Een haar in de boter

Een haar in de boter

Oei. Ambras. Zin in meer-experte Manon is het niet eens met haar vriend en steekt dat niet onder stoelen of banken. Niks mis met een stevige discussie af en toe, zo lang je het maar met wederzijds respect doet. Maar beschaafd ruziën, hoe doe je dat?


Mijn dochter kribbelt iets op een papiertje en legt het op de keukentafel tussen mijn vriend en mij. 'Hebben jullie ruzie?', staat erop. Ze durft niet echt tussen ons gesprek te komen, dus schrijft ze het liever op. 'We hebben een discussie', schrijft mijn vriend terug. 'Een beetje ruzie dan misschien?', komt ze weer terug. 'Nee, we praten het uit!'.

Toegegeven, het is niet echt leuk als de kids merken dat hun ouders onenigheid hebben. Maar tegelijk leert het hen wel dat als je het niet eens bent, je dat in een gezonde relatie moet kunnen zeggen. Vraag is alleen: hoe doe je dat op een constructieve manier waarbij je de ander in zijn waarde laat én je toch je hart kan luchten zonder schade?

Eerlijk: als we het ergens niet over eens zijn, nemen zowel mijn vriend als ik niet echt een blad voor de mond. Niet dat we elkaar de huid vol schelden, maar het is voor niemand een geheim dat er ergens iets wringt. Daarbij heeft mijn wederhelft ook nog een redelijk stemvolume. Dat kan bij onze kids dan de indruk wekken dat er veel meer aan de hand is dan een onenigheid. Vroeger zei ik er nooit iets van als ik een andere mening was toegedaan. Ik hield mijn mond om de lieve vrede te bewaren. Uiteindelijk bleek dat toch geen succesvolle tactiek. Maar hoe moet het dan wel?

100%

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Voor een artikel dat ik laatst schreef over gezond ruziemaken in je relatie, interviewde ik klinisch psychologe Nathalie Cardinaels. De antwoorden en tips die zij gaf, waren niet eens zo nieuw, maar wel enorm helder, simpel, logisch en vooral doeltreffend. Én met respect voor beide partijen. Daarom haar tien beste tips. Voor als je je lief eens goed, maar liefdevol en vooral constructief de waarheid wil vertellen.

  1. Maak oogcontact. Soms ben je enkel met een monoloog bezig. Gebrek aan oogcontact versterkt dit. Kijk naar elkaar, dan wordt je toon milder en zie je dat de ander het ook moeilijk heeft.
  2. Je partner kan je gedachten niet lezen, en vice versa. Het is niet omdat je elkaar goed aanvoelt en door en door kent, dat je elkaar altijd overal in begrijpt. Leg precies uit wat je bedoelt.
  3. Maak ruzie over één onderwerp tegelijk, anders lijkt het één onoverkomelijke berg waar jullie niet uitkomen.
  4. Let op met overdrijven. Zo ga je elk meer richting een uiterste, terwijl je net in het midden wil uitkomen.
  5. Maak elkaar verbaal niet af. In een opwelling beledigende, kwetsende dingen zeggen, kan behoorlijk wat schade toebrengen aan je relatie. Die woorden blijven vaak lang hangen. Hou tijdens ruzies respect voor elkaar, zo kan je ook in vertrouwen ruzie maken als het nodig is, in plaats van het te vermijden en spanningen te laten oplopen.
  6. Manipuleer niet om je zin te krijgen. Bijvoorbeeld huilen om je zin te krijgen, dreigen dat je weg zal gaan... Je relatie schiet er niets mee op. Oprechte tranen mogen natuurlijk wel.
  7. Aanvaard dat je partner niet perfect is en, nog belangrijker, dat ook niet hoeft te zijn! Natuurlijk geldt hetzelfde voor jou. En ook: relativeer kleine dingen en hou ze klein.
  8. Gooi met servies als dat je oplucht, zolang het niet van je partner is of spullen zijn waar hij of zij veel waarde aan hecht. Tip: koop goedkope borden bij de kringloopwinkel als je er nood aan hebt om met iets te gooien.
  9. Bekijk de situatie vanuit het perspectief van je relatie op lange termijn: wat helpt voor jullie relatie op lange termijn, welke keuzes of compromissen zijn nu nodig zodat jullie samen door één deur kunnen blijven gaan?
  10. Maak het goed als alles uitgepraat is. Ga samen uit eten, geef elkaar een knuffel, een massage, een bloemetje, een cadeautje of doe samen iets wat jullie allebei leuk vinden. Vrijen bijvoorbeeld!

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer