Ik ben oké

Ik ben oké

Ongeveer één op de drie huwelijken in ons land eindigt eerder dan de bekende ‘tot de dood ons scheidt’-gelofte. Dat heeft niet alleen een impact op de ouders, maar vooral op de 40.000 betrokken kinderen. Ook de kinderen van Zin in meer-experte Manon horen hier helaas bij.


Ondanks mijn verdriet en dat van mijn ex-partner, was onze scheiding vooral voor mijn kids niet gemakkelijk. Plots woonden papa en mama niet meer samen in hetzelfde huis en was er het gemis aan ofwel mij ofwel hun papa. Toch is het niet alleen kommer en kwel als een huwelijk niet meer werkt. Vooral niet als de ouders en alle andere familieleden op een goede manier met elkaar blijven omgaan.

Het onderwijsblad Klasse startte daarom in maart met een positieve campagne over de impact van een echtscheiding op kinderen. Stan Van Samang steunt de campagne met het liedje ‘Ik ben oké’. Daarin zingt hij over nieuwe broertjes en zusjes, twee vakanties per jaar en extra veel verjaardagscadeautjes. Maar ook over hoe je uiteindelijk toch went aan het nieuwe leven dat je als kind plots krijgt. Conclusie: een scheiding heeft niet altijd negatieve gevolgen. Bovendien wordt dankzij de campagne het taboe weggenomen en een echtscheiding bespreekbaar gemaakt voor kids.

Maar het verhaal moet ook weer niet te positief worden voorgesteld, vindt Inge Pasteels, projectcoördinator van Scheiding in Vlaanderen. Zo mag de scheiding en de gevoelens die je kind erover heeft, niet geminimaliseerd worden. Onzekerheid over de toekomst en het hebben van schuldgevoelens, zijn belangrijke problemen waarmee je kinderen geconfronteerd kunnen worden. Om een scheiding goed te kunnen verwerken, moet je je kids genoeg informatie geven, eerlijk zijn en uitleggen waarom je ruzie maakt. En, om schuldgevoelens te vermijden, hen zeker duidelijk maken dat de scheiding niets met hen te maken heeft.

Maar minstens zo belangrijk: wat vinden de kids eigenlijk zelf? In een ‘brief aan gescheiden ouders’ hebben kinderen in Nederland onlangs kenbaar gemaakt waar zij zelf nood aan hebben. Daarom hierbij de misschien nog wel allerbelangrijkste tips voor gescheiden ouders:

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
  • Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen
  • Maak geen ruzie waar we bij zijn
  • Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons
  • Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
  • Luister echt naar wat we te zeggen hebben
  • Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden
  • Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen

Manon

P.s. Hier kan je de campagneclip van Stan Van Samang bekijken:

Gezin & relatie experte
Manon

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina