Houdt hij de deur voor je open?

Houdt hij de deur voor je open?

Hoe voel jij je bij een portie hoffelijkheid? Lichtjes gegeneerd of ronduit gecharmeerd? Is het flauwekul anno vorige eeuw of verdiend respect? ZIN IN MEER-experte Manon bekent dat ze zich extra geliefd voelt sinds ze zo'n hoffelijke prins aan de haak sloeg.


“Let er ook op dat je vriendje straks hoffelijk is. Dat hij de autodeur voor je openhoudt en je helpt bij het dragen van zware spullen. Of een zakdoek voor je neemt als je plots emotioneel over iets wordt en je een traantje moet laten. Of de ober om een ander tafeltje vraagt als je last hebt van de tocht zo vlak bij de deur van het restaurant." Dochter Nina en ik keuvelen een beetje over relaties en over de eisen waaraan haar toekomstige prins op het witte paard moet voldoen.

Nina kijkt me niet-begrijpend aan. “Mama, wat moet ik nu met zo’n vriendje? Dat hoeft hij helemaal niet te doen. Wat een flauwekul! Ik wil gewoon een cool, lief vriendje." Ik begrijp al snel dat hoffelijkheid niet hip, cool of vet is. En eerlijk is eerlijk: ik zou waarschijnlijk exact hetzelfde hebben gezegd als mijn moeder mij dat lang geleden als raad had ingefluisterd. Als vrouw van de wereld dopte ik mijn eigen boontjes. Deuren deed ik zelf wel open, een zakdoek had ik zo uit mijn überhippe shopper gevist en om een ander tafeltje vroeg ik zelf wel.

Noem me een ouderwetse trien, maar ik merk nu dat ik me bijzonder gewaardeerd en geliefd voel als mijn partner zulke eenvoudige, kleine gebaren maakt. Hoffelijkheid is een teken van respect. Want het zorgt er acuut voor dat ik mijn vriend nog meer wil vertroetelen en lief voor hem wil zijn. Actie, reactie. “Nog een koffietje met opgeklopte melk, schatje?" “Zal ik je bad lekker laten vollopen?" “Een rugmassage geven?" Minimale inzet, groots effect.

Een gebrek aan hoffelijkheid blijft zelfs langer hangen dan we denken. Zo vertelde een gescheiden vriendin laatst dat ze op haar eigen bruiloft al aanvoelde dat haar aanstaande misschien toch niet de liefde van haar leven was. Het begon met een gebrek aan hoffelijkheid. Terwijl de bruidegom aan het stadhuis hoffelijk de deur openhield voor de belangrijke klanten van zijn zaak, knalde diezelfde deur voor de neus van de bruid dicht voordat ze er ook maar door had kunnen kijken. Dat was natuurlijk geen opzet, maar wel een fantastisch staaltje van mannelijke horkerigheid. Die overigens later nog vele malen zou terugkeren.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Psycholoog, psychotherapeut en schrijver Jeffrey Wijnberg ziet het fenomeen met lede ogen aan. Hij vindt hoffelijkheid vooral veel verder gaan dan het voorkomen van simpele nalatigheden zoals het niet afvegen van de door hem beplaste wc-bril of het niet in de jas helpen van vriendin of vrouw. Hij pleit er zelfs voor om voorrang te geven aan haar wensen en haar te allen tijde koninklijk te behandelen, of het nu gaat om de keuze van de gordijnen of de opvoeding van de kinderen. 'Ook in een liefdesverhouding betekent hoffelijkheid gewoon dat de man op zijn beurt moet wachten.’ Want, zo beredeneert de schrijver, als beloning wordt daarna door haar tegemoetgekomen aan zijn mannelijke verlangens.

Hm. Zo ver hoeft het wat mij betreft niet eens te komen. Hoffelijk zijn betekent niet dat je aan ruilhandel doet. Het betekent met veel respect rekening met elkaar houden. Maar dan moet je als vrouw ook niet alles alleen willen doen. Geef hem de kans om hoffelijk te zijn, dan komt de rest vanzelf.

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina