Sprookjes en verhalen voor kinderen
Een verhaaltje voorlezen als avondritueel
Door het instellen van rituelen zorg je ervoor dat je kinderen, in het bijzonder de kleinsten, zich veilig voelen en autonomie ontwikkelen. Dat betekent: weten wanneer en in welke volgorde ze de dingen moeten doen. Als avondritueel is het voorlezen van een sprookje of een verhaaltje het laatste wat er gebeurt voor het inslapen. Dat ritueel begint bij een bezoek aan de badkamer, dat prettig kan worden gemaakt met een elektrische tandenborstel van Oral-B bijvoorbeeld. Wanneer het voor je kind tijd is om naar bed te gaan, kun je het vragen om de balans van de dag op te maken en met een positieve noot te eindigen voordat je begint met het voorlezen van een sprookje. Dat is het moment waarop je in een makkelijke houding gaat zitten en je stem verzacht, om te beginnen aan de overgang naar het beeldenrijk en dromenland …
Laat je kind wennen aan dit ritueel van een verhaaltje in bed en maak het op die manier stilaan warm om zelf te leren lezen. Zodra het zelf kan lezen en zijn lievelingsboeken uitkiezen, zal het snel de smaak van avonturenromans te pakken krijgen om daarin weg te dromen voor het slapengaan, met minder risico op een verslaving aan games of computerschermen!
De sprookjes van Charles Perrault
De Schone Slaapster in het Bos, Roodkapje, Blauwbaard, Assepoester, De Gelaarsde Kat en Klein Duimpje zijn allemaal van de hand van de Franse sprookjesschrijver Charles Perrault. Je kind heeft er vast al eentje gezien in een filmbewerking of tekenfilm, maar de versies kunnen variëren. Ook al denkt je kind het verhaal dat je ’s avonds voorleest al te kennen, toch zal het genieten van de beeldrijke taal en heerlijk kunnen wegdromen …
Sprookjes van de gebroeders Grimm
Net als de sprookjes van Charles Perrault, zijn ook die van de gebroeders Grimm in alle werelddelen op allerlei manieren bewerkt. Het beste is dat je ze in de zo origineel mogelijke versie voorleest aan je kinderen! De Duitse broers Jacob en Wilhelm Grimm zijn beroemd geworden voor sprookjes als Repelsteeltje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje, Vrouw Holle, De Bremer stadsmuzikanten en nog veel meer.
Sprookjes en verhalen van Hans Christian Andersen
Uit Denemarken kennen we de sprookjes van Hans Christian Andersen: De Kleine Zeemeermin, Het Lelijke Eendje, Het Herderinnetje en de Schoorsteenveger, De Rode Schoentjes en ook De Sneeuwkoningin, die iedereen kent van de bekende animatiefilm.
Sprookjes en verhalen uit de hele wereld
Met verhaaltjes in bed kun je de nieuwsgierigheid van je kinderen voor andere culturen wekken. Laat ze wegdromen met exotische beelden uit verre oorden en vertel sprookjes uit andere werelddelen. Uit Oost-Europa kennen we het verhaal van Baba Jaga, de wilde donkere vrouw en magiër, en het muzikale Peter en de Wolf van Prokofiev. De avonturenverhalen van Aladin en de wonderlamp, Ali Baba en de veertig rovers en Sindbad de Zeeman zijn tot ons gekomen via de Arabische en Perzische wereld, maar je kunt ook gaan putten uit een rijke schat aan Aziatische en Afrikaanse legenden. Al deze verhalen voeden de verbeeldingskracht van je kind!
En jij, welke verhalen vertel jij graag aan je kind?
Meld je aan als abonnee bij Zin in meer om geen enkele tip over het opvoeden van je kinderen te missen en alle kortingsbonnen en aanbiedingen te vinden!