Je baby in bad


Gezin
27/04/2021
Jonge ouders vragen zich af waar, wanneer en hoe ze hun kind moeten badderen. Wij geven je tips om het baden leuker en makkelijker te maken.

Hoe vaak moet je baby in bad: wat is vuil?

Het hangt erg van de leeftijd van je baby af hoe vaak hij in bad moet. Een pasgeboren baby hoeft maar twee of drie keer per week in bad. Houd wel de billetjes goed schoon en was de handjes en het gezichtje een paar keer per dag. 
Hoe ouder je baby wordt, hoe geregelder hij in bad moet. Zeker als hij gaat kruipen en voor het eerst vaste voeding gaat eten. Tegen de tijd dat je baby een dreumes is, moet hij bijna elke avond in bad. Als het niet is om het vuil van een dag af te wassen dan is het wel om hem te laten ontspannen voor het slapengaan.

Wanneer doe je je baby in bad?

Wanneer kun je je baby het best in bad doen? Over het algemeen kun je je pasgeborene beter voor etenstijd in bad doen, als hij nog niet te veel honger heeft. Als je hem in bad doet vlak na het eten, kan hij voeding teruggeven. Bij oudere baby's werkt het badderen voor het slapengaan het beste. Ze worden lekker schoon en doezelig.

Natuurlijk kan je je baby ook wassen op de commode. Leg een schone handdoek op het aankleedkussen en zorg dat een bakje warm water en een spons of washandje klaarstaan. Laat je baby lekker warm ingewikkeld liggen en haal elke keer één van de ledematen tevoorschijn. Was het armpje of beentje voorzichtig. Dep het droog en ga zo verder.

Het ideale babybad

Je kunt je baby in bad doen in een babybadje of Tummy Tub. Eventueel kun je de bodem zachter maken met een handdoek. Betrek je partner bij dit genietmoment en laat hem helpen je kleine, glibberige kind vast te houden. Leg alles van tevoren klaar: een grote handdoek, een flanellen luier, wattenbolletjes, steriele gaasjes (voor het droogdeppen van het navelstompje), babyzeep of baby-badolie, babyshampoo, babyborstel of -kam.

Meestal heb je geen zeep nodig voor je baby. Het vuil wordt vanzelf door het water weggespoeld. Gebruik altijd een speciaal mild babybadproduct, als je toch graag iets gebruikt om mee te wassen. Dat voorkomt dat de natuurlijke vochtinbrengende bestanddelen van de huid verwijderd worden en zijn huidje uitdroogt.

Het badritueel

Stap voor stap, zo doe je je baby in bad:

  1. De voorbereiding; leg alle benodigheden klaar en vul het badje met een klein laagje warm water. Let op: maak het water niet te heet! Check de temperatuur daarom met je elleboog (daar is de huid dunner).
  2. Houd je baby tijdens het badderen altijd met 1 hand vast. Laat je baby NOOIT alleen, zelfs niet een paar seconden.
  3. Was je baby met een washandje op de standaardplekken (schaamstreek en billen, handen en voeten, gezicht en hals) maar let ook op de plekken waar je misschien niet zo snel aan denkt: in huidplooien, achter de oren en onder de oksels en in knieholtes.
  4. Als de oogjes van je baby vuil zijn, kun je ze voorzichtig met een wattenbolletje of gaasje schoonmaken. Beweeg het wattenbolletje of gaasje van buiten naar binnen.
  5. Was de haartjes met babyshampoo. Dit is de eerste tijd niet noodzakelijk. Doe wat shampoo op de haartjes en laat dit even inwerken voordat je het uitspoelt. Bewaar het haren wassen tot het laatst, zodat je baby niet in water met veel zeep hoeft te zitten en geen koud hoofdje krijgt.

Een laatste opmerking: wees niet bezorgd als je baby huilt tijdens zijn eerste badjes. Het is gewoon zijn reactie op een nieuwe ervaring. Zorg dat de kamer lekker warm is. Het badwater moet een aangename temperatuur hebben. Stel hem op zijn gemak door hem te strelen en tegen hem te zingen. Al gauw doet hij niets liever dan in bad gaan!