt, kun je het nieuws aan tafel bekendmaken met de vraag over enkele maanden wat plaats vrij te maken voor een nieuwkomer …

Bereid ten slotte ook jezelf voor met onze informatie over menstruatie en anticonceptie na je bevalling als je niet meteen daarna weer zwanger wilt worden om je volledig aan je baby te wijden.

Je zwangerschap aankondigen bij je ouders en familie

Zodra de papa en eventuele broertjes en zusjes op de hoogte zijn gebracht, kun je het goede nieuws aan je familie en schoonfamilie vertellen. Dit zijn enkele ideetjes:

 • Maak je zwangerschap bekend met een tekening van broertje of zusje, als er eentje is.
 • Doe alsof je een onverwachte gast moet binnenlaten en kom terug met een echografie.
 • Stel en stamboom op en voeg er discreet een vakje aan toe met de datum waarop je verwacht wordt te bevallen: gegarandeerd verrassingseffect!
 • Maak foto’s van je gezin, waarop ieder een ballon in de hand heeft met daarop de verwachte geboortedag, de maand en het jaar en laat er een achter op het prikbord of de ijskast van je ouders en andere familieleden.

 

En jij, hoe ben jij van plan je zwangerschap aan te kondigen?

Zin in Meer? Download hier kortingsbonnen van verschillende merken.