Liefde maakt gezond

Liefde maakt gezond

Liefde is leuk. Maar er is meer! Tal van wetenschappelijke studies hebben het zwart op wit aangetoond: mensen die liefde en verbondenheid ervaren, zijn niet alleen gezonder, ze genezen ook eerder en leven langer. Hoog tijd om meer liefde in je leven te brengen!


Liefde is goed voor je hart

Liefde is een middel om hart- en vaatziekten te bestrijden. Gewoon al de aanwezigheid van mensen van wie je houdt, zorgt ervoor dat je bloeddruk lichtjes naar omlaag gaat. Dat komt omdat je je bij hen geborgen en veilig voelt. Ook liefkozingen werken bloeddrukverlagend en vertragen de hartslagfrequentie. Wie zijn hart verliest aan zijn grote liefde, maakt dat hart dus eigenlijk gezonder!

Liefde is een pijnstiller

Liefde verzacht lichamelijke en geestelijke pijn. Alleen al het voelen van oprechte betrokkenheid werkt enorm helend. Bij liefdevolle aanrakingen, zoals kussen en knuffelen, maken de hersenen bovendien endorfine aan. Dat is een hormoon dat de gevoeligheid voor pijn en angst vermindert.

Liefde is een antidepressivum

Positief onderling contact activeert de productie van oxytocine, ook wel knuffelhormoon genoemd. Een gemeend compliment, een streling over de wang, een knuffel of een arm om je heen verhoogt de hormoonspiegel al aanmerkelijk, maar vooral tijdens seks wordt er een heleboel oxytocine aangemaakt. Een hoog oxytocinegehalte wapent het lichaam niet alleen tegen depressiviteit, het verhoogt ook het concentratievermogen en verbetert de spijsvertering. Oxytocine wordt overigens niet enkel aangemaakt bij de ontvanger, maar ook bij degene die liefde geeft.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Liefde verjaagt stress

Mensen die zich geliefd en geborgen voelen, hebben minder stresshormonen zoals cortisol in hun lichaam. Minder gepieker dus, maar ook minder risico op verslavingen en slaapproblemen. Bovendien maakt het lichaam extra antistoffen aan zodat het beter gewapend is tegen infectieziektes en kanker. De liefde maakt ons dus sterker!

Let love rule!

  • Houden van jezelf is een basisvoorwaarde om liefde te kunnen geven aan anderen.
  • Vriendelijk lachen werkt ontwapenend en zorgt ervoor dat andere mensen positief op je reageren.
  • Vraag niet zomaar ‘hoe gaat het met je?’ maar wees ook écht geïnteresseerd. Luister aandachtig naar wat de ander je te vertellen heeft en toon oprechte betrokkenheid.
  • Wees niet alleen dankbaar voor de grote maar ook voor de kleine dingen in het leven, bv. wanneer iemand een deur voor je open houdt.
  • Ga respectvol om met mensen, dieren en planten.
  • Stop liefde in je werk, je hobby’s, je privéleven en je sociale contacten.

Aanverwante artikels

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Mijn man en ik leven van de liefde!!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina