Hoe minder méér werd

Hoe minder méér werd

Scheiden maakt arm, hoor je wel eens. Maar is dat erg? Een paar jaar geleden stond 'riant' bovenaan in Manons woordenboek, een echtscheiding later leeft de Zin in meer-experte een pak bescheidener. En die levensstijl smaakt, want met minder doe je méér. Doe Manon maar een paar ervaringen in plaats van een handvol luxueuze investeringen.


Vorige week las ik een boeiend artikel. Niet rechtstreeks over de gevolgen van scheiden, maar ik kon wel conclusies trekken in verband met mijn recente scheiding. Weliswaar op Amerikaanse leest geschoeid en dus ietwat overdreven, maar het deed me wél serieus nadenken over mijn eigen manier van leven. Tammy Strobel en haar man, allebei 31 jaar, waren niet meer zo happy met hun leven. Hun relatie zat goed, daar niet van, maar ze voelden zich gevangen in het ‘hard werken, veel geld uitgeven-systeem’ waarin ze verzeild waren geraakt. Ze verdienden elk 35.000 euro per jaar, bezaten een riant appartement en twee auto’s, en konden zich alles veroorloven.

Toch waren ze niet echt happy. Geïnspireerd door boeken en blogs over eenvoudig leven besloot Tammy te gaan downsizen. Goed voor het milieu én hun geluksgevoel. Tammy nam ontslag en ging parttime werken. Haar man Logan zette thuis een eigen websitebedrijf op. Hun appartement verkochten ze en ze huurden een kleiner, maar gezelliger exemplaar. Ze gaven hun spullen weg aan goede doelen. Broeken, jassen, schoenen, boeken, potten, pannen en zelfs hun televisie veranderden van eigenaar. De auto’s verruilden ze voor fietsen. Haar idee erachter: meer en grotere spullen maken je niet gelukkiger en zijn bovendien slecht voor het milieu. Ze heeft nu meer tijd, minder zorgen en voelt zich gelukkiger.

Mijn eerste gedachte was: ‘Dat is wel makkelijk, alles wegdoen als je geen kids hebt!’ Toch kan ik me wel vinden in de ideeën van Tammy. Nog niet zo lang geleden – vóór mijn scheiding –woonde ik in een riant huis met een riante tuin, reed ik met een luxecabrio en deed ik impulsaankopen. Zoals die keer dat ik niet kon kiezen uit drie leren jasjes en ze dan maar alledrie kocht. Ook mijn kinderen kwamen niks te kort. Your wish is my command leek een beetje het heersende credo. Na mijn scheiding werd het huis verkocht. Weg hypotheek, welkom spaarrekening.

Maar er veranderde meer. Ik huur nu een klein maar fijn huisje. Minder ruimte, minder spullen en ook minder poetsen. Qua inkomen ging ik erop achteruit, wat vooral bewuster leven betekent. Voor de kids is het niet meer en-en, maar of-of. Hun nieuwe fietsjes zijn tweedehands en kostten 25 euro per stuk. En de cabrio heeft twee straten verder een nieuwe eigenaar gevonden. De ultragoedkope, tweedehandse zevenzitter die ervoor in de plaats kwam, is me op het lijf geschreven.

Less is more blijkt meer voor mij te werken dan ik dacht. En niet alleen voor mij. Het is voor steeds meer mensen de nieuwe ecomanier van leven. Ingegeven door de economische crisis, maar steeds meer ingevoerd door mensen die merken dat hun levenskwaliteit en het milieu er baat bij hebben. Dat bijna iedereen het met minder geld moet stellen, heeft dus ook zo zijn voordelen. Want uit verschillende recente geluksonderzoeken blijkt dat de meeste mensen gelukkiger zijn als ze geld uitgeven aan ervaringen dan aan dure, materiële spullen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Belangrijkste reden: aan ervaringen houd je onbetaalbaar mooie herinneringen over. Concertkaartjes, een cursus sushi’s draaien, een workshop mindfulness en een hotelovernachting in Rome bezorgen je meer geluk dan de aanschaf van een prijzig salon, een dure designerjurk of zelfs een nieuwe auto. Je spaart daarmee niet alleen het milieu, je houd ook meer geld over om thuis leuke dingen te doen.

En dat komt goed uit, want wat we meer en meer willen, is thuis bonden met kinderen, man, familie en vrienden. Samen koken, eten, films kijken én spelletjes spelen. Van ganzenbord tot Mario Bros. En zeker niet alleen tijdens de winter. Het nieuwe woord staycation zegt meer dan genoeg: we blijven voortaan lekker thuis en vieren vakantie in onze tuin. Het idee gaat nog verder: de staycation wordt langzaam maar zeker de nieuwe norm. En dat is ook beter voor de luchtkwaliteit, want hierdoor krijg je minder kerosine en uitlaatgassen. Behalve de onbetaalbaar mooie herinneringen zorgt geld uitgeven aan ervaringen vooral voor sterkere banden met onze geliefden. Als je het mij vraagt de ultieme combinatie om het milieu te sparen en het welzijn van je gezin en geliefden naar een hoger plan te tillen.

Manon

Ideeën opdoen voor een eenvoudiger, gelukkiger en ecologisch verantwoorde levensstijl? Kijk op Tammy’s site: http://rowdykittens.com. Haar advies voor nieuwkomers: “Probeer gewoon eens iets weg te geven. Dan merk je vanzelf wel wat het met je doet."

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina